Hirdetés
Hirdetés

Megér egy kiruccanást: Michelin-csillagos ebédmenük a szomszédban

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 26.
A feketeöves gourmet-k csupán egy-egy étterem kedvéért is igyekeznek átszelni a határokat. Többek számára jelenti inkább a realitást, hogy egy-egy külföldi kirándulás során felkeressék a legjobbnak tartott helyi éttermeket. A környező országok elérhető közelségű éttermei közül ajánljuk az igazán sokat nyújtó helyeket – az elérhetőség alatt nem pusztán a kilométereket értve. A Michelin-csillagos színvonal mellett megfizethető kategóriájú ebédmenüket ajánlunk a környező országokból.
Hirdetés

Néhány hónapja jelent meg egy írásunk Michelin-csillagos ebédek nem csillagászati áron Budapesten. Itthon csak a főváros lehetett a terep, hiszen (egyelőre) csak Budapesten tesztelnek a nemzetközi kalauz inspektorai. A csillagos éttermeink ebédmenüit listáztuk azok árai alapján, hiszen jóval szélesebb réteg engedhet meg magának ma itthon egy csillagos ebédet, mint sokfogásos vacsorát, netán borsorral.

Nem gondoljuk, hogy szemellenzős módon a Michelin-csillag miatt kellene egy étterem mellett döntenünk,

de az is tény, hogy jelenleg az egyetlen Magyarországon működő nemzetközi étteremminősítési rendszer eredményeit a Michelin Guide teszi közzé minden évben. A kalauzt ért minden kritika ellenére komoly presztízs- és forgalomnövelő értékkel bír, ami pedig jó hatással van a hazai gasztronómia egészére. A Viamichelinnek köszönhetően (is) felkerültünk a nemzetközi foodie-térképre, és habár fontolva haladva, de jól láthatóan nő a gourmet éttermek hazai közönségének száma is. Előző cikkünkben ugyanakkor mindössze négy étterem ebédmenüjét tudtuk ajánlani a hat csillagos éttermünk közül, ezek közül a Borkonyhával kivételt téve, mert a csillagos kategóriában remek áron ebédelhetünk itt, de a klasszikus értelemben vett ebédmenüt nem kínálnak.

Kép forrása: www.taubenkobel.com

Körülnéztünk hát a környező országokban, hová érdemes becsekkolni a csillagos árszínvonalhoz képest nyomott áron kínált gourmet ebédekre. A legnépszerűbb helyek következnek Burgenlandtól Udinéig.

(Ex)kétcsillagos Burgenlandban: Taubenkobel

 Kezdjük a lista rendhagyó szereplőjével, amely úgy csillagos, hogy nem is. Az osztrák vidéki vendéglátás legnevesebb képviselője az egészen 2009-ig két Michelin-csillaggal büszkélkedhető Taubenkobel. Akkor is csak azért „vesztette el” az étterem a csillagait, mert a Michelin-kalauz ellenőrei azóta már nem tesztelnek a fővároson kívül. A Gault et Millau-kalauztól pedig az előkelő 18 pontot kapja a 20-ból.

Kép forrása: www.taubenkobel.com

Bécstől 40 kilométerre járunk, ezen a tájon már nyoma sincs a császárváros polgári eleganciájának. Van ellenben egy fantasztikus házaspár, Barbara Eselböck és Alain Weissgerber. A vendéglátásnak itt múltja van, az éttermet a háziasszony szülei, Eveline és Walter Eselböck nyitották több mint harminc évvel ezelőtt.

Kép forrása: www.taubenkobel.com

Van még továbbá komolyan vett és hiteles farm-to-table, egy 19. századi paraszti kúria, amelyben az éttermet egy kis butikhotel egészíti ki. Mindehhez mesés kert csatlakozik saját tóval, amelyben fürödni is lehet. Nyáron még több rendelkezésre álló térrel jelentkeznek, jó időben van nyitva a shabby-chick stílust idéző Greisslerei és a kerti hencsergők is ekkor nyernek értelmet.

Időközönként tematikus „paraszti vacsorákat” tartanak, a szezon legjavából. Ezekre egyébként egy egészen européer szemléletmódot érvényesítve 20 euróval kevesebbet kell fizetniük a 35 év alatti vendégeknek (78 helyett 58 eurót).

Kép forrása: www.taubenkobel.com

Az étlap hetente frissül, és könnyed bisztrómenüt ígér. A konyha erőteljesen épít Piemontra és a „Pannon-régióra”, ami alatt ők az egykori Osztrák-Magyar Monarchia ízeit és nemzetiségi konyháinak hagyományait értik.

A fejenként 68 eurós (~22.400 forintos) ár alacsonynak nem mondható egy ebédért, cserébe a nívó sem az. A séftulajdonoshoz címzett nagymenü 138 eurós (~45.500 forintos) árához képest pedig mindenképpen jutányos ár, ha szeretnénk megízlelni a legendás étterem fogásait.

Taubenkobel

Ebédmenü: szerdától vasárnapig, foglalás 12:00-14:00 óráig félóránkénti időpontokban
Cím: Schützen am Gebirge, Hauptstrasse 31-33, Ausztria
A Taubenkobel weboldala

Folytatás következik!

Olvasta az előző cikkünket is?

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram