Hirdetés
Hirdetés

Mangalicakaraj Budapest módra burgonyafánkkal Thür Ádámtól, az IKON Debrecen konyhájából | Főzz a séffel!

2024. május 14.
Thür Ádámnak, a debreceni IKON étterem séfjének az egyik legkedvesebb alapanyaga a mangalica, így most egy olyan receptet osztott meg velünk, amely elkészítéséhez mindenképpen szükség van erre. Ráadásul a sokak által kedvelt Budapest módra készíti el, ugyanis szereti a hagyományos fogasokat új technológiákkal ötvözni.
Hirdetés


A Budapest módra készített fogás amolyan korabeli „mindentbele” luxus étel, melynek születése egybevág a hortobágyi húsos palacsintáéval, ugyanis az 1958-as brüsszeli világkiállításra készítették el először – és gyakorlatilag azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A hús mellett lecsó, libamáj és gomba kerül bele némi zöldborsóval.

Mangalicakaraj Budapest módra burgonyafánkkal, ahogyan Thür Ádám, az IKON Debrecen séfje készíti: 

Burgonya fánk 

  • 400 g krumpli főzve, átnyomva 
  • 250 g teljes kiőrlésű liszt 
  • 1 db tojás 
  • 15 g élesztő 
  • 20 g puha vaj 
  • 100 ml meleg tej
  •  2 tk só

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, fél órán át letakarva kelesztjük, majd két kanál segítségével forró olajban kisütjük.

Budapest ragu 

  • 200 ml pecsenyelé 
  • 100 g pecsenyekacsamáj zsírjában konfitálva, 1cm-es kockára vágva
  • 100 g zöldborsó 
  • 1 fej salotta hagyma apró kockára vágva 
  • 1 tk fűszerpaprika 
  • 50 g barna csiperke negyedelve, pirítva 
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma 

Az apróra vágott salotta hagymát a fokhagymával lepirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát és a fűszerpaprikát, ezt követően egy percig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a kacsamájat, majd felöntjük a pecsenyelével. Miután felfőtt, beletesszük a borsót.

Mangalica

  • 600 g mangalicakaraj hártyázva, 1 cm zsírral

A mangalicakarajt közepesen forró serpenyőben körbe sütjük, majd 10 percre 140°-os sütőbe tesszük. 5 perces pihentetést követően szeleteljük.

A karajt a raguval és a fánkokkal találjuk.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram