Kami Kisvendéglője a Dining Guide 2024 TOP100 kalauzában az 56. helyen szerepel.
A marokkói tatár mint a Kami Kisvendéglő signature fogása
A Fülepi Kálmán-féle marokkói tatár az egyik emblematikus fogás azok közül, amely az étterem 2019-es megnyitása óta az étlapon szerepel. A fogás kisebb, 7 dkg-os és a nagyobb, 14 dkg-os adagban is választható, a Búzavirág Kovászműhely kenyerével. A séf nagy kedvence, a marokkói citrom Afrika északi részéből és Indiából származtatott, tengeri sóban savanyított, fermentált citromot jelent; a marokkói citrom készítéséhez csak a citromhéját használják. Fülepi Kálmán barátsága a marokkói citrommal évtizedekre nyúlik vissza: a séf a marokkói citromra, mint az egyik alapfűszerére tekint, így az évek alatt a séf sok ételébe, majd a tatárba is belekerült. A fűszer a nagyobb delikátesz üzletek választékában elérhető, Kami a Meyer citromhéjat tengeri sóval, aszalt paradicsommal és kapribogyóval együtt 2-3 hétig vakuumzacskóban érleli.
A marokkói citrom hozzávalói:
- Meyer-citromhéj
- durva szemű tengerisó
- aszalt paradicsom
- sózott kapribogyó
A Kami-féle marokkói tatár receptje:
- darált uruguayi fartő – 500 gramm
- marokkói citrom – 1 evőkanál
- dijoni magos mustár – 1 evőkanál
- extraszűz olívaolaj – 1 evőkanál
- Heinz ketchup – 1 evőkanál
- Worcester szósz – 1 evőkanál
- sötét szójaszósz – 1 evőkanál
- frissen vágott petrezselyem – 1 evőkanál
- só ízlés szerint (a marokkói citrom sósságát figyelembevéve)
- csipet frissen őrölt bors
Kami Kisvendéglőjében a tatár mellé citromos-olívaolajos vinaigrette-ben megforgatott saláta levelek, gyöngyhagyma, frissítésként újhagyma kerül, valamint említésre érdemes a fogás mellé szervírozott wakame algasaláta.
Jó étvágyat!
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.