Hirdetés
Hirdetés

Medve és balalajka, azaz MoszkvaTéR a Hold utcában

SZERZŐ: DiningGuide
2016. november 11.
Két ember, két nézőpont, két megközelítés. Számtalan közösen eltöltött óra, sok-sok étteremben, itthon és külföldön, kifőzdében és háromcsillagos helyeken egyaránt. Ezernyi közös éttermi élmény, több év, évtized tapasztalata. Ezzel a múlttal vág neki két figura a városnak. Egy cél hajtja őket: minél jobb reggelizőhelyeket találni. Sorozatunkban Schiffer Miklós stílustanácsadó és Herczeg Zoltán, a Dining Guide […]
Hirdetés

Két ember, két nézőpont, két megközelítés. Számtalan közösen eltöltött óra, sok-sok étteremben, itthon és külföldön, kifőzdében és háromcsillagos helyeken egyaránt. Ezernyi közös éttermi élmény, több év, évtized tapasztalata. Ezzel a múlttal vág neki két figura a városnak. Egy cél hajtja őket: minél jobb reggelizőhelyeket találni.
Sorozatunkban Schiffer Miklós stílustanácsadó és Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója reggelizőhelyeket tesztelnek. Előbbi elsősorban a hely hangulatát, atmoszféráját és stílusát, utóbbi az ételek minőségét veszi górcső alá. Ezúttal a Hold utcai piac felé vették az irányt, hogy egy olyan reggelit mutassanak be, amelyet alaposan megérintett a luxus, mégis elérhető. És persze nagyon különleges.
Schiffer Miklós:
A Hold utcai piac számomra a budapesti gasztrovilág egyik legizgalmasabb színfoltja, olyan egyvelege a hagyományos vásárcsarnoknak és a street food „fedeles” változatának, ahol az egyszerű „kifőzdei” irány békésen megfér a rafináltabb helyek  magasabb igényre szabott  kínálatával. A piactér első emeleti galériájának egyes szereplői önmagukban is megállnák a helyüket, de egymás mellettiségük, az ételeknek és a közönségnek egyfajta izgalmas és máshol nem látható szövetét hozza itt létre. A MOSZVATÉR már névválasztásában is frappáns, hiszen emlékeztet minket az egykor oly népszerű találkozóhelyre, másfelől utal arra az oroszos hangulatú, de lazán előadott konyhára is, amit a méltán elismert  Arany Kaviár kistestvéreként tökéletesen képvisel. A berendezés egyszerű és praktikus, jól illeszkedik a hely adottságaihoz és stílusához. Itt a lényeg az ízeken, az illatokon és a hangulaton van. Magas székeken ülve kényelmes asztaloknál fogyaszthatjuk el kaviáros és pezsgős  reggelinket, amely különben szombatonként a korai órákban új tradíciót szeretne teremteni, a  hétvégi  ráérős és minőségi reggelizés kultúráját igyekszik „ divatossá” tenni . A falakat orosz újságokkal fedték, az étlap és a feliratok tipográfiája pedig a cirill betűkre emlékeztet, ezzel is szellemesen utalva  az orosz konyhára. A MoszkvatéR nyüzsgő és őszinte hely ilyenkor a reggeli órákban is, ahol enni és lenni jó, itt finom és autentikus ízeket és jó kedvet találunk (híven a hely emblémájához, a balalajkázó orosz medvéhez).
img_9175
Herczeg Zoltán
Blini vörös lazackaviárral, a Cári reggeli
Az orosz reggelik talán legismertebb, legközkedveltebb étele a blini. Ez a palacsinta változat alapvetően abban különbözik az itthon megszokottól, hogy a tésztájában van élesztő vagy kovász. Így a blini tésztája teljesen más textúrájú lesz. A kistányér méretű, magasabb „orosz palacsinta” habkönnyű, puha és lukacsos, amely lehetővé teszi, hogy a beletöltött kiváló minőségű, nagyszemű vörös lazackaviár nedvességét magába szívva egy légies szerkezetű, de a kaviár „levétől” szaftos tésztát kapjunk.
Na a MoszkvatéRen pont ilyet kaptunk. A blini minősége olyan, ahogyan a nagy könyben meg van írva, a beletöltött 30 grammnyi kaviár kitűnő, ha akarnánk, se tudnánk benne hibát találni. A tetejére halmozott zsíros tejföl és finomra vágott hagyma még izgalmasabbá teszi az ételt. Nagyon üdvözöljük, hogy ma már egy itthoni piacon is hozzájuthatunk egy pohár brut pezsgő kíséretében az elegancia és a komformitás ilyen szintű találkozásához.
img_9152
Omlett vörös kaviárral
Az omlett vajban sütve, szépen kérgezve, könnyeden és remegősen érkezik. A ráhalmozott vörös lazackaviár tejföllel, durvára vágott petrezselyemmel és lilahagymával tökéletes szimbiózist alkot a bársonyos tojással. A láthatóan nagy gyakorlattal, szépen lágyra sütött tojás szerkezete és a „roppanós”, egyben szaftos kaviárgyöngyök egyensúlya és összhatása nagyon rendben van. Nem nagyon lehet többet elmondani ennek a klasszikus tojás ételnek a méltatása kapcsán. Ez az étel is egy pohár pezsgővel fogyasztható. Mindenkit biztatunk ennek az elegáns reggelinek a kipróbálására.
img_9159

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram