Hirdetés
Hirdetés

Már-már szamárság – a pule a világ legdrágább sajtja

SZERZŐ: Lami Juli
2017. november 30.
Lehet, hogy az albán szamárnak rossz a pr-ja, de ugyanez nem igaz a szerb egyedekre. Nekik köszönhető ugyanis a világ legdrágább sajtja, a pule. 2016-ban ugyanis fél kiló sajt közel 45 ezer Ft-ba került ebből a fajtából, és ennek ráadásul nem is az az oka, hogy annyira kimagaslóan jó minőségű a sajt. Ez a fehér […]
Hirdetés
Lehet, hogy az albán szamárnak rossz a pr-ja, de ugyanez nem igaz a szerb egyedekre. Nekik köszönhető ugyanis a világ legdrágább sajtja, a pule.
2016-ban ugyanis fél kiló sajt közel 45 ezer Ft-ba került ebből a fajtából, és ennek ráadásul nem is az az oka, hogy annyira kimagaslóan jó minőségű a sajt. Ez a fehér színű, könnyen morzsolódó fajta ízében leginkább a manchegóra hasonlít (ez az a sapnyol sajt, amely a legenda szerint Don Quijote kedvence volt). A készítés során sem kerül bele semmiféle méregdrága adalék. A szamár, amelyik a tejet adja hozzá, még csak nem is vadszamár. Nagyon is házi fajta, és egy szerb farmon, Zasavicán "őshonos".
Akkor miért mérik mégis aranyárban? Mert a szamártej hihetetlenül exkluzív alapanyag. Alig van belőle, és azt sem sétagalopp begyűjteni. Egy szamárkanca maximum másfél-két liter tejet produkál naponta, míg egy tehén hatvan literig meg sem áll. Ráadásul a teje sokkal kevesebb százazanyagot tartalmaz, így kevesebb sajtot lehet készíteni belőle. A fejés is viszonylag bonyolult: naponta háromszor kell elvégezni, és csakis kézzel lehetséges, mert a gépgyártók nem látnak fantáziát egy ilyen szűk iparág kiszolgálásában.
És egy meglepő fordulat a végére: a tej, amelyből a pula sajt készül, nagyjából olyan tápanyagtartalommal bír, mint az anyatej.
(Pule sajtot ennek következtében nem lehet kapni a sarki közértben, Zasavica, a farm azonban bombabiztos lelőhely.

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram