A régi sváb tájházban és fogadóban található étterem a térség egyik legnépszerűbb étterme, magyar hagyományokra épít, regionális alapanyagokra és termelőkre támaszkodva, modern felfogásban. Volenter István a magyar vidéki gasztronómia egyik legelismertebb alakja, korábban pedig a Bocuse d’Or felkészítője is volt.
Az étterem a következő sorokkal búcsúzik a közösségi médián:
„2021 januárjában vettük át az étterem kulcsát és azóta együtt éltük meg VELETEK a gasztronómia örömeit, a közös pillanatokat, az ünnepeket, a hétköznapok apró csodáit. Az elmúlt négy év tele volt ízekkel, élményekkel, kihívásokkal, fejlődéssel és rengeteg szeretettel. Megannyi vendéget láttunk vendégül, számtalan eseménynek adtunk otthont és a legnagyobb elismerések között tarthatjuk számon a szakmai sikereinket – köztük a Michelin Guide ajánlást amely hatalmas büszkeség számunkra.”
A zárást nem indokolták a posztjukban, de szeretnék, ha ez a pár hét nem a búcsúzkodásról, hanem az elmúlt évek ünnepléséről szólna.
Volenter István 2024 augusztusában nyilatkozott a Dining Guide-nak a vendéglátás helyzetével kapcsolatban:
„A vendéglátás továbbra sincs könnyű helyzetben, főleg nem az a minőségi szektor, ahol mi is dolgozunk. Hihetetlen magasak a kiadások, energia-, bér-, és alapanyagköltségek. Ha sikerülne párhuzamosan faragni a kiadásokat, megtartani a minőséget, és növelni a hétköznapi vendégszámot, teljesen elégedett lennék. A legnagyobb kihívás jelenleg a kiszámíthatatlanság. Ezt a bizonytalan helyzetet kellene kicsit moderálni, gazdaságilag megerősödni. Ezeket tartom a legfontosabbnak, nyilván azért, mert én nem csak séfje, de tulajdonosa, árubeszerzője, karbantartója, mindenese is vagyok az Öreg Présnek, és ilyen szemszögből is néznem kell a helyzetet.”
Az Öreg Prés étterem még március 31-éig látogatható. Volenter Istvánnak és csapatának sok sikert kívánunk a továbbiakhoz!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.