Hirdetés
Hirdetés

Magyar gasztro reflektorfényben: paprikagazdaság és ételmentés is menő hazai gasztrovállalkozások közé került

SZERZŐ: diningguide
2021. január 13.
Vannak olyan gasztronómiával kapcsolatos fontos és előremutató kezdeményezések, melyeket mi magunk kalauzként nem tudunk rangsorolni, de nagyon is megérdemlik az említést. Immár 7 éve, hogy megszületett a Highlights of Hungary non-profit kezdeményezés, melynek idén minden eddiginél több gasztro tematikájú jelöltje és egy tehetséges fiatal séfnagykövete is van az őriszentpéteri Pajta konyhafőnöke, Farkas Richárd személyében. Mi magunk is kiválasztottuk az 55-ös mezőny kedvenceit.
Hirdetés

Inspiráló jelöltek, kategóriák nélkül, szabadon. A Highlights of Hungary célja, hogy a magyar kreatív szektor, közélet, kultúra, sport, környezetvédelem, gasztronómia, innováció fontos képviselőit, sikeres kezdeményezéseit hozza egy platformra és építsen közösséget köréjük, immár 2013 óta. Idén 55 jelöltet választottak ki, a legkülönbözőbb területekről.

Idén sok gasztronómiával kapcsolatos kezdeményezés került a jelöltek közé, amiben ugyanúgy megfér egy újraéledt legendás üdítőital, mint például az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, vagy egy ötlet, ami az élelmiszerpazarlást igyekszik minimalizálni. Mivel nincsenek külön kategóriák, Farkas Richárd, a Dining Guide – Miele Az Év Ifjú Séftehetsége-díjas konyhafőnök nem csak a gasztro-értintett témákért felel nagykövetként, átjárhatók a kategóriák.

Bekerült a válogatásba például a Fajszi Paprika Manufaktúra, akik sokat méltatott termékeikkel nagyon magas minőséget képviselnek itthon. A negyedik generációs fűszerpaprikával foglalkozó családi vállalkozás régi, tradicionális eljárásokkal, manufakturális technológiával gyártja termékeit. Midemellett pedig igyekeznek fiatalossá és divatossá tenni a magyar konyha egyik szimbolikus, elemi hozzávalóját.

Horváth Boldizsár, és a Farm2Fork vállalkozás megálmodója a járványhelyzet előtt leginkább éttermekbe, bisztrókba szállította a kiváló minőségű zöldségeket és gyümölcsöket, gyakorlatilag belföldi fair trade módon, ám mostanára ez kiterjed a lakosságra is. Támogatja a termelőket, hidat képez most már nemcsak étterem és gazdálkodás, hanem az otthonok és a gazdaságok között is. Igyekszik a optimalizálni, hogy a legkevesebbet utazzanak a termékek, legyen az lajosmizsei kezeletlen héjú Meyer citrom, vagy burgonya a Csoroszlya farmról. Mára ugyanúgy szállít a Stand25-nek, mint egy VII. kerületi háztartásnak Ő is a Highlights of Hungary jelöltjei közé került.

A Tiszaörsi Barázda Élelmiszer-előállító Start Szociális Szövetkezet a startmunkaprogram keretein belül indult, azzal a céllal, hogy munkahelyeket teremtsen, ezzel pedig biztos megélhetést nyújtson azoknak a tiszaörsieknek, akik szeretnének visszakerülni a munka világába. Hét év alatt kisüzemi szintre fejlesztették a száraztészta-készítést, számos budapesti és vidéki étteremnek szállítanak tésztákat. Teljesen adalékanyag mentes termékeket készítenek. A Tiszörsi Tésztamanufaktúra szociálisan is fontos kezdeményezés.

Egy applikáció és egy weboldal, ami ételmentéssel foglalkozik. Jelölt a Munch.hu csapata is, akik arra fejleszttek rendszert, hogy a szupermarketek, pékségek, cukrászdák, kávézók megmaradt termékei ne a kukában landoljanak, inkább tovább tudják értékesíteni azokat. Fenntartható és kreatív ötlet, ami egyelőre Budapesten működik, de mivel egészen gyorsan fejlődnek, a vidéki elérésen is dolgoznak. Úgynevezett meglepetés csomagokat kínálnak, melyek kedvezményes áron üthetőek le, már több mint 120 szolgáltató kínálatából.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet hazánk egyedüli ökogazdálkodásra specializálódott kutatóhelye. Kutatásaik során több elfeledett magyar paradicsomfajtát vizsgálnak, melynek célja, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, hogy újra természetes legyen, hogy milyen a zamatos, napízű paradicsom. Palánta-örökbefogadási akciót hirdettek, vallják, hogy a tájfajták újra felfedezése és termesztése nagyban hozzájárul a paradicsomok hagyományos formai, ízbéli és genetikai változatosságának megőrzéséhez, az agrobiodiverzitás fokozásához, a mindennapi étrend gazdagításához.

Gasztronómiai szempontból érdekes további Highlights of Hungary jelöltek:

  • Bambi üdítőital
  • Felelős Gasztrohős
  • Rosenstein Vendéglő
  • Réel Chocolate
  • Pizza Manufaktúra
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram