Hirdetés
Hirdetés

Megér-e egy pizzaszelet 7000 dollárt? Chicago, deep dish és a turisták

SZERZŐ: DiningGuide
2020. augusztus 13.
A Chicagóba érkező turisták egyik közkedvelt programja, hogy megkóstolják a város emblematikus, piteformában sütött, nagyon-sajtos Deep Dish pizzáját. Emiatt viszont sorozatosan megsértik az érvényben lévő karantént.
Hirdetés

Egy chicagói hírügynökség olyan más amerikai államokból érkező turisták nyomába eredt, akik a városba érkezve nem tartják be az előírt kéthetes házi karantént, ehelyett városnézés közben végigkóstolják az elmaradhatatlan Deep Dish pizzát, Chicago emblematikus, piteformában sütött “saját pizzáját”. Teszik ezt annak ellenére, hogy a hatóságok akár 7000 dolláros (több mint 2 millió forintos) pénzbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

Egyhetes szabadság kontra kéthetes házi karantén

A Chicagói Egészségügyi Minisztérium jelenleg érvényes határozata kötelezővé teszi a kéthetes házi karantént mindenki számára, aki olyan államból érkezik, ahol a COVID-19 esetek növekedését tapasztalják. Ez vonatkozik az Illinois-beli nagyvárosba érkező turistákra épp úgy, mint a hazatérő lakosokra. Chicago listájn jelenleg az Egyesült Államok 22 állama szerepel. A hivatalos határozat értelmében a beutazók városnézésen sem vehetnek részt, és az éttermeket nem látogathatják addig, hogy előtte 14 napig házi karanténba vonultak volna.

Chicago és a Michigan Lake

A hírügynökség által megkérdezett turisták – nem meglepő módon – nem tesznek eleget a határozatban leírtaknak, a WBEZ tapasztalatai szerint kevesebb, mint egy óra elég volt nekik ahhoz, hogy megtalálják azokat az utazókat, vakációzókat, akik teljesen figyelmen kívül hagyják a rendeletet, csak azért, hogy meglátogassák a Millennium Parkot, fotózkodjanak a Cloud Gate, vagy ahogy a helyiek emlegetik, a The Bean előtt - a tükröződő, csepp formájú köztéri műalkotás Anish Kapoor jegyzi, és Chicago egyik kedvelt látványossága. Mindezen felül pedig a turisták megrögzött célja, hogy megkóstolják a város kedvenc ételét, az ultravastag Deep Dish pizzát.

Cloud Gate, Millennium Park, Chicago

Van 7000 dollárjuk egy szelet pizzára?

A világszerte nagy rajongótáborral büszkélkedő Chicago-stílusú pizza egy piteformában sütött, magasított szélű, puha és szaftos, nagyon-sajtos pizza. Habár egy igazi, vékonytésztás olasz pizzához képest brutális darab, az eredete (természetesen) olasz bevándorlókhoz kötődik.

A magasított peremnek köszönhetően a pizzatészta összefogja a belekerülő feltéteket, és ritka az olyan turista Chicagóban, aki ne szeretné megkóstolni a helyi specialitást.

„Nagyon régen elterveztük ezt az utazást, nem tehetjük meg, hogy kéthetes karanténba zárjuk magunkat, hiszen eleve nem töltünk annyi időt a városban! Számunkra ez a hivatalos parancs végrehajthatatlan” - mondta el a hírügynökségnek egy nevét nem vállaló, Kansas államból érkező férfi.

Három barátjával együtt addigra már megjárták a híres Lou Malnati lánc tizenegy éttermének egyikét, ahol a ‘70-es évek óta sütik ezt a fajta, családi receptúra alapján készülő pizzát. A mind a mai napig családi vállalkozásban üzemelő pizzériában „a város legjobb deep dish pizzájának” kikiáltott Chicago-pizzák egyedi fűszerezésű kolbásszal, friss mozzarellával és napérlelte paradicsomból főzött, saját készítésű paradicsomszósszal készülnek. A mozzarellát például ugyanattól a tejipari cégtől szerzik be idestova már negyven éve.

A megszólaltatott férfiak a beszámolójuk szerint voltak már a turistaközponttá vált Wrigleyville városnegyedben, a Chicago Cubs baseballcsapat otthonában, ahol meglátogattak egy-két hangulatos sportbárt és pubot is. Egy másik, Wisconsinból érkezett társaság szintén nem hagyta ki, hogy elzarándokoljon az egyik Malnati pizzériába, holott nemrég érkeztek csak a városba. „Nem szeretnénk senkinek fejfájást okozni, viseljük a maszkjainkat, de nem tudunk eleget tenni a közegészségügyi rendben foglaltaknak” – mondták el a turisták az újságíróknak. 

Pedig Maltaniék országszerte házhozszállítást is vállalnak, szóval egy pizza miatt nem szükséges illegális kirándulást szervezni senkinek a városba, főleg annak tudatásban, hogy a házi karantén az intézkedésben foglaltakat megszegőket 100-500 dollár közötti napi bírság megfizetésére kötelezhetik a hatóságok, végső soron pedig akár 7000 dolláros büntetést is fizethetnek. Ebből az összegből pedig jó sok pizzát rendelhetnének házhoz.

Forrás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram