Hirdetés
Hirdetés

Már az idei évre tervezek meglepetéseket, de azt hogyan fog alakulni az év, a sorsra bízom – Interjú Rácz Jenővel

SZERZŐ: Takács Zsolt
2023. január 27.
Rácz Jenő nem árulta el, hogy pontosan hol nyitja meg az új éttermét, de annyit elárult, hogy a jövőben az országhatáron túl is terjeszkedne.
Hirdetés

Óriási sikerrel zárta az évet a séf, hiszen a Costes és a Rumour is megkapta a Michelin-csillagot, sőt az idei év is erősebben kezdődött, mint amire számítottak.

A vendéglátásban a január kissé holtidőszak, de több őszi interjúban hallottam azt, hogy 2023 eleje nagyon nehéz lesz a vendéglátásban. Ez érezhető Önöknél is?

Minden évnek nagy reményekkel indulunk neki, de tudjuk, hogy az első negyedév általában döcögősen indul. A Rumour telítettsége változatlanul stabil, dupla teltházzal működünk gyakorlatilag a nyitás óta. A Ráday utcában lévő Costesben kissé lehet érezni az uborkaszezont, de nem beszélhetünk negatív rekordokról. A legrosszabb napokon is 60-70 százalékos telítettséggel működik az étterem. Összességében elmondható, hogy az évkezdés nem olyan rossz, mint amire sokan számítottunk.

Rumour by Rácz Jenő

Mi okozza a különbséget a Costesben és a Rumourban?

A Costes vendégköre túlnyomó többségben turistákból áll, Budapest pedig januárban nincs a főbb desztinációk között. A Rumour inkább a „nép” étterme, így hozzánk 90 százalékban magyar vendégek járnak: ez lehet az egyik sikerfaktor. A magyar vendégek nagyon támogatnak minket, akik közül sokan visszajárnak.

Rácz Jenő

A Michelin-csillag megszerzése milyen hatással volt a Rumour működésére?

Nem érezhető közvetlen hatás az étterem életében, mivel stabil teltházzal működtünk már előtte is.

Cél lehet a második csillag megszerzése?

Igen, de a második csillag nem mehet az üzlet rovására. A kulcs inkább az, hogy mindennap megújuljunk és picit mindig jobbat csináljunk. Ha a második csillag elérhető közelségbe kerülne, akkor kőkemény munkával megpróbálnánk elérni azt.

A Ráday utcában található Costes is csillagot nyert. Mi az a koncepció, ami csillagot érdemelt mindkét étterem esetében?

Az étel szempontjából nagyon hasonló a koncepció, hiszen mindkét étteremben azonos stílusjegyekkel ellátott Rácz Jenő ételek készülnek. A Costes egy nagybetűs étterem, a Rumour a látványkonyha miatt egy szórakoztató egység is, ami többet nyújt, mint egy hagyományos étterem.

Costes / Fotó: Seregélyes Gábor

Az elmúlt időszak az inflációról szólt. Emeltek-e vagy fognak-e emelni az árakon?

Eddig kizárólag infláció alatti emeléséket hajtottunk végre és jelentős drágítások helyett inkább alkalmazkodtunk a változó gazdasági környezethez. Több magyar alapanyagot használunk és eltértünk az extrém árazású importtermékektől.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve? Esetleg egy új étterem?

Tervezek új éttermet nyitni, viszont nem Magyarországon. Jövőbeni céljaim közé tartozik, hogy a világpiac felé orientálódjak, akár több, a nevemmel fémjelzett étteremmel. Ez óriási munkabírást igényel, hiszen nagy humántőke igénye van és ki kell építeni egy stabil logisztikai rendszert, valamint ezeket a külföldi egységeket is folyamatosan látogatni és felügyelni is kell úgy, hogy közben ne sérüljenek a hazai éttermek.

Rumour by Rácz Jenő

Mikor várható az első külföldi étterem nyitása?

Már az idei évre tervezek meglepetéseket, de azt, hogy hogyan fog alakulni az év, a sorsra bízom.

Mit gondol a magyar csapat Bocuse d’Or-on elért harmadik helyéről?

Elképesztően boldog és büszke vagyok a csapatra és arra, hogy magyar vagyok. Az ehhez hasonló nemzetközi sikerek új kapukat nyithat meg a magyar gasztronómia számára.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram