Hirdetés
Hirdetés

Megérzik a turisták hiányát, de a lelkesedés nem lankad a belváros fontos niche koktélbárjaiban

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. június 26.
Újranyitnak a kedvenc helyeink. Az olyan koktélbárok, mint a Bar Pharma és a Hotsy Totsy a bulinegyed különlegességei, olyan helyek, ahol biztos, hogy nem a szokásos vodka-szódát vagy Aperol spritzet kapjuk majd. Mivel az izgalmas koktélvariációk nem csak szakértelmet, de precizitást, időt is igényelnek, így nem csoda, hogy ezeknek a bároknak mérsékelt az egy időben való befogadóképessége, kapacitása. Felmerül a kérdés, hogy mihez kezdenek a nyári forróságban, és a védettségi igazolványra vonatkozó szabályozások helyzetében az apró, de terasszal, kerttel nem rendelkező esszenciálisabb helyszínek.
Hirdetés

A borítófotó a Hotsy Totsy Facebook oldaláról származik.

Egy magazin, a szakmáért

A Nyissunk Együtt együttműködés azzal a céllal jött létre, hogy támogassa a pandémia következtében nehéz helyzetbe került bárokat és éttermeket. Az azonos nevet viselő kiadvány (Nyissunk Együtt) egy limitált példányszámú koktélmagazin, amely Magyarország legjobb bártenderei által készített, egyedülálló koktélrecepteket tartalmaz. A magazin ára teljes egészében lefogyasztható az adott bárban vásárlást igazoló blokk/nyugta/számla bemutatása ellenében. Egy koktél elfogyasztása után a bartenderektől kapunk egy matricát, amit beragaszthatunk az újságba, és ha összegyűjtjük az összes bár matricáját, akkor az utolsó kóstolóhelyen egy poharat kapunk ajándékba. Mégsem ez a legfontosabb célkitűzés, hanem, hogy a Nyissunk Együtt értékesítéséből befolyt összeggel teljes egészében a partner koktélbárokat és éttermeket támogathatjuk. A Bar Pharma és a Hotsy Totsy is köztük vannak. 

Bar Pharma és Hotsy Totsy

A Bar Pharma 2014 óta működik a Kazinczy utcában. A koktélbár elképesztő választékot vonultat fel, olyan whiskey-k, rumok, ginek, tequilák találhatóak meg itt, melyeket sehol máshol nem kóstolhatunk. A hangulat fontos eleme, hogy bár itt valóban a legjobból is a legjobbat kapjuk, mindezt a legtermészetesebb közvetlenséggel, mindenféle felesleges sznobizmus vagy felhajtás nélkül történik. A koktélkínálat mindig szezonális, és sosem konvencionális. Koktélparfümökkel, füstökkel, molekuláris koktélalapanyagokkal is dolgoznak. Varázslatos "méregkeverésről" beszélünk.

Fotó: Bar Pharma Facebook

A szesztilalom idején élt New Yorkban egy híres sztriptíztáncosnő, Totsy, aki jó viszonyt ápolt a leghírhedtebb maffiózókkal. A híres gengszter, Jack "Legs" Diamond nevezte el az attraktív hölgyet ezen a néven. Egyébként a hotsy-totsy kifejezésként is létezik az angol nyelvben, egy múltszázadbeli, bizonyos Billie De Beck rajzfilmestől ered. Jelentése az argóban tökéletes; olyan jó, amilyen csak lehet; vagy akár szimplán jó, klassz, király. Számos Hotsy Totsy koktélbár van már a világon és 2017-ben Budapest is kapott egyet. A Síp utcai 'földalatti' speakeasy bár a '20-as évek New Yorkját idézi, réz-bársony-tükör felületeivel, bátor koktéljaival várja vendégeit. Egy kis időre valóban elhiteti velük, hogy nem létezik a külvilág.

Fotó: Hotsy Totsy Facebook
A bárkultúra nem a teraszozásról szól

A Hotsy Totsy részben új, nemzetközi csapattal vágott neki a nyári szezonnak, és vadiúj itallappal készülnek. A bár hangulatához talán nem is tudnánk elképzelni egy kiülős részt, hiszen ez a stílus nem erről szól, bár azt ők is látják, hogy következő pár hónap nem a terasz nélküli bároknak kedvez.

Két koktél, a Hotsy Totsy elmúlt egy évéből / Fotó: Hotsy Totsy Facebook

„Hiányoznak a külföldiek és ez természetesen érződik, érződni fog. Nem volt könnyű az elmúlt 15 hónap. Biztosan fogunk kihívásokkal találkozni az elkövetkező időszakban, de talán nem mi vagyunk a legrosszabb helyzetben. Se a vendéglátóhelyek, se a koktélbárok mezőnyében. Viszont mindenekelőtt most nekünk is friss oxigénre és stabilitásra van elsősorban szükségünk. A koktél- és bárvilág a miliőről, a hangulatról, a vendég-bártender kapcsolatról és a professzionális szervizről, a tálalásról szól. Ezt keresik és szeretik az emberek, ez a mágikus plusz” — mesélte Hradszky Richárd, a bárban. 

Fotó: Hotsy Totsy Facebook
Francia vermut helyett magyar borok

A Pharma helyzete kicsit máshogy alakult, a gyorsított nyitás mellett nehezíti a szituációt, hogy eltűntek a beszállítók, akikkel korábban dolgoztak, ez valószínűleg azért is alakult így, mert mindig is más volt az alapanyag szelekciójuk, mint a legtöbb koktélbárnak. Aki ezen a nyáron ellátogat a Pharmába, az olyan kínálattal találkozhat, mely egyszerre ötvözi majd a régi klasszikusokat, és szól a bár még nyitottabb kommunikációjáról. A jelenlegi helyzetben fontosnak látják azt is, hogy a korábbiaktól eltérően kifejezetten hazai alapanyagokkal is dolgozzanak. Tisztán látszik, hogy jelenleg nem lehet ugyanott folytatni, ahol a záráskor abbahagyták, a koktéllapon máris 22 ital szerepel.

Fotó: Bar Pharma Facebook

„Francia vermut helyett magyar borokat fogunk használni, például a martini koktélhoz találunk olyan somlói bort, ami minerálisabb. Sör és pezsgő sem szerepelt eddig a koktéljainkban, most viszont választottunk egy-egy magyar termelőt" — így Los Péter, a Pharma tulajdonosa. 

Egy elég híres vendéggel: Jason Momoa 2019-ben a Pharmában is járt / Fotó: Bar Pharma Facebook
A Pharma pop-uppol, a Hotsy Totsy alacsony alkoholtartalmú italokat fejleszt

Úgy tűnik nemcsak a vendéglátóhelyek, de már a vendégek is nagyon várták a nyitást. Egy ideig, amíg még szükséges, precízen ellenőrzik az igazolványokat, de nem számítanak rá, hogy problémáik lennének ebből. Azt is látják, hogy korlátozásoknak van hatása a forgalomra, de jelenleg úgy gondolják, ezt még nehéz objektíven megítélni. 

Fotó: Hotsy Totsy Facebook

„Tudunk róla, hogy van olyan, aki nem tudott a bárba lejönni a védettségi igazolvány hiánya miatt, de ez nem tűnik meghatározónak, marginálisnak érezzük. Viszont tényleg nem voltak ebből adódó súrlódások” — észlelték a Hotsy Totsy-ban. 

A nyári szezonban a Pharmával nem csak a Kazinczy utcában találkozhatunk majd, elárulták, hogy pop-up megmozdulásokban is gondolkoznak, már több rendezvénytől is kaptunk megkeresést. Úgy döntöttek, elvállalják a rendezvényeket, de csak olyanokat, amiket egy ember is le tud hozni, a nagyobbakat pedig őszre hagyják.

Szeptembertől a Hotsy úgy fest, még magasabbra teszi majd a lécet. Elárulták, hogy a főszerep az egyre trendibb low-AVB (alacsony alkoholtartalmú) koktéloké lesz.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram