Tavaly év végén adtunk hírt arról, hogy Massimo Bottura a Gucci divatcéggel kooperálva januárban új éttermet nyit Firenzében Gucci Osteria néven.
A Gucci Osteria és Bottura "főétterme", az Osteria Francescana természetesen két külön világa. Utóbbi a The World’s 50 Best Restaurant listáján jelenleg a második helyen áll, vagyis a világ leg-leg éttermei között is a csúcson van, és magától értődő módon három Michelin-csillag jelzi a teljesítményét.
A nemrég nyitott Gucci Osteriában jóval kötetlenebb keretek között ehetünk, az árak pedig fogásonként kb. 20-30 euró (vagyis kb. 6-9 ezer forint) között mozognak.
A Gucci Garden Galleriának egy történelmi épület, az 1300-as évekből származó Palazzo della Mercanzia ad otthont, amely Firenze leghíresebb terére, a Piazza della Signoriára néz. Az éttermen kívül természetesen egy Gucci-boltot, valamint egy divatmúzeumot, egy kiállítóteret, sőt egy kisebb mozit is találunk még itt. A személyzet öltözéke, a tányérok és az étkészlet is a Gucci dizájnereinek a keze nyomát viseli.
Perutól Rómán át a Távol-Keletig
Mivel Firenze a reneszánsz óta a kulturális keveredés egyik fellegvára volt, az olasz séf azt szerette volna, ha ezt a nyitottságot tükrözi a Gucci Osteria menüje is. Az étlapon szerepel az Osteria Francescanából ismert Parmigiano Reggianóval készült tortellini, a római klasszikus, a pecorinóval és borssal készült cacio e pepe spagetti, valamint gombás rizottó is.
Olvasta már cikkünket az olasz juhsajtról, a pecorinóról? Az olasz juhsajt: pecorino
Az olasz konyha klasszikusai mellett legalább akkora hangsúlyt kapnak a világkonyha street food-szerűen egyszerű ételei is, persze Botturához méltó igényességgel kivitelezett változatban. Az étlapon megtaláljuk Bottura Emilia-burgerének mini verzióját, amit az amerikai Shake Shack nevű gyorsétteremláncnak tervezett még 2014-ben.
Az Emilia gourmet burger a javából: a Parmigiano Reggianóval kevert, Angus-marhából készült húspogácsán kívül a burgert a friss fűszernövényekkel, szardellával és kapribogyóval gazdagított zöld salsa, valamint a balzsamecetes majonéz dobja meg igazán. A latin-amerikai gasztronómiát a perui eredetű tostada idézi meg: a ropogós tortillalap alá guacamole és a makrélák családjába tartozó palamidából (más nevén atlanti bonitóból) készült ceviche kerül. A Taka Bun nevű, hasaalja szalonnával töltött bucival Bottura pedig Ázsia kulináris hagyományai előtt tiszteleg.
A konyha mexikói kezekben
A Gucci Osteria konyháját sejthető módon nem maga Bottura, hanem a mexikói Ana Karime Lopez Kondo vezeti, aki korábban már Redzepi Noma, illetve Enrique Olvera mexikóvárosi Pujol éttermében is helyt állt. A mexikói séf részt vett Bottura szakácskönyvének, A kenyér aranyat ér (angolul Bread is Gold) című, újrahasznosított élelmiszereken alapuló receptgyűjteményének munkálataiban is. Bottura annyira elégedett volt a mexikói séf munkájával, hogy a könyv nyomdába kerülésekor rögtön munkát ajánlott neki a firenzei éttermében.
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17