Hirdetés
Hirdetés

Meditatív főállás heti hét napban: Az olajfa őrzője

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2020. március 16.
Ha Betlehemtől elindulnánk az 1949-ben meghúzott demarkációs vonal felé, súlyos történelmi események emléke és a madarak dala kísérne a nagyjából negyvenperces, kanyargós gyalogúton. Jeruzsálem is hasonló távolságra található a Walaja nevű falutól, de az odajutás bajosabb: a palesztin települést fal választja el a várostól. Walaja leghíresebb látnivalója a világ egyik legöregebb olajfája – és őrzője, aki teljes munkaidőben óvja a gigantikus növényt.
Hirdetés

(Jogtisztán elérhető képet nem tudunk közölni a cikkben szereplő palesztin olajfáról, ezért a térségben élő fiatalabb olajfákkal illusztráljuk cikkünket, valamint a szintén híres, Kréta szigetén növő ősi olajfáéval, Ano Vouves településről. Az írásunk főszereplője pedig itt elérhető.) 

Különös hely ez, tele gyümölcsfákkal, mezőgazdasági területekkel. Az olajbogyó termesztése ősi hagyomány errefelé, a mediterrán és közel-keleti térségben a régészek Izraelben találták meg az olívaolaj préselésének legkorábbi emlékeit. Egy Názárethez közeli ásatáson, Ein Zipporiban olyan bronzkori, 5800 éves cseréptöredékekre találtak, melyekben egykor olívaolajat tároltak. 

A Getszemáni-kert olajfái

A növények nem tudják bemutatni a születési anyakönyvi kivonatukat, így marad a régészetben használt szénizotópos vizsgálat, ami 50-60 ezer évre visszamenőleg képes megbecsülni a széntartalmú minta korát. Eszerint a Walaja falu melletti fa 3000-5500 éves lehet, az egyik legidősebb a maga kategóriájában a világon. Elkerítve vigyáznak rá, a látogatóknak egy különös, első látásra korszerűtlen figura jön lakatot nyitni és kitárni a kaput.

Ő Salah Abu Ali, aki magát a fa hűséges szolgájának és nem biztonsági őrnek tartja.

Ali minden nap kisétál a gyümölcsösbe, vizet húz a kútból, ha locsolni szükséges, és szereti az éjszakákat is a hatalmas, odvas törzsű, szürreális ágazatú fa alatt tölteni. A Badawi-fát iskolások, zarándokok, turisták látogatják, Ali pedig mélyen hisz abban, hogy a fa terméséből préselt olaj különlegesen finom, nincs ennél jobb Palesztinában. 

A legek mindenhol különleges figyelmet kapnak. Szlovéniában, Mariborban azt hirdetik, hogy náluk terem a mai napig a világ legöregebb, 450 évesre becsült korú szőlőtőkéje. Évente 35-55 kiló szőlőt lehet leszüretelni róla, amiből olyan 25 liter bor, a Žametovka készül. A bort Erzsébet királynő, Bill Clinton és II. János Pál pápa is kóstolta, a tőkére nagyon vigyáznak, hiszen remekül élnek a híréből. Walajában nem épített a helyi turisztikai hivatal a hasonló adottságra, mivel ilyesmi erre nem is létezik.

Egy vetélytárs Görögországból: a 2000 évesre saccolt olajfa Ano Vouves településen, Kréta szigetén Fotó: Eric Nagle / @Wikipedia.org

A fát sokan ismerik, leginkább Ali tevékenysége miatt, és mindenféle különösebb hírverés nélkül is  folyamatosan akadnak látogatói.

Miért éppen az al-Badawi nevet kapta az ősöreg fa?

A Badawi-fát Ali a betlehemi Születés templomához vagy a hebroni Ábrahám sírjához hasonlítja. Próféták és szentek jártak évszázadokon keresztül ezen a tájon, a fa nevét is egy 13. századi muszlim szentről, al-Badawiról kapta, aki a legenda szerint Marokkóból indult zarándokútra, és Mekka felé haladva a fa árnyékában pihent meg, majd útközben még arra is jutott ereje, hogy Egyiptomban megalapítsa a legnagyobb szúfi rendet. Később követői gyűltek össze rendszeresen a fa alatt – és a helyet áldottként kezdték tisztelni.

A szúfik különösen szeretik a misztikus, elmélkedésre alkalmas helyeket, az iszlám legszelídebb ága hisz a meditáció és a transz eget és földet összekötő szerepében. 
A helyszín, Al-Walaja madártávlatból / Fotó: Shy halatzi @Wikipedia.org

Amellett, hogy a fa a mai napig terem, egyedi történelmi, vallási és kulturális jelentőséggel bír. Ali a lehető legkomolyabban végzi a munkáját, időnként a fia is csatlakozik hozzá. Kap egy kis fizetést is ezért, de nem a pénzért dolgozik. Ciszjordániában és a Gázai övezetben a mezőgazdasági területek közel felén olajligeteket találunk, mintegy 100 ezer család megélhetését biztosítva.

A Badawi-fa tavaly az esős időjárásnak és elegendő víznek köszönhetően 400 kilónyi termést adott, bár Ali szerint a fa túlélésének legfontosabb feltétele a törődés. Hisz abban is, hogy ha ő egy napon már nem tudja ellátni feladatát, lesz, aki hasonló odaadással elvégzi a munkát helyette. 

Cikkünk forrása.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram