Hirdetés
Hirdetés

Már most nehéz bejutást jósolnak a nemsokára tényleg kinyitó El Bulli 1846-ba

2019. augusztus 30.
Az El Bulli 1846 ugyanis elsősorban laboratóriumként és kiállítótérként fog működni.
Hirdetés

Végre közölték, habár nem napra pontosan a hivatalos nyitási idejét Ferran Adrià évek óta készülődő, nagyszabású gasztronómiai kísérleti központjának. El tudjuk képzelni ugyanakkor, hogy heteket-hónapokat csúszhat az időpont, hiszen tavaly nyáron mi is hírt adtunk róla, hogy idén nyáron nyílik az El Bulli 1846. Az biztos, hogy a gasztrovilág izgatottan várja a megnyitást.

A jelenlegi elképzelések szerint az El Bulli 1846 névre hallgató komplexum körülbelül jövő ilyenkor, vagyis 2020 februárjában nyílik meg. Akik esetleg abban reménykedtek, hogy itt majd egy valódi étterem is helyet kap, azoknak sajnos csalódniuk kell. Ahogyan arról korábban már mi is hírt adtunk, az El Bulli 1846 ugyanis elsősorban laboratóriumként és kiállítótérként fog működni.

Hirdetés

Adrià kreativitásának a világon egyedülálló modernitással és színvonalon terepet nyújtó „játszótere” az eredeti elBulli helyén, a katalán tengerparton található Roses városa mellett lelt otthonra. Mivel a helyszín egy nemzeti park területén található, több évbe telt, mire a hatóságok rábólintottak az épület átalakítását és kibővítését célzó grandiózus tervekre.

Olvasta már korábbi cikkünket a World’s 50 Best Restaurants idei újításaival kapcsolatban?

És mit jelöl az 1846?

A projekt nevében szereplő 1846-os szám elsősorban az elBulliban megalkotott ételek számára utal. Az 1846 mindemellett a gasztronómiában emblematikus évszámnak is számít, ugyanis ebben az évben született a modern konyhaművészet atyja, Auguste Escoffier. Az egykori elBulli fogásairól vezetett online katalógusban az 1846. fogás éppen egy Melba desszert, amelyet pont Escoffier alkotott meg a londoni Savoy Hotelben a 19. század végén.

Forrás: elbulli.com

Már most nehéz bejutást jósolnak

Ahogyan a népszerűsége csúcsán álló elBulliba is szinte lehetetlen volt asztalt foglalni, a jövőre nyíló létesítmény is csak korlátozott számban tudja fogadni majd a látogatókat. Adrià azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a laboratórium nem lesz állandóan nyitva a nagyközönség előtt. Bár határozottan nem egy étteremről lesz szó, a katalán mester szerint lehet, hogy alkalmanként privát rendezvényeket, illetve vacsorákat is tartanak majd.

@FERRAN ADRIA Facebook

Kikből áll majd az El Bulli 1846 csapata?

A tervek szerint a központban egy húsz főből álló, kb. félévente cserélődő csapat fog dolgozni. A különböző szakmai háttérrel rendelkező csapattagok között találunk filozófust, séfet, újságírót, valamint táplálkozástudományi szakembert is. Őket az El Bulli Alapítvány gasztronómiai szakértői, illetve Adrià barátai választják majd ki. A séflegenda közeli jó barátja, a spanyol gasztronómiát az Egyesült Államokban népszerűsítő, szintén spanyol José Andrés is kijelölhet majd egy-egy csapattagot.

https://www.instagram.com/p/BtLTRJAlwAa/

Tavaly még így álltak a híradások az El Bulli 1846 kapcsán

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram