Hirdetés
Hirdetés

"Meg tudtuk mutatni, hogy falun is érdemes valódi vendéglátóhelyet nyitni..." - A Ferdinánd Bisztró alapítójával, Kálmán Évával beszélgettünk

SZERZŐ: Király Márton
2023. április 25.
Néha még számunkra is hihetetlen, hogy az ország legtávolabbi csücskéből vagy Budapestről is érkeznek gasztroturisták, hogy megmerítkezzenek a falusi hangulatban és megkóstolják a főztünket vagy a Ferdinándunkat.
Hirdetés

Kálmán Éva és párja, Guba László 2020-ban merész lépésre szánta el magát. A Nagykunság szívében, Kunmadarason megnyitották családi éttermüket, hogy a közelről-távolról érkező vendégeket a térségre jellemző házias fogásokkal, süteményekkel várják. A Ferdinánd Bisztró nyitását egyöntetűen ünnepelte a helyi közösség, és a környékre látogató gasztroturisták serege is, az étterem pedig a nyitás után lecsapó világjárvány megpróbáltatásait kiállva töretlenül nyitva tart, és kínálja névadó süteményét, a Ferdinánd tekercset.

A bisztró alapító-háziasszonyával, szívével-lelkével, Kálmán Évával most a kunmadarasi étterem indulásáról, a kezdeti nehézségekről, büszke eredményekről beszélgettünk, de szóba került az is, hogy milyen érzés, hogy egyre többen látogatnak a „semmi közepére,” a Ferdinándot keresve.

Fotó: Erdőháti Áron

Egy ötezer fős településen éttermet nyitni nem megszokott vállalkozás. Honnan származik a Ferdinánd Bisztró ötlete?

Kálmán Éva: Kunmadarason több mint húsz éve zárt be az utolsó igazi étterem, azóta figyelemreméltó vendéglátóhelye nem volt a falunak, turisztikai vonzerővel sem bír igazán. Az ötezer lakosú nagyközségünk Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az Alföld szívében fekszik, a pezsgő Tisza-tótól már pont húsz kilométerrel távolabb, a Hortobágytól szintén, így mondhatjuk, hogy a semmi közepén, éttermes tapasztalat nélkül vágtunk bele az álmunk megvalósításába. Párommal, Guba Lászlóval úgy gondoltuk, hogy a falunk igenis megérdemli, hogy legyen egy tisztességes étterme, ahová a helyiek vagy az idelátogatók szívesen beülnek akár egy kávéra és sütire, akár egy gyors ebédre, esetleg egy jó pacalra, vagy éppen családi, ünnepi alkalomra választják. A Ferdinánd bisztró helyén egykor a kocsmánk állt, ebbe álmodtuk bele az éttermet. Névadónk a környék ikonikus süteménye – itt a Nagykunságon minden alkalomra Ferdinánd készül, én is egész életemben sütöttem, nagymamám receptje alapján.

Milyen hangulatú hely szerepelt az álmaikban? Hogyan sikerült ezt valóra váltani?

Az egykori sörözőnket alakítottuk át sok munkával és annál nagyobb ambíciókkal szerény, családi vendéglővé. A koncepciónk középpontjában eredetileg is egyrészt maga a Ferdinánd sütemény állt, másrészt a kedves, falusi hangulat, ami mindenkit a nagymamája konyhájába repít vissza. Ennek az autentikus milliőnek a megteremtése nagyon fontos volt számunkra és nem is esett nehezünkre, hiszen a berendezések, régi kredencek, falusi tárgyak javarészt a saját családi örökségünkből származnak, de sok mindent kaptunk a kunmadarasiaktól is.

Fotó: Erdőháti Áron 

Milyen volt a Ferdinánd Bisztró fogadtatása?

2020 augusztusában nyitottunk, az első naptól kezdve sok vendégünk volt. Eleinte még nem tudtuk felmérni, hogy mire lesz a legnagyobb kereslet, nyitáskor még napi ebédmenüt is kínáltunk, menet közben alakult ki a választékunk. A nagy nyitási lendület nem repített bennünket messzire, hiszen akkor ősszel be is kellett zárnunk a pandémia miatt. Mi is átálltunk kiszállításra, alkalmazkodtunk a helyzethez, tettük a dolgunkat és nagyon jó volt, amikor újra fogadhattunk vendégeket.

Azt valahogy éreztem, hogy talán mások is örülnének annak, ha Kunmadarason is lenne egy olyan hely, ahova be lehet ülni egy sütire, vagy ebédre. De a legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy már az elején nagy érdeklődést és rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. Ezek miatt éri meg az embertelen mennyiségű munka és a mai napig ez adja a motivációt ahhoz is, hogy mindig képezzem magam, tanuljak és utánajárjak a dolgoknak. Amióta megnyitott a bisztró, alig alszom, őszintén szólva nem gondoltuk, hogy ez ilyen óriási terhelés lesz – bár a párom mindig mondta, hogy akkor vágjunk bele, ha készen állok arra, hogy éjjel-nappal dolgozzak, mert ez másképp nem fog menni.

Fotó: Erdőháti Áron

Mik jelentetik a legnagyobb kihívást a mindennapokban?

Egy pici faluban árérzékeny a közönség, teljesen másképp kell kalkulálni és árazni, mint egy városban, a kínálat összeállításánál is ez az egyik legfontosabb szempont.

Szeretnének minél több háztáji, termelői, környékbeli alapanyaggal dolgozni, de ez egyáltalán nem olyan könnyű, mint ahogy a többség elképzelni.

Nagy kihívás okos egyensúlyt teremteni a helyi közönség és az átutazók, vagy akár kifejezetten a bisztró miatt ideérkező, kifinomult ízlésű vendégek igényei és elvárásai között, mást keres az egyik és mást vár a másik. Ahogy egyre nő az érdeklődés a bisztró iránt, úgy növekednek az elvárások is, mi pedig igyekszünk ezeknek megfelelni. Közben pedig szeretnénk megtartani a saját autentikus, hiteles identitásunkat és nem többet ambicionálni, mint amik vagyunk.

Fotó: Erdőháti Áron

Ezeket a szempontokat szem előtt tartva hogyan építik fel az étterem kínálatát?

Étlapunk vegyes, megtalálhatóak rajta a hagyományos, kunsági fogások, állandó étlapunkon mindig van házi birkapörkölt, pacal, kötött galuskaleves, Ferdinánd, hájas tészta. A sütemények fontos szerepet kapnak, a sütipult mindig fel van töltve házi pitékkel. Óriási az igény a falusi sültes tálainkra is, amihez minden házilag, frissen készül, és külön szekciót kaptak a kovászos tésztából készülő pizzáink, amik nagyon közel állnak a szívemhez. Néhány éve ugyanis beleszerettem a kovászba, és nagyon szeretek vele dolgozni.

Lassan három évvel a nyitás után mi az, amire a legbüszkébbek?

Legbüszkébbek talán arra vagyunk, hogy meg tudtuk mutatni, hogy falun is érdemes valódi vendéglátóhelyet nyitni, hogy ezt csakis rengeteg elkötelezett munkával, szorgalommal, hitelességgel és kedvességgel lehet sikerre vinni, és hogy a vendégek szeretik és értékelik ezt. Néha még számunkra is hihetetlen, hogy az ország legtávolabbi csücskéből vagy Budapestről is érkeznek gasztroturisták, hogy megmerítkezzenek a falusi hangulatban és megkóstolják a főztünket, vagy a Ferdinándunkat. Sokat jelent nekünk, hogy rendszeresen tartunk Ferdinánd hétvégéket Budapesten a Babka Deliben, ilyenkor pedig nem győzünk elég Ferdinándot sütni a fővárosi közönségnek. Az is nagy boldogsággal tölt el bennünket, hogy sokszor kapunk a vendégeinktől régi tárgyakat, bögréket mert tudják, hogy itt nagy becsben fogjuk ezeket tartani.

Mik azok az ikonikus fogások, amiket semmiképpen se hagyjunk ki, amikor legközelebb Önök felé járunk? Bár az étterem nevéből egy választ sejteni vélek...

A legfontosabb természetesen a Ferdinánd, amiből ma már a hagyományos mellett különlegesebb változatokat is sütünk, például szilvalekvárosat, marcipános-csokoládésat, vagy málnás-fehércsokisat. Nagyon büszkék vagyunk a házi hájas tésztánkra, ami az egyik legmunkaigényesebb süteményünk, és amihez a hájat egy neves közeli mangalicatenyésztőtől vásároljuk. A hagyományos kunsági ízek rajongóinak a birkapörköltet és a csülkös pacalunkat ajánljuk.

Fotó: Erdőháti Áron

Hogyan épül fel a konyhai csapat?

Büszkék vagyunk rá, hogy kis családi vállalkozásként ma már munkaadóként is megálljuk a helyünket, igyekszünk becsben tartani a csapatunk tagjait, akik ráadásul egytől egyig mind kunmadarasiak! Női konyha a mienk, a lányok, asszonyok vannak többségben, de azért a férfiak is megállják a helyüket! A vendégekkel Évi lányom foglalkozik, és ő mindig pontosan tudja, hogy kinek mit kell megkóstolnia és ki, milyen hangulatban van.

Hogyan épül fel a Ferdinánd Bisztró vendégköre?

A környékbeli településekről érkező törzsvendégek vannak talán a legtöbben, akik sokszor családi eseményekre, alkalmakra érkeznek hozzánk, de nagyon boldogok vagyunk, hogy rengetegen utaznak el hozzánk az ország minden szegletéből célirányosan azért, hogy megkóstolják a Ferdinándot. Sőt, az utóbbi időben a külföldi vendégek száma is igencsak megnövekedett, úgyhogy éppen most fordítjuk le az étlapunkat.

Fotó: Erdőháti Áron

Mik a terveik a jövőre nézve?

Szeretnénk állandó minőségi színvonalon megszolgálni a felénk áradó sok szeretetet, egyre jobban főzni, és minél többet megmutatni a számunkra olyan fontos falusi hagyományainkból. A nagy érdeklődésre való tekintettel hamarosan elindulnak majd a workshopjaink a sütiműhelyemben, és a nyári szezon alatt nagy falusi lakomákra is be lehet majd hozzánk jelentkezni.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram