Hirdetés
Hirdetés

600 ezres nettó minimálbért javasol a vendéglátósoknak az osztrák sztárséf

SZERZŐ: DiningGuide
2020. október 7.
Max Stiegl javaslata független a járványhelyzettől, és nem merül ki a szavak szintjén: ő maga is bevezeti éttermében, a Gut Purbach-ban.
Hirdetés

1700 eurós nettó minimálbért, vagyis 600 ezer forintot meghaladó tiszta havi jövedelemküszöb megszabását javasolja Max Stiegl Ausztriában. A séf a Magyarországgal határos osztrák szövetségi tartomány, Burgenland (magyarul Őrvidék) egyik legnívósabb éttermét vezeti. A Gut Purbach Michelin-csillaggal nem büszkélkedhet – a két csillag minden valószínűség szerint meglenne –, de ennek csak annyi az oka, hogy az étteremkalauz Magyarországhoz hasonlóan kizárólag Ausztria fővárosában ellenőriz és értékel.

Burgenlandban a Taubenkobel mellett a másik legjelentősebb étterem a Gut Purbach, a séf pedig 2019-ben a budapesti Gourmet Fesztivál egyik meghívottja volt. A Zeljko Raskovic-ként Szlovéniában született és anyakönyvezett szakács hatéves kora óta él Ausztriában, a Fertő-tó melletti településen található étterme pedig igazi gourmet úticél.

Photo: Luzia Ellert

A vendéglátósoknak szánt minimáljövedelem ötletét a hírek szerint nem a Covid szülte. A nyugat-európai országokban évtizedes viszonylatban jelent problémát, hogy a fizikai munkát igénylő, a magánéletbe belelógó időbeosztást igénylő állásokat szegényebb államokból érkező dolgozók töltik be, és jellemzően inkább a vezetői pozíciókat töltik be a helyiek (tisztelet a számos kivételnek, hiszen vezetővé is válhat bevándorló és a ranglétra alacsonyabb fokain is találunk hazaiakat).

A nettó 1700 eurós minimálbér az osztrák vállalkozásoknak 3000 eurós bruttó költséget jelent, vagyis teljes állású alkalmazottanként meghaladja az egymillió forintos összeget. Stiegl szerint ez igenis vállalható az éttermek részéről, állítását pedig azzal demonstrálja, hogy ő maga is bevezette ezt az alsó határt.

A Kronen Zeitungnak adott nyilatkozatában így fogalmazott:

"Egyrészt panaszkodunk, hogy nincs elég munkaerő, másrészt nem vagyunk hajlandók megfizetni őket."

Hozzátette azt is, hogy ez a reform magával vonhatja az éttermi árak emelkedését is, de a véleménye szerint inkább ez a járható út a korrekt munkavállaláshoz és szolgáltatáshoz.

Forrásaink: 1, 2

Olvassa el a séffel készített interjúnkat is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram