Hirdetés
Hirdetés

Marokkói tatár, Fülepi Kálmán (Kami) módra

SZERZŐ: DG
2025. február 25.
A IV. kerület egyik legizgalmasabb vendéglőjében Fülepi Kálmán, vagyis Kami sajátos szemlélettel értelmezi újra a hagyományos magyar konyhát. Az étlapon klasszikus hazai fogások és nemzetközi hatások találkoznak, mégis minden étel megmarad a magyar ízlésvilág keretein belül. A tányérokon visszaköszön a séf egyedi „Kamis csavarja”: az ismerős ízek frissebb, intenzívebb formában jelennek meg. Az egyik ilyen fogás a tatárbifsztek, amely sok helyen kiábrándító kompromisszumok áldozata, itt viszont újra bizonyítja, milyen is lehet, ha igazán jól készítik el. Recept!
Hirdetés

Kami Kisvendéglője a Dining Guide 2024 TOP100 kalauzában az 56. helyen szerepel.

A marokkói tatár mint a Kami Kisvendéglő signature fogása

A Fülepi Kálmán-féle marokkói tatár az egyik emblematikus fogás azok közül, amely az étterem 2019-es megnyitása óta az étlapon szerepel. A fogás kisebb, 7 dkg-os és a nagyobb, 14 dkg-os adagban is választható, a Búzavirág Kovászműhely kenyerével. A séf nagy kedvence, a marokkói citrom Afrika északi részéből és Indiából származtatott, tengeri sóban savanyított, fermentált citromot jelent; a marokkói citrom készítéséhez csak a citromhéját használják. Fülepi Kálmán barátsága a marokkói citrommal évtizedekre nyúlik vissza: a séf a marokkói citromra, mint az egyik alapfűszerére tekint, így az évek alatt a séf sok ételébe, majd a tatárba is belekerült. A fűszer a nagyobb delikátesz üzletek választékában elérhető, Kami a Meyer citromhéjat tengeri sóval, aszalt paradicsommal és kapribogyóval együtt 2-3 hétig vakuumzacskóban érleli.

A marokkói citrom hozzávalói:

  • Meyer-citromhéj
  • durva szemű tengerisó
  • aszalt paradicsom
  • sózott kapribogyó

A Kami-féle marokkói tatár receptje:

  • darált uruguayi fartő – 500 gramm
  • marokkói citrom – 1 evőkanál
  • dijoni magos mustár – 1 evőkanál
  • extraszűz olívaolaj – 1 evőkanál  
  • Heinz ketchup – 1 evőkanál
  • Worcester szósz – 1 evőkanál  
  • sötét szójaszósz – 1 evőkanál  
  • frissen vágott petrezselyem – 1 evőkanál
  • só ízlés szerint (a marokkói citrom sósságát figyelembevéve)
  • csipet frissen őrölt bors 

Kami Kisvendéglőjében a tatár mellé citromos-olívaolajos vinaigrette-ben megforgatott saláta levelek, gyöngyhagyma, frissítésként újhagyma kerül, valamint említésre érdemes a fogás mellé szervírozott wakame algasaláta.

Jó étvágyat!

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram