Ebéd után némi megrökönyödéssel vettük tudomásul, hogy ezért a nívóért egy kétfős személyzet felel, és egyre kíváncsibbak lettünk a nyolc héttel ezelőtt nyílt Kovászos Étterem háttérsztorijára.
Sajátos párhuzam a percnyi séta távolságra lévő, Kolonics Zoltán-Varga Ágnes vezette Málna cukrászdával, hogy egy kis üzletben produkál remek minőséget egy pár – akik a magánéletben is egy párt alkotnak.
Az ebéd során pedig újra és újra megfogalmazzuk, hogy mennyire nem a túlgondolt-túlpénzelt dizájn, a profi, netán erőszakos kommunikáció vagy éppen a gigászi staff tesz jóvá egy konyhát és szerethetővé egy helyet.
Pedig annyi érv szólhatna a Kovászos Étterem ellen. Először is kissé nehezen lehet megtalálni. Ketten legalábbis kétfelé mentünk, és végül csak segítséggel sikerült fellelni a lefelé vezető lépcsőt egy belső udvarba. És ezzel máris elérkeztünk a következő hátrányhoz: a Kolosy tér kissé lehetetlen épületegyüttesének mínusz első szintjén, finoman szólva is eklektikus környezetben nyílik az üzlethelyiség.
Jól láthatóan még nincs is teljesen belakva, ezenkívül az alkoholkínálat (egy engedély híján) egyelőre egy az egyben hiányzik.
A konyha azonban olyan magabiztos, hogy az elsőre túl heterogénnek tűnő étlap – gazpacho, ramen, olasz tészta, Hong Kong-i Xo tészta, citromtart... – az étkezés végére igazolást nyer.
A személyzet méreteit ismerve ne legyünk meglepve/felháborodva, ha helyenként döcög a szerviz. Kíváncsiak vagyunk, hogy lesznek-e többen hamarosan. Az érdeklődés ezt valószínűsíthetően indokolni fogja, szerda déli érkezésünkkor majdnem teljes teltház fogadott (ami 12 asztalt jelent). Ezt persze okozhatja a nyitások után tapasztalható kezdeti hype is, de ha a konyha képes ezen a színvonalon teljesíteni továbbra is, akár egy kulthellyel is gazdagodhat Budapest.
Gyakorlatilag a bevett módi ellentézisét tapasztalhatjuk: nincs menő arculat, nem, nem vonzanak be cirkalmas krétarajzok, az egész mégis igényes. Saját kerámiákat készíttettek Czakó Anna által. Akad olyan Czakó Kerámia a szortimentben, amiből összesen egy darab készült, az étterem számára.
Kíváncsiak voltunk, hogy a túlzás nélkül tökéletes Cézár saláta, a biztos technológiai tudásról tanúskodó ramen leves, kacsacomb, posírozott tojás és banh mi szendvics készítése mögött ki áll?
A Kovászos Étterem Gellén Attila és párja, Alice Rance tulajdona, mondhatni szerelemgyereke. Attila a séf, Ellis felel a konyhán kívül zajló történésekért. A családias hangulatot erősíti az is, hogy a kis konyhát egy elhúzható szekrényajtót idéző tolóajtó választja el a vendégtértől, minden komolykodó felhang nélkül.
A séf-tulajdonos hétévnyi angliai munka után tért haza némi hozománnyal, párjával, akinek nagy tapasztalata van a felszolgálás területén, mindemellett, kvázi hobbiból megcsinálta kint a művészettörténet szakot, aminek kapcsán már az egyetemi évek alatt is tudta, hogy nem ezzel akar foglalkozni – hanem a vendéglátással.
Hasonló a története Gellén Attilának is, aki végzettsége szerint építőmérnök. Bizony. Londoni és dél-angliai szakácsmunkái azonban végleg elkötelezték a szakma mellett. 3 és fél évet töltött a London Marlylebone-negyedbeli ötcsillagos szálloda, a Chiltern Firehouse éttermében. 34 évesen pedig hazajött, és megnyitotta saját éttermét.
Vacsoraidőben egyelőre nem tartanak nyitva, de kíváncsian várjuk, mit produkál a séf, ha még nagyobb a szabadság, ugyanis „carte blanche” koncepcióban is gondolkodik, amikor a vendég azt kapja, amit a séf készít neki. Addig is, ebédre föl!
Menüben:
2 fogás: 2650 Ft
3 fogás: 2950 Ft
(A durbincs és garnéla feláras a jelenlegi étlapon.)
A la carte:
Levesek-előételek: 1250-1950 Ft
Főtelek: 1900-5150 Ft
Desszertek: 1050-1450 Ft
Kovászos Étterem
Cím: Budapest III. kerület, Bécsi út 57-61.
Nyitvatartás: K-P: 11:30-18:00, Szo: 10:30-18:00
Facebook-oldal
Megjegyzés: igen, tudjuk, hogy a „two man show” nem helyes angolul. Szójátéknak szántuk.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.