Hirdetés
Hirdetés

Kínai forradalom a Pilvax közben - Első benyomás: Mandarin

SZERZŐ: Ted Aprajev
2015. január 2.
Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében.
Hirdetés

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében.Wang mester nyitott egy újabb éttermet a belvárosi Pilvax közben Mandarin bisztró néven. A jól kezelhető, aránylag rövid étlapon különböző kínai régiókból származó ételkompozíciók találhatóak, igényes, eredeti feldolgozásban, innovatív nyersanyag-párosítások jellemzik, tálalásuk korszerű, tetszetős. Mindennek értelemszerűen semmi köze a megszokott kínai nátriumglutamátban fogant büféételekhez, de még a Gizellea úti Wangtól is különbözik, annyiban, hogy ezek az ételek amolyan kínai fine dining fogások inkább. Ami szintén nagyon rokonszenves, hogy négy és ötfogásos menü is van fix áron.
A Mandarin bisztró belsőépítészetileg is visszafogott, nem a szokványos kínai díszlet, hanem homogén, barátságos színvilág jellemzi, modern kínai ismertetőjegyekkel.
Én inkább magam válogatok. De még mielőtt bármi is történne, étvágygerjesztő falatokkal kínálnak: marinált retket és szintén marinált szójababot kapok egy kis tálkában. Üde, friss ízek, akár amolyan szájtisztító bevezetésnek is elmegy. Egy biztos, hogy innentől kezdve az ízlelőbimbók érzékenyebbek az összetett ízekre. Teljes a készültség.

Fokhagymás mangalicatekercs

Fokhagymás mangalicatekercs


Fokhagymás mangalicatekercs a folytatás. Rafinált fogás, két elemből áll, egyrészről vékonyra szelt hasalja, amibe julinnere vágott zöldségek vannak tekerve. Hamvas frissességű, olvad és ropog. Szenzációs. Meg egy félhold formájú fan koh (ez egy tradicionális kantoni snack, igazság szerint tja fan koh, ha pirítva van, mint ez is itt), benne illatos gomba, sertéshús és rák töltelékkel. Ehhez jár az édes-savanyú mártogató, vagyis inkább szezámolajos, chilis keverék. Ezzel a duóval Kína kellős közepén találjuk magunkat, persze geográfiailag inkább délen.
Forró tyúkleves, sertéshúsból készült kecses gombócokkal

Forró tyúkleves, sertéshúsból készült kecses gombócokkal


Jöhet a leves, ami a szépen csengő Wa Guan Fu Rong nevet kapta. Cserép csuporban forró tyúkleves, sertéshúsból készült kecses gombócokkal, sötét trombitagombával. A csupor alján, a leves alatt főtt tojásfehérje rejlik, a leves sertésbőrből származó kollagénnel van sűrítve. A két állag, a selymes tojás és kellően opálos sűrűségű leves szenzációs elegyet alkotnak. A sötét trombitagomba közelíti a szarvasgomba intenzitását, rendkívül karakteres aromájú. A leves ettől és a rétegzetten selymes állagok miatt különleges fogás; barátságosan egymásba kapaszkodó ízekkel, illatokkal, forrósággal.
Gong Bao libamáj

Gong Bao libamáj


A Gong Bao libamáj sajátos Wang kompozíció. Egyrészről a közkedvelt szósz, ami szója, rizsecet, chili keverék, valamint az újdonság, hogy csinos libamájkockák rejlenek benne, és ugyanebben a szószban ropogós lótuszgyökér darabok is találhatóak, mindehhez forró mini piták járnak. Parádés fogás, jót tesz a libamájnak a kínai invázió.
Főtt oldalas tofu tésztával, szójaszósszal

Főtt oldalas tofu tésztával, szójaszósszal


A cordyceps hernyókon élősködő gombafajta, amelynek „virágai”, vagyis tekergőző spórái igazi csemegének számítanak. Ez a fajta állítólag ötvenmillió éve ismert a földön, de ne is menjünk ennél tovább. Még annyi róla, hogy ez a gomba a kínai gyógyászatban is nagy elismertségnek örvend. Nem lehet kihagyni, kötelező fogás a főtt oldalas tofu tésztával, szójaszósszal, melyben ott villódzik ízben a gyömbér, a rizsecet, a szecsuáni bors, a hagyma és a fahéj. Remek elegy. Ebben fürdőzik a csontról omló oldalas és mindezek tetején ott indáznak a cordyceps „virágok”. A tofu „spagetti” szintén tökéletes állagú. Önmagában a szósszal is megállná a helyét.
Mandarin-meglepetés

Mandarin-meglepetés


A desszert mindamellett, hogy szellemes vizuális játszadozás a fekete magokkal, fátyolos, édeskés levezetés is egyben. 'Mandarin-meglepetés' néven található az étlapon. Őrölt fekete szezámmal töltött kókusztól borzas rizsgolyók és különböző fekete magvas gyümölcsök, mint a sárkány gyümölcs, meg a kiwi. Az eper és sárgadinnye, bár nem fekete magvasak, azért édes-mézes kiszerelésben szintén a tányérra kerülnek. Ha eddig nem sikerült boldogra enni magunkat, akkor ez a desszert ezt is bepótolja.
Jelentős lépésnek tartom a Mandarin bisztró megjelenését, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. Átgondolt ízek, harmóniák, értő szerviz; a Pilvax köz csendes, kellő távolságban van a zajos Váci utcától, mégis mindenhez közel. Wang mester felelősséget érez szülőhazája gasztronómiájának igényes megismertetéséért. Erősen ajánlom.

[tw-divider][/tw-divider]Master Wang’s new restaurant, Mandarin just opened in downtown Budapest’s Pilvax lane. The short but mouthwatering menu is composed of Chinese delicacies hailing from different regions of the country. The sophisticated ingenious dishes have nothing to do with the monosodium glutamate rich gunk you get at Chinese bufé’s. Nor is it the same as the other Wang restaurant located in Gizella street. The new dishes are the epitome of fine dining. The ingredient pairing is innovative, their plating: modern and appealing. Mandarin Bistro’s interior design is low-key with friendly colors and modern Chinese characteristics. It’s nothing like your average Chinese décor.

The other great thing is the 4-5 course menu, you can order for a set price. But I prefer to choose for myself. Before anything can happen I am greeted with a mouthwatering amuse bouche. Marinated soybeans, and marinated radish. Fresh flavors, that can almost be called a pallet cleanser. One thing’s for sure, my taste-buds are more sensitive to complex flavors then they were before. I’m more than ready.
Mangalica-roll with garlic is the next thing to hit the table. A sleek dish composed of two parts. Vegetable julienne rolled inside thinly sliced pork-belly. Fresh and exciting with a crunch, that also melts in your mouth. Sensational!
Next is a half-moon shaped fan koh (a traditional cantonese snack, that’s called tja dan koh when its toasted as this is) filled with scented mushroom, pork and crab. This is served with sweet and sour sauce, namely a sesame-seed oil and chili mix. With this duo we find ourselves smack in the middle of China, or more accurately the geographical south.
Now on to the soup called Wa Guan Fu Rong. Catchy, isn’t it? Chicken stock with pork dumplings and trumpet mushroom in a pot jug. On the bottom is a fine layer of boiled egg-whites and the soup is thickened with pork collagen. The silky smooth egg-white and the opalescent stock make a sensational combination. The dark trumpet mushroom has an almost truffle like intensity, with a very characteristic aroma. Because of these layers of silky textures, the soup becomes a very special dish, with flavors, smells and hotness that go hand in hand.
The Gong Bao goose liver is an original Wang composition. On the one hand there’s the popular sauce that’s made of soy, rice vinegar, and chili. What’s new, is that it has cute little goose liver and lotus root cubes in it. This is served with hot mini pitas. Fantastic dish, the goose liver benefits from the Chinese invasion.
The “flowers”, or more accurately the spores of the cordyceps mushroom are considered a real delicacy. They say this mushroom has been around for over 50 million year, but it’s best not to delve into the matter more thoroughly. What’s important is that the mushroom is renowned in Chinese medicine.
The other dish you can’t miss is the pork rib with tofu noodles and soy sauce with a hint of ginger, rice vinegar, Sichuan pepper, onion and cinnamon. A great mixture that coats the melt in your mouth pork rib and on top of everything sits the cordyceps “flower”. The tofu “spaghetti” is also perfect. With the sauce it’s a dish on its own.
The dessert is much more than a simple visual game with black seeds, it’s a sweet and smooth ending. It’s called Mandarin surprise on the menu. Coconut covered rice balls filled with ground black sesame seed served with a sorting of exotic fruits like kiwi and dragon fruit. Strawberry and melon also get a place on the plate, even though they don’t have black seeds. If you haven’t managed to eat yourself happy, this dish will surely seal the deal.
I think the appearance of Mandarin bistro is a significant improvement, especially because it can be exemplary to other Asian and Chinese kitchens. Well thought out and harmonious dishes, and competent staff. Pilvax lane is quite, sufficiently far from the bustle of Váci street, yet close to everything. Master Wang feels responsible for the sophisticated display of his home nations cuisine. I strongly recommend it.[tw-divider][/tw-divider]

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram