Hirdetés
Hirdetés

Megkóstoltuk Párizsban a New York Times által is ajánlott falafelt, Lenny Kravitz kedvencét – L'As du Falafel

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. október 6.
Bocsánatos szentségtörés Párizsban. Egy falafel, ami újraértelmezi a jól ismert „utcai kaja" fogalmát.
Hirdetés

Nyitóképen a bal oldali fotó: L'As du Falafel, jobb oldali fotó: Dining Guide

Kevesen utaznak Franciaországba, a tradicionális európai gasztronómia szülőföldjére azért, hogy végül a rengeteg kulináris lehetőség közül éppen egy falafelesnél kössenek ki. Mégis, aki nem zarándokol el a L'As du Falafelhez városnézés közben, nem tudja, mit hagy ki.

Egy teljes kulturális képzavarral élve a falafel Mekkája Párizs, amit az egykor legélénkebb zsidó negyed szívében, a Rue des Rosiers-en találunk. A nem túl impozáns épület és üzlethelyiség ellenére olyan népszerűségnek örvend, hogy a New York Times újságírója is az egyik kedvenc kulináris célpontjának nevezte a francia fővárosban.

Itthon is egyre népszerűbb a közel-keleti gasztronómia, az emberek egyre nyitottabbak az új ízekre. Már nem kell a város egyik pontjáról a másikra zarándokolni, ha egy ilyen étteremben akarunk enni, viszont valóban jó konyhával még mindig kihívás találkozni ebben a tekintetben. Sok nehézségünk van, hiszen amellett, hogy itthon sok alapanyag körülményesebben, vagy időigényesebben beszerezhető, mintha például, ha Tel-Avivban üzemeltetnénk éttermet, emellett sokkal drágábbak is.

Hirdetés

Friss idényzöldségek és -gyümölcsök, citromlé, jó minőségű olívaolaj és rengeteg tahini, ezek lennének talán a legalapvetőbb kellékek egy közel-keleti konyhát vezető étteremnél. Nehéz úgy elkészíteni valamit, ha még sosem kostoltunk igazán jót, és valljuk be, keveseknek van lehetősége rá, hogy kulináris kalandozásokba bocsátkozzanak a Közel-Keleten. Pedig az igazság az, hogy az olyan egyszerű étel is, mint a falafel golyó azon áll vagy bukik, hogy eltaláljuk-e az arányait. Ha ez sikerül, akkor a vendég nem fog félig fuldokolva egy pohár víz után könyörögni, hogy le tudja nyelni a fűrészporszerű golyó maradványait, mert a jó falafel szinte szottyos, omlós és míg kívül ropogós, belül nagyon puha. Ezt pedig a párizsi L'As du Fallafelben nagyon jól tudják.

Bal oldali fotó: L'As du Falafel, jobb oldali fotó: Dining Guide

A Rue des Rosiers-n azaz "a rózsabokrok utcáján", Párizs 4. kerületében található étteremnek maga a környék is biztosít egy kis kulturális kitekintést. Az utca a zsidó negyed központjában fekszik, amelyet nem hivatalosan "Pletzl" -nek (jiddisül "kis helynek") neveznek. A vásárlási időket Párizsban korlátozzák, de a kerületnek ez a területe kivételt élvez, a Sabbath-ra való tekintettel. Így vasárnap és ünnepnapokon a kávézók és az üzletek egyaránt nyitva vannak, ami egy nagy multikulturális olvasztótégellyé változtatja a városrészt, hiszen tömegeket vonz a környékre.

Sajnos az elmúlt tíz évben a kis zsidó üzletek nagyrészt már kiszorultak a Rue des Rosiers-ról, és az utcában átvették helyüket a világmárkák. A klasszikus boltok helyén modern butikokkal és minimalista bemutatótermekkel találkozhatunk, melyek Európa néhány legdivatosabb nevét hirdetik. Így már csak elvétve találhatunk itt kóser hentesüzleteket, antikváriumokat, pékségeket és autentikus éttermek, amelyek őrzik a helyüket.

A L’As du Falafel az a falafelétterem, amely 1979-ben elindította a környék gasztronómiai forradalmát. A tömeg egy része azóta is főként az étterem és nem a neves üzletek miatt jár az utcába. Amikor meglátjuk az üzletet, elsőre talán szkeptikusak leszünk, hiszen kívülről nézve semmiben sem különbözik bármelyik budapesti villamosmegállóban elérhető gyrosostól.

Ráadásul elképzelhetetlennek tűnik, hogy az ember kényelmesen étkezzen azon a pár négyzetméteren, amit a bolt belső tere kínál, így nem is csoda, hogy a legtöbben inkább a kiadóablak előtt állnak sorba, hogy elvitelre kérjék a szendvicsüket. A közeli Jardin Joseph Migneret-en vagy Square Victor Langlois-on keresnek a boldog falafel tulajdonosok padokat, ahol élvezettel elfogyaszthatják a szendvicsüket. Így, ha a falafel szendvicsezőt keresve önfeledten majszoló emberekbe botlunk, tudhatjuk, jó helyen járunk.

Az utcában egyébként számos más konkurens üzletet nyílt már, de a L’As du Falafele azonban továbbra is a helyiek kedvencének számít, sőt állítólag Lenny Kravitz is visszatérő vendégük. Emellett ez az egyetlen olyan hely utcában, amely a párizsi kóser Beth Din felügyelete alatt áll így péntek este és szombaton egész nap zárva tart a Sabbath miatt, ezt jobb tudni, hogy ne érezzük magunkat megcsalva, ha zárt ajtókra találunk.

A szerelem városában, ha mással nem is sikerül romantikus kapcsolatot kialakítanunk, ez a falafel biztos, hogy a szívünkhöz fog nőni, vagy még inkább a gyomrunkhoz. Aki mégsem csábulna el a falafel szendvics hallatán az választhat a húsos variációk közül is, például shwarma-t, ami egy hasonló szendvics csak éppen bárányhússal. Ám, ha lenne ilyen varázslat, akkor ez a falafel szendvics lenne az, amely elegendő ahhoz, hogy akár a legnagyobb húsimádókat is vegetáriánussá változtassa, legalábbis egy étkezésre.

A pitában szuperropogós, fokhagymás falafelgolyókkal találkozunk, amelyekből, ha egyet harapunk látjuk, hogy belül szinte méregzöldek a rengeteg petrezselyemtől, enyhén pácolt vörös káposztával, sózott uborkával, sült padlizsánnal van megtömve a szendvics, amit krémes humusszal és kellemesen pikáns harissával tesznek igazán feledhetetlenné. Ez mind olyan mennyiségben van a pitába halmozva, hogyha az utcán akarjuk fogyasztani, akkor jobb, ha rengeteg szalvétát és esetleg még egy villát is magunkhoz veszünk, különben nyakig szószosak leszünk, na meg sajnálni fogjuk a földre hulló darabokat.

A divat és a gasztronómia világ kezd egybefolyni és a L’As du Falafel annyira menőnek számít, hogy júliusban bejelentették együttműködésüket a Le Coq Sportif-fel. Az ismert francia sportruházati márka kollaborációjában a dizájnerek egy sportcipőt álmodtak meg a falafelbár ihletésére. A lila és a barna különböző árnyalataiban pompázó cipő jól visszaadja a szendvicsek színvilágát, és valljuk be valószínűleg ez az egyik legextrémebb dolog, ami egy falafellel történhet.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram