Hirdetés
Hirdetés

Meghökkentő szókapcsolat: Olimpia Kifőzde – „Megalkuvásnak indult, most lubickolunk benne" – Ádám Csabát kérdeztük

2020. november 30.
Egy nagyon fáradt és nagyon lelkes Ádám Csabát sikerült elérnünk ma telefonon. A budapesti Olimpia Vendéglő séf-tulajdonosa zanzásította az éttermi bezárások hozta új irányt: „amit eddig a dizájnra, tányérokra, habokra, chipsekre fordítottunk, most mindent az ízekbe rakunk, és mindent megteszünk azért, hogy eljussanak a vendégeink otthonába.”
Hirdetés
Az önbizalomhiányos Olimpia Vendéglőt visszatapsolták az „életbe” a törzsvendégei

„A sok-sok rossz mellett, amit a járvány hozott, történt velünk jó is. És ez a törzsvendégeink szeretete. Tulajdonképpen a most megvalósuló ötletek is tőlük származnak, az ő biztatásuk nélkül biztosan nem indítottuk volna el egy héttel ezelőtt a kiszállítást. Megmondom őszintén, én nem bíztam benne, hogy szükség lehet ránk a házhoz szállítás piacán. Az előző heti megrendeléseink azonban rácáfoltak erre, mi pedig a saját autóinkkal teljesítjük a megrendeléseket” – mondja szinte egy szuszra Ádám Csaba, jól hallható elcsigázottságában is optimizmussal telt hangon.

Ádám Csaba / Fotó: Olimpia Vendéglő

A fővárosi éttermek sorában különleges módon az Olimpia egész Budapesten, sőt az agglomerációban is vállalja a házhoz szállítást. Ádám Csaba tulajdonos egészen eddig nem sok reményt fűzött ahhoz, hogy a mindig kísérletező, formabontó gasztronómiai stílust képviselő Olimpiának volna helye az idei évben szó szerint felrobbant éttermi kiszállítás piacán.

A már évekkel-évtizedekkel ezelőtt a gyors házhoz szállításra szakosodott cégek, valamint a piacon frissen bejelentkezett éttermek mellett hogyan rúghat labdába egy kis gourmet étterem? Az előzetes negatív elképzelések ellenére múlt szombaton (a 6. kiszállításos napjukon) már délelőtt 11 óra előtt volt gazdája az összes aznap készülő ételüknek. Ez bátorította fel őket arra, hogy még nagyobb erőket fektessenek a kiszállításba.

Hirdetés
Milyen számokat jelent és mennyi embert tud jelenleg eltartani az Olimpia?

Mindez persze az Olimpia Vendéglő adottságainak megfelelő számokat jelenti, naponta 60 menüt. Az étteremben jelenleg hatan dolgoznak, köztük Mogyorósi Donát konyhafőnökkel és Száraz Sándor cukrásszal is. A vendéglő működésére tulajdonképpen mindig is ez volt a jellemző: egy kis csapat alkotott és szolgált ki kiemelkedő módon olyan vendégeket, akik értették és akceptálták, ami az Alpár utcai szuterénhelyiségben zajlik. Országos számokhoz mérten természetesen egy szűk ínyenckört lehet megfogni a „minden reggel friss alapanyagot a piacról”-koncepcióval, a több nemzet konyhájából ihletet merítő és merészen kísérletező fogásokkal.

Fotó: Olimpia Vendéglő

„Ha sikerül tartani ezt a fajta érdeklődést az Olimpia felé, akár fél évet is tudunk üzümelni így. Meghúzott nadrágszíjjal, erősen optimalizált költségekkel, de túl tudunk élni. A jelenlegi pesszimista jóslatok szerint akár áprilisig is elhúzódhatnak a járvány okozta korlátozások… Most úgy látom, hogy ha szerényebben is, de meg tudunk állni a lábunkon a megrendelésekkel.”

Egy héttel ezelőtt tehát már elindult az Olimpia-elvitel és -kiszállítás. Olyan széles körben ismert és szeretett kedvenceket tettek az étlapra, mint a kocsonya tormával, pandúrleves, kijevi csirke, egészben sült grillcsirke és a marhapörkölt tarhonyával, céklával.

Aki persze ismeri az Ádám Csaba mellé becsatlakozott Mogyorósi Donát alkotta séfpáros stílusát, sejtheti, hogy a komfortételek sok kis finesszel készülnek – és ha tetszik, ha nem, megalkuvásokkal is, hiszen az Olimpia önképét és stílusát alapvetően nem ezek az ételek jelentik becsomagolva, szállítva és újramelegítve.

Fotó: Olimpia Vendéglő
Súlyra kimért adagok: az ország egyik legelső progresszív fine dining étterme mint „kifőzde”?

Indokolt az idézőjel, hiszen első reflexünk a kifőzde szó alatt olcsó kantinételeket, híg leveseket és főzelékeket, gyanús pörköltöket érteni.

„Nyilván van ebben egy gasztrogeg, hogy kifőzdének hívjuk.

Az ötlet nem egyedi, világjelenség lett, hogy a gourmet éttermek most könnyen értelmezhető fogásokat kezdtek el kiszállítani. Idén nagyot fordult a világ, és vele fordult Olimpia is" – mondja Ádám Csaba.

A múlt héten bevezetett „normál" étlapon három fogás legolcsóbban 6050 forintból jön ki, ha drágább alapanyagokból készülő ételekből áll össze az előétel/leves-főétel/desszert, akkor 8250 forintnál áll meg egy háromfogásos menü.

Emellé hozzák be a napokban az Olimpia Kifőzde-menüt még egyszerűbb ételekkel, melyeket súlyra áraznak be.

A „kifőzdében” 5 leves, 5 főétel, 5 köret és 5 desszert közül válogathatnak az érdeklődők, lesznek igazi téli levesek, főzelékek, malackocsonya és hamarosan halászlé is. A madártejet folyamatosan étlapon szeretnék tartani, be fog csatlakozni krémes, mille feuille, majd a bejgli és a zserbó – utóbbi a cukrászuk, Száraz Sándor egyik kiválósága. De nem is lenne Olimpia az Olimpia, ha tormapuding és shizóval készült krémes nem bukkanna fel az étlapon.

Fotó: Olimpia Vendéglő

Az első sikerek további agyalást-ötleteket hozott, ugyanis – szintén a törzsvendégek kérésére! – olyan ételekkel is készülnek bejelentkezni, amiket otthon egy igen egyszerű művelettel kell befejezni. Ezzel próbálják visszaadni a frissen készült étel élményét, jelenleg éppen tesztelik a konyhán egy Olimpia-kedvenccel, a tsukunével (japán csirkefasírttal).

Az otthon befejezős kínálatba fogják behozni a sült oldalast, a szuvidált császárhúst, a cél pedig az, hogy mindössze egyetlen serpenyővel és egy kislábassal éttermi szintet produkálhasson a vendég otthon, legfeljebb 15 perc munkával.

„Sok vendégünk meséli, hogy most szenvednek otthon a mindig halomban álló mosatlannal, ezt is ki tudjuk védeni ezekkel a megoldással. A kényszer újíttat velünk, de az eddigi letargikus hangulat után már egész bizakodóan tekintünk erre az egész helyzetre."

Hirdetés

Olimpia Vendéglő

Cím: Budapest VII. kerület, Alpár utca 5.
Szállítási terület: egész Budapest területén és az agglomeráciában is
Elérhetőségek: telefonon +36 1 321 06 80 és az étterem Facebook-oldalán
Az étterem weboldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram