A francia stílusú kortárs étteremre mostantól már csak azért is érdemes odafigyelni, mert sikerét a szigetországban élő magyar séfnek, Srágli Lászlónak köszönheti. A környéken ez az első Michelin-csillagos étterem, a többi öt csillagosból három a fővárosban, Valettában van.
A fiatal șéf 2019 decemberében kezdett itt dolgozni, akkor még teljesen más koncepcióval, más étlappal működött a Fernandõ Gastrotheque.
„Megbeszéltem velük, hogy a fine dining irányba szeretnék haladni, és szépen lassan kicserélnék minden fogást” – idézi föl az indulást Srágli László. Hagyták dolgozni.
Az étterem az eredeti kínálatát a több mint 600 tételt tartalmazó borválasztékához párosította, sok fogásos, kis tányéros, sharing koncepcióban működött. László ezt alakította át szép fokozatosan. Arra figyelt, hogy minden tányér – kezdve az előétellel – egy embernek szóljon, de a rajta lévő különféle falatokkal megadta a lehetőséget az osztozkodásra is. Srágli László megreformált sharing menüje olyan sikert aratott a Michelin ítészei körében, hogy a Fernandõ 2021-ben megkapta a Michelin-tányér minősítést.
A választék azóta teljesen átalakult. 4 előétel, 4 főétel és 2 desszert szerepel benne, amelyet kóstolómenüben is lehet választani. Nagyrészt helyi alapanyagokból dolgoznak, csak azt hozzák külföldről, amit nem tudnak a megfelelő magas minőségben beszerezni a szigetországban. Például a most étlapon lévő kacsa Franciaországból érkezik.
„Nekem a Covid-világjárvány segített abban, hogy szépen lassan át tudjam formálni a koncepciót, sokkal nyugodtabban tudtam dolgozni. Szépen lassan kicseréltem minden fogást” – mondja a magyar séf.
2022-ben az étterem másodszor is bekerült a Michelin által ajánlottak körébe, a kemény munka pedig idén érett be, amikor a Fernandõ bekerült a máltai Michelin-csillagos éttermek sorába.
Srágli Lászlónak ez azért is óriási siker, mert ez az első igazi munkahelye – és 3 év alatt csillagossá tette.
Felszolgálónak tanult Magyarországon, de a szakmai gyakorlat helyszínéül a konyhát választotta, és elvégezte a szakácsiskolát is. Ezután utazott Máltára, eredetileg angolul tanulni, de a főbérlője ajánlására a nyelvtanulás mellett főzőszakácsként is elkezdett dolgozni, mielőtt a Fernandõba került.
„Az ember örül már a Michelin-tányérnak is. Ezzel együtt két Michelin-tányéros étterem között is lehetnek nagyon nagy minőségi és színvonalbeli különbségek, amit ugyanúgy el lehet mondani a csillagos éttermek esetében – mondja László. – Ha keményen dolgozunk, és odafigyelünk, a munka meghozza a gyümölcsét. Szerencsésnek látom magam, mert amikor a Michelin első alkalommal értékeli egy ország éttermeit, sokkal egyszerűbb csillagot találni, mint a következő években. Máltán a legtöbb étterem megkapta az első évben, mi csak 3 év múlva. Nekünk keményebben kellett érte dolgoznunk, de hál’ istennek sikerült.”
Srágli László eredmény kihirdetését még megvárta, de most új kihívásokat keres, és Madriba költözik. További sikereket kívánunk neki.
A Michelin Guide Málta 2020-ban jelent meg először. Eddig az Under Grain és a Noni Vallettában, az ION - The Harbour szintén Vallettában, a De Mondion Mdinában és a Bahia Balzanban kapott 1 csillagot, amelyhez idén a Sliema-i Fernandõ Gastrotheque csatlakozott. 4 további étterem a Bib Gourmand minősítést érdemelte ki.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.