A világ egyik legjobbja, a lenyűgöző New York-i éttermi élet egyik csúcsa, az Eleven Madison Park a pandémia utáni újranyitása előtt bejelentette, hogy ezentúl vegán étteremként folytatja. És a közönség láthatóan imádja.
Május elején jelentette be Daniel Humm, hogy a három Michelin-csillagos étterem 100%-ban áttér a vegán konyhára. Ez azt jelenti, hogy többé nemcsak húst, halat és tenger gyümölcseit, hanem tojást, tejet, sajtot, tejszínt, joghurtot és más tejtermékeket sem használnak fel az ételek elkészítéséhez. A döntést környezetvédelmi okokból hozták meg: az élelmiszeripar a mai formájában hosszú távon nem fenntartható, a bolygó jövője a tét. Ha nem változtatunk a most működtetett (és a Földet egyre nagy ütemben pusztító) rendszeren, már a közeljövőben ökológiai katasztrófa fenyeget.
„Nagy örömmel mutatjuk meg a növényi alapú konyhában rejlő hihetetlen lehetőségeket" – Eleven Madison Park, 2021.
Az éttermi világban intézménynek számító Eleven Madison Park séf-tulajdonosának bejelentésére világszerte rengeteg ember felkapta a fejét, a váltás híre a fősodratú médiába is bekerült. A World’s 50 Best Restaurants által 2017-ben a világ legjobbjának választott étterem döntésének azonban nem csak a hírértéke volt jelentős, hanem a valós érdeklődés is a vendégek részéről.
A vegán szubkultúra az évek során világmozgalommá nőtte ki magát, amit mi sem jelez érzékletesebben, minthogy a bejelentést követően 15 ezer foglalás érkezett az étterembe.
Vegán szempontból pedig az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Eleven Madison Park hivatalosan továbbra sem hívhatja vegánnak magát, ugyanis a tea és kávé mellé a jövőben is kínál tehéntejet.
Több, mint izgalmas, hogy mit tud majd az Eleven Madison Park vegán degusztációs menüje. Egy három Michelin-csillagos étteremben minden egyes mozdulat; az enteriőr minden apró részlete, színe, tapintása és a fogások illata, látványa, harapása, minden íze és az ízek utózöngéje is meg van komponálva. Mindez a továbbiakban kizárólag növényi alapokon.