Hirdetés
Hirdetés

Még a raviolit is csokival töltjük farsang idején! Gianni mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2020. február 9.
Ilyentájt rengeteg magyar és olasz otthonban, étteremben és cukrászdában kezdődnek úgy a receptek, hogy végy lisztet, cukrot, tejet, tojást, élesztőt és nem kevés olajat a sütéshez... Olaszországban bizony előkerülhet a grappa vagy rum is, hogy még jobban melegítsen a februári időben a farsangi fánk. Hiszen édesség nélkül nem farsang a farsang! Ne feledjétek: még két hétig "áll a bál".
Hirdetés

Talán mondanom sem kell, hogy az olaszok is nagy farsangozók. Tegnap kezdődött el Európa leghíresebb karneválja, a velencei, és hivatalosan még több mint két héten át tart a farsangi időszak, egészen húshagyó keddig. Ezekben a hetekben engedélyezett az eszem-iszom (és a dínom-dánom is!), nekem például személyes kedvencem a magyar szalagos fánk sok porcukorral és baracklekvárral. Hálás vagyok a magyar gasztronómiának, hogy itt megismerhettem a Ti hagyományaitokat, és most hadd mutassak be nektek néhány farsangi édességet, amit ilyenkor esznek Olaszországban.

Az egész év mintha csak egy összefüggő gasztrokalendárium lenne, nem igaz?

Még ki sem hevertük a (hol is kezdjem?) Márton-napi libás finomságokat, az adventi forraltborozásokat, majd a karácsonyi családi traktákat és a szilveszteri eszem-iszomot, máris beköszönt a farsang. Vízkereszt napjától hivatalosan már a farsang hetei következnek. Mivel ez egy mozgóünnep (pontosabban fogalmazva mozgó dátumú ünnep), mindig kérdés, hogy mikor kezdődik a húsvét. Húsvét vasárnaptól kell ugyanis visszaszámolni 47 napot, ekkor kezdődik a nagyböjt. Húshagyókedd az utolsó nap nagyböjti hetek előtt, ez a farsang utolsó napja, ami idén február 25-re esik.

Hirdetés

A kis naptárszámításból tehát kiderül, hogy még két hétig "áll a bál" (a velencei karnevál pedig tegnap startolt el), aki tehát eddig kihagyta volna idehaza a farsangi szalagos fánkot, vagy a borral, sörrel, netán konyakkal főzött szárnyasokat és más pecsenyéket, esetleg egy jó malackocsonyát, most még pótolhat!

Street foodként sül a farsangi tortelli

Olaszországban ilyenkor sokféle édességet sütnek, házaknál épp úgy, mind a trattoriákban vagy cukrászdákban, és a fánkfélék street foodként is nagyon népszerűek. Jól is jön a liszt és cukor adta energia a hidegben, nagyböjt idején pedig ráérünk a kíméletesebb ételekkel várni a tavaszt.

Frittelle di Carnevale Veneziane

A velencei karneválok híres fánkja, a helyi dialektusban „fritoe venexiane” néven ismert finom fánk, ami készülhet élesztővel és sütőporral is, és leginkább abban tér el a magyar fánktól, hogy mazsola és/vagy fenyőmag is van benne. Lisztből, tojással, tejjel, cukorral, élesztővel, vagy sütőporral készül és tesznek bele valami alkoholt, rumot, vagy grappát, reszelnek bele citrom, vagy narancshéjat és hozzáadják a rumba, grappába áztatott mazsolát, vagy a fenyőmagot, majd a lágy tésztát kanállal forró olajba szaggatják.A kis és közepes méretű velencei fánkocskákat tálra halmozzák és porcukorral megszórják. Lehet zabaglione-val is enni.

Ehhez hasonló a castagnole is. A velenceivel rokon fánkocskákat a karnevál idején mindenütt sütnek Olaszországban. Szicíliában ilyen a „sfincitelli”, s annak sok változata, például a ricottával készített „Sfinci di San Giuseppe”. Nagyon finomak, alig lehet abbahagyni, ezért érdemes őket elkészíteni.

A csokirajongók nagy kedvence ilyenkor a csokoládéval töltött ravioli. Olaszország óriási, úgyhogy ezek tucatnyi verziójával, keresztezésével találkozhattok attól függően, merre jártok.

Csokoládéval töltött ravioli

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul l’enni jó!

Legyetek jók!
Gianni

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram