Hirdetés

Október első napjaiban bezárt egy legenda. A Cukidzsi (angol átírással Tsukiji), Tokió világhírű halpiaca új helyre költözik. Nem is volna ebben semmi rendkívüli, ha a Cukidzsi egy egyszerű piac, és nem egy jelkép, egy ikon lenne.

Hirdetés

A Cukidzsi amellett, hogy a világ legnagyobb halpiaca, mindössze néhány kilométerrel kerül keletebbre, a Tojuszu-szigetre. Évek óta japános alapossággal dolgoznak a terven, 2001-ben kezdtek hozzá, és várhatóan az Olimpia évében, 2020-ban fejeződik majd be.

Mivel az eredeti halpiac a második világháború előtt épült, nem kérdés, hogy elavulttá vált. A piac és Tokió története ez idő alatt összefonódott. A 17. században a mai japán fővárost csak háromezren lakták, ők is többnyire halászatból éltek. Amikor 1868-ban az utolsó sógunok átengedték a hatalmat a császárnak, Cukidzsi volt a város expatnegyede, ahol az idegenek laktak. Itt létesült az első olyan hotel, az Edo, melyet külföldiek használtak. Mivel a terület csatornákkal szabdalt volt, jól szemmel lehetett tartani a hidakon közlekedő idegeneket. Később szép lassan elveszett a kontroll Japán idegen származású lakossága felett, de a Cukidzsi megmaradt a város első számú expatnegyedének.

A Cukidzsi külső része

1923 szeptember elsején, dél után két perccel hatalmas erejű földrengés rázta meg a várost. A házak összedőltek, faanyagukat egy pillanat alatt begyújtotta a tűz, amin épp az ebéd főtt. A korábbi, más területen lévő piac, a nagykövetségek, az Edo Hotel a földdel egyenlővé váltak. A halászok új helyet kerestek, de eltelt 12 év, mire a Cukidzsi fedett piaca megnyithatott.

A legendás tonhalárverés egy pillanata

Építészei München és Frankfurt piacain gyűjtöttek tapasztalatokat a tervezéshez, ezért az épület erősen Bauhaus beütésű.

A síkos talaj alap

A piac 1677 standján évi 4000 különböző fajta hal jelenik meg, a forgalom pedig meghaladja az 5,9 milliárd dollárt. A napi bevétel „mindössze” 28 millió dollár errefelé.

Szállítás és közlekedés a piacon belül

Nem csak halakat és gumikesztyűs halászokat-árusokat találunk a piacon. Láthatunk speciális tonhalkéseket és tatamimatrac méretű, hatalmas „vágódeszkákat” is.

Igazi street food

A Cukidzsi nyitott része továbbra is ezen a helyen működik majd, míg a zárt tér árusai, a nagybani kiköltözik.

Grillezett tengeri finomság garantáltan friss alapanyagból

A környék tele van éttermekkel és árusokkal, akik a friss, napi fogásból készítik a szusit, a rament és a többit. Eredetileg a piaci dolgozókat látták el, de egy idő után a Cukidzsi olyan népszerűvé vált a turisták körében, hogy egyre nagyobb tömegekben látogattak ide – és mindenki enni szeretett volna.

Tonhalbontás frissen az árverés után

Izgulunk, hogy  a legjobbak, a Szusi Dai, a Daiwa Szusi és a Szusibun megtalálják a helyüket Tojuszun is.

Tenger gyümölcsei, míg a szem ellát

A rengeteg tonhalárus egyike
Még hogy a japánok nem mutatják ki az érzelmeiket!

Friss hal a többszintes medencerendszerből
Friss osztriga
Sushimi stand
Jenben mért páncélosok
Tonhalsor

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS