A budapesti – és továbbra is működő – St. Andrea Étterem tette közzé e sorokat, mi pedig azokról a hazai topéttermekről adunk most hírt, akik máshogyan döntöttek.
Cikkünkben nem kívánunk állást foglalni, hiszen a szakma szereplői most nem csak itthon, hanem világszerte keresik a legkevesebb veszteséggel járó megoldásokat ezen időszak átvészelésére. Feladatunknak érezzük viszont informálni olvasóinkat a jelen helyzetről. A Dining Guide online magazin és a TOP100 Étteremkalauz olvasói tudatosan döntő és fogyasztó, jól informált vendégek, gasztrorajongók, akiknek most is bízunk a józan értékítéletében.
A legtöbb étterem továbbra is nyitva tart. Egy részük nem tesz említést a járvány okozta új kihívásokról, másik részük azonban a kommunikációs csatornáikat felhasználva közlik a vendégekkel, hogy betartják a kormány által is elrendelt óvintézkedéseket. Azzal is igyekeznek építeni a bizalmat a vendégek felé, hogy pontról pontra felsorolják és közzéteszik a most bevezetett, illetve a már eddig is alkalmazott, a jelenlegi helyzetben pedig megerősített higiéniai intézkedéseket.
Vannak azonban olyan szereplői is a hazai legjobb éttermeknek, akik időlegesen átszervezik, illetve felfüggesztik a működésüket. Az események olyan ütemben zajlanak, hogy gyorsan változhatnak a cikkünkben elhangzottak – írásunkban a 2020. március 14-e koradélutáni állapotról számolunk be.
Tudomásunk szerint legelsőként a Fausto's Ristorante & Osteria, valamint a Kristinus Borbirtok tette meg azt a radikális lépést, hogy felfüggesztik a működésüket. A Dohány utcai olasz étterem, a Fausto’s szép sorokkal közölte a döntésüket:
"(...) Étterembe, színházba, moziba, társaságba járni nagyon klassz dolog, de az egyetlen lehetséges magatartásnak azt gondoljuk, aki megteheti, maradjon otthon, ezzel is csökkentve az érintkezések számát. Gondoljunk az idősökre, gyengébbekre, a vírus által különösen veszélyeztetettekre, az egészségügyben dolgozókra. Mindannyiunk magatartásán is múlik, mivel kell majd megküzdenünk! Dolgozóink anyagi biztonságáról természetesen gondoskodunk a bezárás ideje alatt is!" – írják.
A Balaton déli partjának élményközpontja a Kristinus Borbirtok, amely az étterem mellett borászatként, szállodaként is funkcionál, és borturizmussal is foglalkozik. Ők a terveik szerint mintegy két hétre zárnak be, és március 27-én újranyitnak.
A Michelin-csillagos Borkonyha továbbra is nyitva tart, de a 2018 őszén nyílt testvérétterme, a szintén Sas utcai Textúra 16-a, hétfőtől a tervek szerint másfél hónapra bezár. A pesti bulinegyedben található Laurel Étterem szintén bezárást jelentett, az őriszentpéteri Pajta Bisztró úgyszintén. A Pajta séfje, Farkas Richárd, valamint az Onyxé, Mészáros Ádám nem is tud részt venni az e hétvégére tervezett, de időközben lemondott Chef’s Stage rendezvényen Horvátországban.
A tavaly ősszel nyitott budapesti Pasztellből érkezett a legfrissebb hír, miszerint bizonytalan időre bezárják a magyar-olasz konyhát vivő fine dining éttermet. Ugyanígy döntött a szegedi Tiszavirág is, akiknek a döntését bizonyára befolyásolta, hogy a gourmet étterem egy butikhotelhez tartozik, a szállodai visszamondások száma pedig közismert.
A szórakozóhelyként is működő BRKLYN (mint száz fősnél nagyobb rendezvénytér) bejelentette, hogy a továbbiakban szűkített szolgáltatással, vagyis étteremként és bárként funkcionál tovább.
A Michelin-csillagos éttermeink közül tegnap este jelentette be a Babel, hogy megelőzési céllal leállítja a működését. Az étteremtulajdonos Hlatky-Schlichter Hubert azonban nem csak a nagy számú kölföldi vendéget fogadó Babelben foganatosítja az intézkedést, hanem a két további, igen komoly forgalmat bonyolító éttermében is, ugyanis a pesti és a budai KIOSK-ra, valamint a Piazzára is kiterjesztette a döntését. "Amellett, hogy mindenki számára elérhetővé tesszük a napi melegételt, a bezárásból fakadó gazdasági károkat minimalizálhatjuk, munkát adhatunk a csoportunkon belül dolgozó legtöbb embernek. A menedzsment már több napja home office-ban dolgozik. Akiket mégis szabadságra kell küldenünk egy időre, őket is folyamatos melegétel ellátással, és felvehető mikróhitel lehetőségekkel készülünk támogatni. Bízunk benne, hogy az új szolgáltatásunkat minél többen igénybe veszik, hiszen az lenne a legnagyobb segítség, hogy munkatársaink számára biztosítsuk a tisztes megélhetést” - fogalmaz a tulajdonos, Hlatky-Schlichter Hubert.
Kapcsolódó cikkünk:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.