Hirdetés
Hirdetés

Még itt az augusztus, hogy ezeket kipróbáld a Balaton északi partján

SZERZŐ: Molnár Kata
2015. augusztus 11.
Ezúttal két olyan helyet próbáltunk ki, ahol egészséges, minőségi ételeket kínálnak helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból, és az idei nyár elején nyitottak meg a Balaton északi partján.
Hirdetés

Egy aprócska faluban, erdők és hűs vizű patakok között, Vászolyon nyitotta meg kapuit júniusban a Villa Szent Jakab, amely gourmet reggelit kínál a vendégeinek. Nevét a kristálytiszta Szent Jakab forrásról kapta, amely a közelben található, egy csodaszép kis tavacska mellett, amelynél nyáron hangulatos koncerteket és előadásokat is tartanak.

fotó: a szerző felvétele

fotó: a szerző felvétele


A faluban havonta egyszer termelői piacra is „összegyűlnek a népek” a faluház udvarán, ahol kézműves lekvárok, szörpök, kolbászok és sajtok, valamint kerámiák is beszerezhetők.
fotó: a szerző felvétele

fotó: a szerző felvétele


A vendégház közvetlenül a katolikus templom mellett, a falu központi részén található, új épület, tiszteletben tartja és követi a Balaton-felvidéki építészeti tradíciókat. A hagyományőrző törekvések az ételek összeállításánál is számítanak, hát, hogyne számítanának.
fotó: a szerző felvétele

fotó: a szerző felvétele


A pezsgős reggelit a tulajdonos Jónás György maga szolgálja fel a teraszon: a vászolyi sajtmanufaktúra sajtjait és a régió kistermelőinek finomságait kínálja a vendégeknek: lekvárok a szomszédos Dörgicse Befőzdéjéből, sonka-kolbász, tojás a faluból, a kertben termett zöldségek és fűszernövények, friss citromfűből és mentából készült limonádék, borok szintén Dörgicséről a Pántlika Pincészetből, Bergmann kávé a reggelihez Balatonfüredről érkeznek. Általában jellemző, hogy jó ízűek és frissek, helyben sül a croissant a reggelihez, látványos a tálalás és még az ásványvíz is (Vis Vitalis) hazai és szép formájú, régi szódásüvegre hasonlító palackban kerül az asztalra.
Amíg el nem készül a villa nappalijában a hatalmas asztal (nyár végéig), addig a teraszon az illatos fűszernövények mellett a kertben, hűvösebb időben pedig a szomszéd faluban levő Pántlika éttermében, a Levendula Major közelében szolgálják fel a reggelit. Tervben van, hogy vacsorát is adnak majd a villa vendégeinek, amelyet a vendéglátós tapasztalatokkal már rendelkező tulajdonos a saját maga és a vendégei örömére készít el a konyhán.
fotó: a szerző felvétele

fotó: a szerző felvétele


Innen nem messze, a Káli-medencéhez legközelebb eső strand bejáratánál, Zánkán nyitotta meg nyár elején Horváth Csongor (a Köveskáli Kővirág étterem séfje) és párja, Orsi a Neked főztem nevű büfét, és a nyári szezonban rögtön óriási sikere lett az egészséges ételeket kínáló beach food helynek. Valódi, egyszerű strandkaják készülnek itt, némi csavarral, és erre hamar ráharaptak az emberek.
A fali táblán általában 5-6 fogás szerepel, és ha valamelyik elfogy, jön a helyére egy új, az egyetlen állandó szereplő és a hely legnagyobb slágere a mangalicaburger, amelyet természetesen frissen készítenek és házi készítésű kapros káposztasalátával, frissen sült burgonyával tálalnak (1290 FT-ért). Ott jártunkkor volt még kecskehúsos burger fetás tzatzikivel és burgonyával (2190,-), mangalicakolbász lecsókrémes rozskifliben (1490,-), harcsanyárs friss lecsóval (2190,-), grillezett kecskesajt csicseriborsósalátával (2190 Ft, de ugyanezt burgerbe is töltik, a vegetáriánusok kedvéért). Minden nap van egy napi leves 690 Ft-ért (mostanában pl őszibarackleves, mert annak van szezonja) illetve valamilyen sütemény, pogácsa 450 Ft-ért. Helyi szörpök (szeder, meggy) és borok közül lehet választani, igencsak baráti áron (200 Ft körül decinként).
Nemcsak a tálalásnál (kartontálca, papír szívószál, fa evőeszközök), hanem az alapanyagok beszerzésénél is törekszenek a környezettudatosságra, és amit lehet, őstermelőktől vesznek, a pékáruk Nagyvázsonyból, a kecskesajt és a mangalicahús Káptalantótiból, a szörpök Kapolcsról érkeznek, a borokat a Káli kövek és a Hollóssy pincéből szállítják ide. A legtöbb dolog (zöldség és gyümölcs) a közeli Balatonhenyéről származik, ahol Orsiék is élnek. A büfé környezete is esztétikusabb a szokásosnál: mindenütt virág és fűszernövények, szép terítő, vidám színekre festett székek, az ásványvizük szintén Vis Vitalis. Délben nyitnak és este tízig főznek, általában megállás nélkül.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram