Hirdetés
Hirdetés

Málta ízei

SZERZŐ: Miklós Ilona
2014. április 9.
“Minden kőben benne van a szobor, csak a felesleget kell lefaragni róla”- mondta a Mester, amikor megkérdezték, hogyan tudott tökéletes alakú szobrot faragni abból a ménkű nagy, de selejtes Carrara-i márványból. A többi már jött magától és egy csodájára járt Dávid lett belőle. Selejtesből ideális, az önmeghaladás egyik legszebb iskolapéldája a boldogságkeresés rögös útján.
Hirdetés

“Minden kőben benne van a szobor, csak a felesleget kell lefaragni róla”- mondta a Mester, amikor megkérdezték, hogyan tudott tökéletes alakú szobrot faragni abból a ménkű nagy, de selejtes Carrara-i márványból. A többi már jött magától és egy csodájára járt Dávid lett belőle. Selejtesből ideális, az önmeghaladás egyik legszebb iskolapéldája a boldogságkeresés rögös útján.
A máltaiaknak persze elsődlegesen nem esztétikai válaszaik születettek azokra a sziklákra, amin évezredek óta élnek. Köveit erős hullámok bontják, tomboló szelek simítják, tűző nap és marós só porlasztja, ezzel kell együtt élni. Egy szigetcsoport, ami naponta küzd a természettel és a nagyhatalmakkal, biztonságra vágyik. Istenek vezessetek! Ozirisz szeme mindent lát még a vasárnapi Marsaxlokk turistás halpiacán is. Más, nagynak nevezett piac igazából nincs is ezen a 300 km2-en. Poros utcákon guruló pultok vannak friss gyümölccsel, zöldséggel, némi rizzsel, tésztával, rendszeresen megállnak itt-ott a szigeten. A praktikum mellé egy kis házioltár, művirág, gipszdekor mindig kerül, szerencsés jóban lenni a szentekkel.

fotó: a szerző felvétele


Ízlések és pofonok. A szigeten nyolc nyelven beszélőknek bizonyítékok kellenek nem ígéretek. Az Ígéret Földjéig csak Szt. János lovagjai mentek el szüzességben, engedelmességgel, szegénységben, jóban-rosszban. Régen így voltak ők férfiasan tökéletesek. A többiek meg éltek, amíg meg nem haltak. A Life of Quality indexe alapján nem is rosszul. Málta Európában a legkedveltebb, nem éppen legolcsóbb nyugdíjas paradicsoma klímája, történelme és életminőség alapján, annak aki 70+ felett ezt szereti. Mindenesetre Beckham jó stratéga lehet, ha már bevásárolt egy apartmant a St. Julian öbölben.

fotó: a szerző felvétele


A Földközi tengeren, Azúr Ablakkal nyugatra elég csábító ajánlat az erre járóknak. Málta eredetét a főníciai malat= kikötő és a római melit= méz szavakra vezetik vissza , ezzel is jelezve sokak előtt húzta el a levendulás, fügés, kaktuszos és citrusos zamatú mézesmadzagját a fapados járatok előtti időkben. Akik, jöttek, láttak, nem mindig győztek. Nem is mindenki önszántából pihent meg a szigeteken. Az Ödipusz komplexusban szenvedőket Dido szirénei gyógyították, a hajótöröttek és a rabszolgák lelki sebeit meg a hittérítők.
Sokan akarták, sokféleképpen magukénak Máltát, de a Birodalom mindig hálás volt a hűségért. Balra tarts, Európa Nővérkéjé a Király beszéde után György keresztet kapott. Cserébe Málta még az EU-ban is hű maradt a Marks&Spencerhez. A Waitroose a mai napig saját márkás ételekkel villant a helyi Arkadiában. English Breakfast all day served. És mert az egész sziget egy nagy család, minden nemzet talál magának való mikrózható ínyencséget.

fotó: a szerző felvétele


A helyi tapasok sósak, olajosak és nagyon ropogósak. A hobs biz-zejt, egy vastag szelet ropogós kenyér, amit paradicsommal dörzsölnek be, majd olívaolajban zúzott mentát, hagymát, végül juhsajttal és szardellával ízesítik. Málta íze Afrika íze is. De amúgy nem sok cécó van az ételekben. Praktikus valami gyorsat finoman készíteni a hirtelen beköszöntő meleg miatt. A helyi borok mellé olajbogyó, gbejnie helyi juhsajt, zalzett korianderízesítésű máltai kolbász és némi bigilla, vagyis disznóbabból készült vegapástétom jár. A hidegebb napokon inkább kemencében sültek kerülnek az asztalra: a pastizzi, burek jellegű pikáns túróval töltött leveles tészta apró leveleit könnyen hullatja, de jól csúszik. Itália közel van így a minestra, avagy máltai kenyérrel és olajjal felszolgált gazdag zöldségleves mellett az aljotta, friss tengeri halakból készült leves is kapós a hűvös, tavaszi szélben. Nyúl, nyúl, nyúl mindenhol. Ragu, leves, sütve főzve, annak aki szereti. Az édes köményes burgonya isteni eledel magában is. A máltai pizza, a ftira burgonyával fedett pizza alakú laktató étel. Édességben nincs határ, minél cukrosabb,színesebb annál menőbb. Datolya, ricotta, mandula, csoki, méz , édes élet.
A hagyomány az hagyomány Máltán is, de nyitottak a változásra. Fővárosuk Valetta , igazából új város, ami egy súlyos kövekből épült mélyvizű kikötőkkel, öblös raktárakkal bővített erőd. Olasz vezénylet alatt, tengerszint felett, katonás praktikummal tervezett, mert a stratégák látták benne a lehetőséget. A pygmalion effektus úgy tűnik, benne van a levegőben. Málta mindent megtesz, hogy köveibe életet csiholjon. A máltai tengeri só így megy tovább.

fotó: a szerző felvétele


Kellenek ehhez persze azok az is, akik látnak benne fantáziát. A művet. Mert van úgy, hogy egy gondolat nem elég, kellenek hozzá lelkes emberek, meg egy kritikus számú tömeg, amely aztán a kedvező egybeesés miatt, szinte mát magától hozza létre az érvényesüléséhez szükséges teret. Ilyenkor úgy tűnik, mintha maguktól omlottak volna le az addigi falak. A törmelék meg marad. Kő előttem, kő mögöttem, mivel mit kezdesz?
Sammy Cremona Wardija-ban 4 tonna olívaolajat készít farmjának 140 tonnás éves terméséből. 1997-ben kezdett olívatermesztéssel foglalkozni, hátrahagyva anwerpen-i munkáját. Mindenki hülyének gondolta Máltán, amikor a néhány megmaradt, többszázéves fehér olíva maradványait elkezdte visszametszeni, gondozni, majd archeológia kutatásokat végezni. Mindent, amit az olíváról tudni akarsz, de nem merted megkérdezni, mára nála választ találsz. De még akkor sem gondolták elég épelméjűnek, amikor az első szüret terméseit ki akarta préseltetni. 1999-ben még Szicíliába kellett ehhez mennie, feketén, megkerülve a vámot az összes termés megromlott a hosszú szállítás és a rossz tárolás alatt. Más út kell. Így irányt váltott, Máltán maradt! Úri huncutság, nevettek a kárán a fogatlan népségek. Kilátott már ilyet, mert ők még nem! Máltán ezer éve nincs olajbogyó termesztés, nemhogy présüzem! De Sam Cremona nem hallgatott rájuk. Kifizette a tanulópénzt és megépítette saját olajprés üzemét, majd lassan bővíteni kezdte azt, mert a máltai kétkedőkből előbb kíváncsiak, majd elkötelezett olívatermelők lettek. Előbb a szomszédok, majd a sziget egyre távolabbi részéről kezdetek átjárni hozzá, hogy nem sajtolná-e ki az ő kis termésüket is? Cremona révén az olíva olaj Málta aranya lett. 2013-ban mezőgazdaságának 25%-t az olíva export adja. Az olívaszakértők tudják igazán miért.

fotó: a szerző felvétele


A máltai gazdaságok eredményei révén a sziget íze mára sokkal gazdagabb lett. Az önálló farmok szövetkezetei és az általuk szervezett olíva és borfesztiválok is rendszeresen várják a saját boldogságukat Máltán kereső látogatókat. L-ikla t-tajba- Élvezd!
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram