Hirdetés
Hirdetés

Még mindig New York legjobb kávézóinak nyomában

SZERZŐ: Boros Regina
2014. november 5.
A Queens Kickshaw, a Sweatleaf, a Housing Works Bookstore Café, a McNally Jackson Café, a Gasoline Alley Coffee, a Knave és a Zibetto után újabb jobbnál jobb New York-i kávézót próbáltam ki.
Hirdetés

A Queens Kickshaw, a Sweatleaf, a Housing Works Bookstore Café, a McNally Jackson Café, a Gasoline Alley Coffee, a Knave és a Zibetto után újabb jobbnál jobb New York-i kávézót próbáltam ki.

Az Ost cortadójára sem lehetett panasz - fotó: a szerző felvétele

Az Ost cortadójára sem lehetett panasz - fotó: a szerző felvétele

Ost Café (Manhattan, East Village)
441 East 12th Street, Manhattan, NY 10009 East Village

NYCG: New Yorknak ez a közép-európai hangulatot idéző szigete magától értetődő módon fogadta be, izzadta ki magából ezt a helyet, ahol diákok és helyi naplopók egy kupacban böngészik a netet, verik a billentyűket a MacBookjukon, megisznak napi harminchat eszpresszót vagy kapuccsínót, miközben komoly képpel beszélgetnek a lengyel belpolitikai helyzetről, illetve az ukrán gázellátás hátulütőiről.
A délelőtti komolykodás után déltől lazább vendégkör lepi el ezt a sarki kávézót, s a kalóriaszegény ebéd mellé némelyek már sápadt toszkán rozékat kortyolgatnak. De az intellektus ekkor sem szenved végleges és visszavonhatatlan vereséget (arra este kerül majd sor), mert a hátsó polcokról bármikor leemelhető egy-egy komolyabb kinézetű könyv – bár ki tudja, mit rejthet a borítójuk.
A kávéivók azonban nem mind top-sznobok, a változatos eredetű és állagú mestermunkák mellett nyáron bőven fogy a jegeskávé is.
A léha estéken dzsesszzenészek lépnek fel, ilyenkor már a folyadékok közül is a híg és töményebb alkoholok veszik át a főszerepet. East European Village. (A kávéárak nem a legbarátságosabbak, rezsicsökkentés ide vagy oda, felkúsznak egészen 4.25-ig. Plusz áfa plusz jatt.)
A sarkon nyíl jelzi, merre tévedjek el, egyből tovább is megyek, aztán kiderül, pont a helyre magára mutat a nyíl (hiszen azért van). Bent elképesztően szép enteriőr fogad (szinte ez lesz a kedvencem), guide-omat (a guide szónál karral elvágólag, de úgy, hogy a felirat még látszódjon) a hónom alatt tartom. A pulthoz ülök és cortadót kérek, rendkívüli igényességgel készítik nekem – vizet nem kapok hozzá, bár azt eddig sehol nem kaptam, nem baj, külön kérek. (Wifi van, bár közben már kezdem óvatosan átérezni a trendet, itt vagy saját magunkba épített chipben fogyasztjuk az internetet mintegy infúzió által, vagy nem is igényelünk ilyesmit, udvariatlan.) A kávé jó. Szívesen visszatértem volna ide, ha nem kellett volna 20 percet várnom, mire észreveszik a testet öltött szándékot, hogy fizetnék. Ilyen hely ez a New York, ordas egy világ időnként.
Pörkölő: Intelligentsia, PT’s, Brooklyn Roaster
Kávégép: La Marzocco GB/5, 3 groups
Őrlő: Mazzer

A Think kávéjánál is ittam már itthon jobbat is, a sütinél pedig százszor jobbat - fotó: a szerző felvétele

Think Coffee (Manhattan, Greenwich Village)
248 Mercer Steet, Manhattan, NY 10012 Greenwich Village

NYCG: A mini kávézólánc Village-beli gyöngyszeme jóval modernebb eleganciájú, mint a neki otthont adó New York-i Egyetem ódon téglaépületei, de az architektúrán túl itt a diákok-tanárok nyüzsgő forgataga adja meg az alaphangulatot. Ne várjunk hát halk hárfafutamokat a kávénk mellé, inkább dübörgő, energiától duzzadó elektro-izét. Ha itt adunk randevút a főbérlőnek, meg sem kell hallanunk a dráguló életről szóló sirámait, és tuti nem jut el a lakbéremelés ötletéig.
A diákok azonban inkább egymással vannak elfoglalva, komoly képpel úgy tesznek, mintha valami tananyagról lenne köztük szó, ám valójában csak hülyéskednek, randit egyeztetnek, rég leürült hitelkártyával fizetnek, vagy ha ezt a bank már végleg letiltotta, zsebpiszokkal kevert apróból számolják ki a kávéért járó két-három dollárokat.
Az eszpresszó rövid és erős, de ugyanúgy fogy az ájsztí és a narancslé is. Gasztroélménynek maradnak a többé-kevésbé kiszáradt szendvicsek.
Itt éreztem először azt, hogy a borravaló igenis jó dolog, a sűrű forgatagban sikerült egész jó kávét kapnom, majd a bátran beválasztott (vagy ki) Lemon Square sütimhez első körben elfelejtett villáért külön berohan nekem a konyhába a kedves kiszolgáló fiú. A sütemény sajnos ehetetlen, tömény sertészsír és cukoríz hatol az agyamig, le is teszem az első falat után az egészet, és megy a maga 3 vagy 4 dollárjával részemről a kukába, de talán valami élelmes ember megtalálja.
Pörkölő: Porto Rico
Kávégép: La Marzocco
Őrlő: Bunn

A Boweryben bacaront is kaptam végre, de az a képből nem jön le - fotó: a szerző felvétele

Bowery Coffee (Manhattan, Lower East Side)
89 East Houston Street, Manhattan, NY 10012 Lower East Side

NYCG: Ahogy némely kávézó egykori vagy mai könyvesboltban üzemel, ez a korábban lepattant környéknek számító Bowery-beli intézmény 2011-ig lámpa-régiségbolt volt, sőt az alagsorban még ma is folyik az antikolt elektromos felvilágosítás. Ami azt illeti, a kávézónak is a régies fények adnak különleges hangulatot, ami például másnaposan sokkal élvezetesebb, mint holmi tolakodó neonfények. Ha a szintén a falra applikált régi faliórák ketyegése nem túl hangos, akár még csendben, visszafogottan beszélgetni is lehet, de a legjobb, ha az ember csak önmagában elmélkedik a világ folyásán.
A baristák is elnézők és visszafogottak, s mindamellett kiváló kávét szervíroznak, közepes árfekvésben. Ha az ember megéhezik, arra is találnak áthidaló megoldást, de a legjobb, ha kibírjuk a közeli Katz Deliig, úgy mindenki jobban jár.
Tulajdonképpen véletlenül mentem el mellette, szemet szúrt a fura, távolságtartó fémajtó – a „ne gyere be turista”-jelleg mindig bevonz engem, úgyhogy beléptem azonnal. Bent döbbenetes nyugalom, semmi zsongás, sajátos Edward Hopper-hangulat, csontig hatoló légkondi. A Guide-ot itt is mintegy véletlenül magam mellé téve egy capuccinót leszek szíves és mellé süteményt éppen nem kérek, de látom, van például macaron is – ami mindenképpen a hely javára, valamint belső megelégedésemre szolgál.
Pörkölő: Counter Culture
Kávégép:La Marzocco Strada MP
Őrlő: Mazzer Major

A Culture gépe - fotó: a szerző felvétele

Culture Espresso Bar (Midtown Manhattan)
72 West 38th Street Manhattan, NY 10018 Midtown East

NYCG: A nyüzsgő Times Square szomszédságában, eléggé lepattant környezetben, de belül kiválóan dizájnolt luxusbelsővel várja vendégeit, elsősorban a balga turistákat, vagy este a Broadway színházaiból kitóduló közönséget ez a tágas belső terű kávézó. A baristák mindenesetre kitesznek magukért, és meglehetős ételválaszték is kapható.
Persze ne gondoljunk rögtön sóletre töltött libanyakkal, még pénteken se, de a házi készítésű, friss szendvicsek és a gejl édes sütemények is jól jöhetnek, ha az ember épp kalóriahiányos vészhelyzetbe kerül.
Ha mégis kibírjuk még egy darabig evés nélkül, finom kávénk csészéjét dédelgetve üljünk a nagy portálablakok mögé, s nézzük csodálkozva, hová rohanhat ilyen elszántan az a sok megkergült ember odakint. A nyugalom és a boldog káröröm, amely ilyenkor ránk száll, bőven megér három-négy dollárt, amibe nekünk ez a szórakozás kerül.
Szégyen vagy sem, első próbálkozásomra (este 7 óra volt) pont zárásra értem oda, úgyhogy másnap meg kellett ismételni, persze nem fő programelemként, hanem inkább „csak úgy arra járok megint” hangulatban. Csak női baristák dolgoznak itt, szóval egyik sem volt szakállas hipster, persze tetoválás bőven akadt rajtuk így is, sőt egzotikus jelleg és egyéni stílus is. Merészen kértem a helyi sütiből, amely minimum 4000 kalória volt szerintem, de megérte, mert finom volt. Az én ízlésemhez képest kissé túl savanykás kávét kapok, a tej öntése egyike a legjobbaknak, úgyhogy minden rendben érzéssel üldögélek a hely közepén, zsúfolt beszélgetések közepette. Menő táskák és egyéb kiegészítők kaphatók itt is, dehát kinek van erre pénze.
Pörkölő: szezontól függ Stumptown, Pts, Intelligentsia, Toby’s Estate
Kávégép: La Marzocco Strada MP, 3 groups
Őrlő: Mazzer doserless Robur E, Anfim, Ditting

A Blue Bottle egy kávélaboratórium - fotó: a szerző felvétele

Blue Bottle Coffee(Brooklyn, Williamsburg)
160 Berry Street, Brooklyn, NY 11211 Williamsburg

NYCG: A Blue Bottle Coffe márkanév az amerikai kultúrában éppen olyan fontos helyet foglal el, mint nálunk mondjuk a Túró Rudi (bár a helyieket nem kell ilyesmivel távoli kontinensekről hazacsábítani). Első New York-i kávézójuk a felkapott, trendi lakónegyedben nyílt meg 2010-ben, s azóta is sikeresen terjeszti itt a kávéivás magaskultúráját. Minden kávé finom, nagy műgonddal, kiváló alapanyagokból készített, akárcsak a mellé kínált házi sütemények, mintha nem is ebben a rohanó világban élnénk.
A hely szelleme különben nem is emlékeztet az általunk ismert vacak, füstös presszókéra, sokkal inkább valami élelmiszeripari laboratóriumra, ahol a tanszékvezető már évek óta Nobel-díj-várományos.
Nyugodtan helyezkedjünk el, ízlelő- és szaglóérzékünket élesítsük ki, szívjuk tüdőnkbe a pörkölés illatát, bámuljunk ki a frissen lemosott ablakokon, alkalmasint fel az égre. Vagy kérjünk egy take away kávékülönlegességet, amellyel jó idő esetén leülhetünk a közeli folyópartra, ahonnan megilletődötten bámulhatjuk Manhattan égig érő felhőkarcolóit, és mélyen leszívhatjuk méregdrága cigarettánk kékesen bodorodó füstjét. Az árfekvés – a dohányneműt nem számítva – közepesnek mondható.
Nemcsak a maga mellett Murakami vastag könyvét tartó, amúgy valami agresszív lövöldözős játékot nyomó vendég adja a hangulatot, hanem végre nagyon jó süteményekhez is jutok. Van egy híres csokoládés süteményük (Mast Brotherstől), továbbá Blue Bottle-kiadványok sorakoznak a polcon, a háttérben pedig pörkölik a kávékat. Hidegen csapolt New Orleans kávét is kérhetnek az illetékesek.
Pörkölő: Blue Bottle Coffee, a ház frissen pörkölt kávébabjával kiegészítve
Kávégép: La Marzocco FB/80 és egy felújított 1958 Faema Urania
Őrlő: Nuova Simonelli, Mazzer

Kedvenc helyem, a Toby’s Estate - fotó: a szerző felvétele

Toby’s Estate (Brooklyn, Williamsburg)
125 North 6th Street, Brooklyn, NY 11211 Williamsburg

NYCG: Azt mondják, ez az ausztrál eredetű kávézó New York egyik legjobbja, a kávésznob zarándokok elsőként felkeresett imahelye. Ehhez mérhető a miliő is, ahol külön pörkölőhelyiségben folynak a komolyabb dolgok, miközben az ínyenc közönség sokféle, kívülről intellektuálisnak kinéző tevékenységet folytathat.
A kávékról, mindenekelőtt az eszpresszókról csak felsőfokon érdemes említést tenni, de még a tejeskávé is olyan erős, hogy Chuck Norris legyen a talpán, aki kifog rajta. A helyi baristák szakmájuk csúcsát képviselik, akár el is leshetnénk a tudományukat, ha ezzel a hátsó gondolattal érkeztünk közéjük. De ha nem, akkor is szemet gyönyörködtető a profizmusuk: kevés beszéddel és sok mosolygással operálnak, s eléggé ráérősen tevékenykednek, már ahogy az Ausztráliában szokás (de ezt csak úgy olvastuk valahol).

A dekoráció modern régiségboltot idéz, bármit is jelentsen ez, és a wifit mindenki arra használja, hogy otthon rekedt szerencsétlen ismerőseit az ide való bejelentkezéssel bosszantsa. Ez persze minden árat megér.
Egyik (másik) kedvenc helyemmé válik szinte azonnal, kedves baristák, vintage tárgyak a falakon (régi írógéppel nagyon sokra lehet nálam menni), de van mindenféle. Végül veszek egy bögrét is, és végre egy igazán szép, tökéletes öntésű kávét kapok. Megszólítanak ketten is a guide-om láttán, kifaggatnak, hány helyet látogattam végig (ekkor már 12-nél tartok), lenyűgözöm őket „wooow, so cool”. Később instagramon még jobban összebarátkozom a hellyel, New York legjobb kávézója Tobysbrooklyn lájkolgat!
Pörkölő:Toby’s Estate
Kávégép: La Marzocco Strada EP
Őrlő: Mazzer Robur E

Szuper ajánlatok az El Beitben - fotó: a szerző felvétele

El Beit (Brooklyn, Williamsburg)
154 Bedford Avenue, Brooklyn, NY 11211 Williamsburg

NYCG: A felkapott negyed főutcáján, a Bedford Avenue-n talált magának helyet az El Beit, elegáns butikoktól és régiségboltoktól övezve, hogy a méregdrága virágosokat ki ne felejtsük. Ezzel együtt törzsközönsége nem milliomosokból, hanem helyi, toprongyos viseletű pénzes diákokból és szüleik által bőségesen támogatott fiatal és sikertelen képzőművészekből áll. Az ember gyanakszik kissé, hogy ők is az ízlésesen összeválogatott dekor részei, s órabérben isszák itt a kávét, nehogy az örökké ájfónjukat kattogtató turisták csalódottan távozzanak.
Ugyanezt a nemes célt szolgálja a személyzet profizmusa és a finom alapanyagok, beleértve a szomszédos Modca boltból áthordott sütiket is. A hangulatot tovább javítja a hátsó, pöttöm patio, ahol szabad ég alatt is elfogyaszthatjuk szerény italunkat. Az árak nem megrendítőek, pláne a hely felkapottságához viszonyítva.
Itt már kicsit kezdek elfáradni, de a „good tipers are going to heaven” felirat feldob ismét, gyönyörű kávégép, tényleg díszletelemként funkcionáló baristák készítik a szuper kávét. A croissant is ehetőnek bizonyul, az ilyen helyeken regular coffee-t rendelő vendégeket pedig továbbra sem értem.
Pörkölő: Forty Ninth Parallel
Kávégép: La Marzocco FB/70
Őrlő: Anfim, Ditting

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram