Hirdetés
Hirdetés

Megjelent a 2022-es MICHELIN Guide Slovenia – Vibráló, színes éttermek a palettán

SZERZŐ: Király Márton
2022. szeptember 9.
A MICHELIN Guide Slovenia 2022 izgalmas éttermek színes listáját tárja elénk. Négy új, egycsillagos étterem csatlakozott a meglévőkhöz, és két új étterem is elnyerte a fenntarthatóság melletti elköteleződést jelképező zöld Michelin-csillagot.
Hirdetés

A MICHELIN Guide Slovenia harmadik kiadása megerősíti, hogy az ország egyre erősödő gasztronómiai szcénája továbbra is töretlenül szárnyal.

A MICHELIN Guide szeptember 8-án hozta nyilvánosságra a katalógusba beválogatott szlovén éttermek listáját. Az összesen ötvennyolc ajánlott hely között szerepel egy darab kétcsillagos, kilenc egycsillagos, hét darab Bib Gourmand értékelést kapó, és hat zöld Michelin-csillaggal kitüntetett étterem is. Szlovénia szépen lassan egyre vonzóbb kulinárs úticéllá válik, a benne rejlő lehetőségek óriásiak, a minőség pedig folyamatos fejlődést mutat. 

COB Portoroz / fotó: Facebook

"A MICHELIN Guide Slovenia harmadik kiadása azt mutatja, hogy a gasztronómiai színvonal országszerte egyre magasabb. Ez abból is látszik, hogy a 2022-es katalógusba bekerülő tíz új étterem hét különböző városban található, és ellenőreink örömmel tapasztalták, hogy évről évre magas színvonalú éttermek jelennek meg vagy válnak egyre népszerűbbé az egész országban.

"Ráadásul látogatásaik során csapatunk továbbra is tapasztalta azt is, hogy a fenntarthatóbb és környezettudatosabb étkezési élmények nyújtása iránti elkötelezettség alapvető trend és erős hagyomány a helyi gasztronómiai szcénában."

Ezt az irányt egyre elkötelezettebb séfek művelik, amit a 2022-es választék két új MICHELIN Zöld Csillaggal való bővítése is bizonyít" - nyilatkozta Gwendal Poullennec, a MICHELIN-kalauzok nemzetközi igazgatója.

Négy új étterem kapott egy Michelin-csillagot

COB

A két testvér, Mate és Filip Matjaž által működtetett COB (Cooking Outside the Boksz) az Adriai-tenger partján fekvő Portorozban található, és a séf által nagyon kedvelt isztriai régió konyháján keresztül viszi kulináris utazásra az ide látogatókat. Nagy inspirációval, ügyesen értelmezi újra a helyi, régi recepteket, modern csavarral kiegészítve azokat.

COB / Fotó: Facebook

Milka

Azzal, hogy a Milka elnyerte az első Michelin-csillagát, Kranjska Gora városa először került fel a nemzet gasztronómiai térképére. A hír megerősíti a fiatal séf, David Žefran sikeres visszatérését is. Ebben az étteremben a kóstolómenük a séf nagy technikai hozzáértéséről tanúskodnak, aki a helyi jellegzetességeket és a regionális termékeket is előtérbe helyezi. Az őshonos fűszernövények és a hagyományos tartósítási eljárások használatával David Žefran büszke nagykövetévé válik a régiójának, amelyet szívesen segít a vendégeknek is felfedezni.

Fotó: Facebook

Hiša Linhart

Az ellenőrzést végző inspektorok örömmel találtak rá újra Uros Stefelin séf munkájára annak új éttermében, a Radovljica belvárosában található Hiša Linhartban. Az új étterem egy Michelin-csillagot kapott a különösen ízletes konyhájáért, amely a helyi konyhai hagyományokra épül, és minden nap egy "napi termék" köré összpontosul, amely akár növényi alapú hozzávaló is lehet.

Fotó: Facebook

Restavracija Strelec

A Restavracija Strelec is kiérdemelte az egy Michelin-csillagot, ami a szlovén főváros második elismerését jelenti ebben a kategóriában. A ljublianai várban található étterem modern konyhával várja vendégeit, ahol Igor Jagodic a séf, aki a nagy technikai tudásról tett tanúbizonyságot csúcsminőségű hozzávalók igényes kiválasztásával ötvözi. Ebben az étteremben az étel- és borpárosításra nagyon nagy hangsúlyt helyeznek.

Restavracija Strelec / fotó: Facebook

Akik megtartották

A Hiša Franko, Ana Roš séf étterme továbbra is két Michelin-csillaggal rendelkezik, ez pedig megerősíti kínálatának kivételes minőségét; míg a Restavracija Atelje, a Dam, a Grič, a Gostilna Pri Lojzetu és a Hiša Denk éttermek továbbra is egy Michelin-csillaggal szerepelnek a válogatásban.

A szlovéniai válogatásban így összesen tíz csillagos étterem szerepel, akik tizenegy csillagon osztoznak.

Két zöld Michelin-csillagot is kiosztottak

A Michelin által kiosztott Zöld Csillag a fenntarthatóbb gasztronómia iránt különösen elkötelezett éttermek jelölésére szolgál, és a példamutató vendéglősök által végrehajtott környezettudatos kezdeményezéseket ösztönzi és ismeri el.

Szlovénia, amelyet gyakran "Európa zöld tüdejeként" is emlegetnek, megerősíti úttörő státuszát a környezettudatos gasztronómia terén, hiszen két új étterme is megkapta ezt az elismerést.

Hiša Linhart

A cikkünkben már egyszer szereplő étterem a piros csillag mellett a zöld kitüntetést is elnyerte. Uroš Štefelin séf korábban már elnyerte egy másik étterem számára már elnyerte a zöld Michelin-csillagot, az általa vezetett új konyha most a helyi gazdákkal folytatott figyelemre méltó közös munkájáért és a helyi kistermelők támogatása és védelme iránti erős elkötelezettségéért érdemelte ki az elismerést.

Hiša Linhart / Fotó: Facebook

Gostilna Repovž

A Gostilna Repovž létjogosultságának középpontjában is a fenntarthatóság és az egyszerűség áll. A Meta Repovž séf által irányított étterem különösen lenyűgöző és ambiciózus szervezéssel egyedülálló munkamódszert valósított meg; a 300 éves családi gazdaságban folytatott biotermeléstől kezdve az esővíz visszanyerésén át az energiafogyasztás irányítása is mind a fenntarthatóságot szolgálja.

Gostilna Repovž / fotó: Facebook

A szlovéniai Michelin-kalauzban összesen hat, zöld csillaggal kitüntetett étterem található.

Ajánlott helyek és Bib Gourmand

Az ajánlott éttermek listájára pedig hat új étterem került fel, emellett pedig a Bib Gourmand kategóriában, amely az ár-érték arányban is nagy élményt nyújtó kiváló vendéglátóhelyeket ismeri el, a MICHELIN Guide Slovenia továbbra is 7 címet sorol fel, itt mindenki megtartotta az értékelést, új hely nem került be. 

A MICHELIN Guide Slovenia 2022 választéka pontokba szedve:

  • 1db két Michelin-csillagos étterem
  • 9db Egy Michelin-csillagos étterem, ebből 4 új szereplő a listán
  • 6db Zöld Michelin-csillaggal jutalmazott hely, ebből 2 új étterem.
  • 7db Bib Gourmand étterem
  • 41db a Michelin-kalauz által ajánlott étterem, ebből 6 új szereplő

 

Forrás:

1.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram