Hirdetés
Hirdetés

Már megint Dánia: Az Alchemist ismét a topon

SZERZŐ: DiningGuide
2019. november 26.
Európában legtöbbször Dániát és Baszkföldet emlegetik azok, akik az európai konyha megújulásáról beszélnek. A dán White Guide hatodik alkalommal rangsorolta az ország éttermeit, és a mindössze fél éve nyitott, koppenhágai étteremnek álcázott kísérleti és összművészeti labor, az Alchemist máris a lista sokat jelentő első helyére ugrott. A második helyen a Noma végzett, míg a bronzérmet a Faroe-szigeteken lévő Koks vite el. 
Hirdetés

Az étterem tulajdonosa és egyben séfje, Rasmus Munk minden érzékszervre erősen ható élményt myújt a hozzá betérő vendégeknek. Valami olyasmit kellene elképuelnünk, amit valójában el sem bírunk képzelni: Munk erőssége, hogy teljesen új, meglepő és semmire nem hasolító összhangzattant hozzon létre a maga módján. És ez a mód sokszor erősen provokatív. Az Alchemistben elköltött vacora olyasmi, mintha egy modern opera élő adása közben úgy olvasnánk párhuzamosan egy filozófikus és egy környezetvédelmi könyvet, hogy ezalatt még egy híres művésszel is képesek vagyunk beszélgetni. Miközben egyébként vacsorázunk. Persze, hogy lehetetlen. De az alapélmény hasonló lehet. 

Munkot is erősen foglalkoztatják a környezeti és társadalmi kérdések, és a gondolatok akkor sem pihennek, amikor főz. Sőt! Mivel az Alchemist nem egyszerűen étterem, hanem a Maslow-piramis csúcsa, ami az önmegvalósítás számára ad teret és lehetőséget, Munk kimondottan a tányérjait használja gondolatai és életfilozófiája átadására. Felételezi, hogy mi magunk is gondolkodó emberek vagyunk, üzenete pedig minden bonyolult felvezetés ellenére egészen egyszerű: álljunk meg egy pillanatra és próbáljuk megfogalmazni, mit is művelünk valójában a bolygónkkal – és saját magunkkal. 

A White Guide Denmark évente jelenik meg, és az ország húsz legjobb éttermeit mutatja be. Idén a szerkesztők szerint ez a sorrend érvényes: 

 1. Alchemist, Koppenhága
  2.Noma, Koppenhága
  3.Koks, Leynar
  4.Kadeau København, Noma, Koppenhága
  5.Geranium, Koppenhága
  6.AOC, Noma, Koppenhága
  7.Søllerød Kro, Noma, Koppenhága
  8.Mielcke & Hurtigkarl, Noma, Koppenhága
  9.Frederikshøj, Aarhus
  10. Jordnær, Noma, Koppenhága
  11. Kong Hans Kælder, Noma, Koppenhága
  12. Dragsholm Slot Gourmet, Hørve
  13. MeMu, Vejle
  14. 108, Noma, Koppenhága
  15.Molskroen, Ebeltoft
  16. Studio, Noma, Koppenhága
  17. Ti Trin Ned, Fredericia
  18. Henne Kirkeby Kro, Henne
  19. Hotel Frederiksminde, Præstø
  20. Villa Vest, Lønstrup
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram