Hirdetés

Nem romos, stílusos! A Mazel Tovot látni és kóstolni kell

SZERZŐ: DiningGuide
2019. december 5.
Méltán pályázhatna a főváros legemlékezetesebb terével váró vendéglátóhelyének címére. Amikor jóérzésű (magyar) embernek már a fülén jöttek ki a romkocsma jellegű helyek, 2014-ben jött a Mazel Tov, és ebben a hangulatban tudott újat mutatni. Nem csak hogy újat, hanem nagyon eredetit, megnyitva Budapest egyik legkarakteresebb és leghangulatosabb bárját és éttermét.
Hirdetés

A Mazel Tovban van egy különös kint is-bent is érzése az embernek. Kicsit, mint Magyarország Nyugat-Európában? Mielőtt a gasztronómiától messzire sodródnánk, navigáljunk csak vissza a VII. kerületbe, annak is a legnyüzsgőbb bugyraiba. A vigalmi negyed egyik legzajlóbb részén, az Akácfa utcában járunk. Budapest őslakosainak persze elsőként persze nem a vigasság jut az eszébe erről az utcaról. A BKV-bliccelők kényszerű úticélja volt az Akácfa utca.

A sárga csekkek romantikáját valószínűleg több izmosabb koktél után sem fogjuk tudni kellő érzékletességgel átadni az itt mulatozó külföldieknek; a VII. kerület romantikája viszont úgy elevenedik meg a Mazel Tovban, amilyen a valóságban talán sohasem volt... A belpesti gangos házak, a kopottasság és az érzés, hogy valamelyik ajtóból non-stop kémlel egy idős lakó – mindemellé mediterrán életérzés sorakozik föl. A szintén a lepukkantságból tőkét kovácsoló Tel-Avivot idéző stílusjegyekkel, a burjánzó, szó szerint lefelé folyó zöldekkel és az átriumos kialakítással operáló tér Budapest egy olyan arcát mutatja, ami mindannyiunk számára otthonos és ismerős, jóllehet valóban egy kulturális mixtúra.

A kelet-európai és közel-keleti hangulat és stílus keverékét – elnézést a kifejezésért, de – zabálják a külföldiek. A tradiconális pesti zsidónegyed miliőjébe belesimuló étterem, bár és kultúrtér abszolút kortárs módon, mindemellett rendkívül könnyen fogyaszthatóan villantja fel a környék egyszersmind büszke és lesújtó történelmét, és mutatja fel a pezsgő jelenét.

Az ódon épületegyüttesre sokkal inkább a nyers, mint a kopott és romos jelzők illenek. A nagy "főhajót" sok kis rejtett tér tarkítja, az az ember érzése, hogy itt van mit felfedezni. Kereshetünk magunknak, nagyobb központi asztalt, és eldugott kisebbet is, ha kettesben duruzsolni vágynánk. Napfényes napokon elárasztja a természetes fény a teret, esténként pedig emlékezetes megvilágítást kap. Rendszeresen elcsíphetünk itt jazz koncerteket, a Zsidó Művészeti Napokra helyszínként csatlakozott be. Idén nyáron pedig kiadtak egy Mazel Tov-könyvet, az étterem sztorijával és a legkedvesebb receptekkel.

Bár hangsúlyos a konyha, csupán inni is ér beülni ide. Impozáns italválaszték várja a köztudottan szomjas bulituristákat, de a Mazel Tov egyáltalán nem csak őket nyerte meg: jelentős hazai rajongóbázissal is bír (ezért is kaphatott helyet a Szerethető éttermek rovatunkban). A borlap határozottan a magyar szereplők felé billen, széles látókörrel, igényesen összeállított. A sörválaszték széles ívet ír le, indulva a Borsoditól, zárva a MONYO hárslevelű törkölyéből készült, spontán erjedt söréig, a Hungarian Terroiráig; és több mint 30 koktél közül választhatunk.

Emlékeink szerint a Mazel Tov az öt évvel ezelőtti nyitásakor mediterrán konyhával jelentkezett be (legalábbis hangsúlyt kapott ez a fordulat a kommunikációjukban). Szerintünk mondjuk ki bátran: egy laza és modern izraeli konyháját visznek. A hely szelleméhez illőn könnyen megoszthatjuk itt egymással a kikért ételeket (Oszd meg! tál is szerepel az étlapon), amihez nagyon ideálisak is a jól ismert közel-keleti kedvencek.

Nagy döbbenet nem fog érni minket az étlap böngészésekor. Bátran vállalják az egyébként otthon is egyszerűen elkészíthető izraeli klasszikusokat, mint a hummusz(ok) vagy a szintén pofonegyszerű labane, ami "csak" krémsajt, olívabogyók, zaatar és olívaolaj – és olyan jó csemegézni róla. Hagyományos utcai ételeket is kínálnak: falafelt és shawarmát (amit mi itthon gyrosként eszünk úton-útfélen), kicsit – de nem túlzásba vitten – éttermesített módon tálalva. Egy példa: a kebab marhából bárányzsíron készül, friss petrezselyemmel. Nem rugaszkodik el tehát a megszokott kebaboktól, de ott az a plusz, amiért beülünk és amit kifizetünk.

Hummusz tahini tál olívaolajjal és csírákkal, főtt tojás sókristállyal, izraeli olívabogyóval, grillezett pitával

Az elmúlt időszakban átalakításon esett át az étterem, és éppen tegnap este nyitott meg újra. A legújabb verziót még nem volt szerencsénk meglátogatni, de a koncepció maradt az eddigi.

Közönségkedvenc ételek: hummuszok, labane tál, a Mazel Tov izraeli reggelije, tabulé, shawarma, falafel

Megnézem az étterem honlapját!

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram