Hirdetés
Hirdetés

Majdnem meglepő eredmény: A világ legnépszerűbb nemzeti konyhája

SZERZŐ: DiningGuide
2019. július 5.
A nemzeti konyhákra mint exportcikkekre tekintett annak a tanulmánynak a szerzője, amely a világ 46 országát osztályozta azok „exportképessége” szerint. Nem az élelmiszerexportot vizsgálta a kutató, hanem a világ nemzetei konyháinak jelenlétét a vendéglátásban. A dobogósokon nem fogunk meglepődni, és még Magyarország is felfért a lista középmezőnyébe.
Hirdetés

A kutatásért Joel Waldfogel, a minnesotai egyetem közgazdásza felel. A felvetése rendhagyó atekintetben, hogy nem a gyakrabban alkalmazott, kérdőíves alapon állított fel népszerűségi listát, hanem az Euromonitor nevű piackutató cég adataira támaszkodott, valamint a közösségi értékelőrendszeren alapuló utazási és éttermi site-ról, a TripAdvisorról gyűjtött éttermeket a felméréséhez.

A kutatás releváns adatok híján nem vizsgálta az otthon, négy fal között elfogyasztott ételeket, illetve bizonyos kérdések felvetődnek. Például az ameriki Egyesült Államokban már „nemzeti ételnek” számító, és sok tekintetben amerikanizált receptek alapján készülő tacót, nachos-t amerikainak vagy mexikóinak számítjuk? Más kérdések miatt is inkább tekinthető egy érdekes kísérletnek a kutatás, mintsem kőbe vésett ténynek, de lássuk az eredményeket.

Hirdetés

A felsorolt 46-ból hazánkat a 27. helyen találjuk, közvetlenül Portugália, Malajzia és Lengyelország után, mögöttünk olyan országokkal, mint a szomszédos Ausztria és Ukrajna, vagy a topgasztronómiában az utóbbi tíz évben jeleskedő országok, mint Peru és Chile, vagy az északiak, Dánia, Svédország és Norvégia.

Úgy látszik, hogy a szakácsversenyek és legjobb éttermek listáit felállító rangsorok és a közízlés ez esetben nem találkoznak.

Gondoljunk csak az idei Bocuse d’Or döntőre, az első helyen Dánia, a másodikon Svédország, a harmadikon Norvégia végzett. A múlt héten közzétett idei World’s 50 Best Resturants első tíz helyezettje között pedig két dán és két perui éttermet találunk.

A dobogó legfelső fokán elképesztő fölénnyel Olaszország végzett, érdemes a számokat is nézni az országnevek mögött. A második helyen Kína, a harmadikon Japán végzett. Ez utóbbi egyébként magyar szemmel érdekes, mert míg az olasz éttermek, pizzaszeletbárok itthon is nagy számban elérhetők, kínai gyorsétteremért – nagyvárosokban – pedig szintén néhány sarkot kell csak menni, addig a japán nálunk biztosan nem végezne a harmadik helyen a legkedveltebb konyhák sorában.

Hirdetés

Waldfogel 2017-es adatokból dolgozott, és összesen 17 ország éttermeit vizsgálta. A 17 országból 16-ban végzett első helyen az olasz konyha. Kis édekesség, hogy az egyetlen kivétel Dél-Korea volt, ahol csak a 4. helyet szerezte meg, a korai, kínai és a japán konyhák után.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram