Hirdetés
Hirdetés

Magyar emu steaket a magyar asztalokra! A kiváló húst adó emukból 1200 él a bodrogközi emufarmon

SZERZŐ: DiningGuide
2022. április 26.
Itthon még kevésbé népszerű az emuhús, pedig kiváló alternatíva lehet azok számára, akik már unják az ismert szárnyasok ízét, de akkor is érdemes kipróbálni, ha kedveljük a vadhúsokat, ugyanis az emu ebben a kategóriában is jeleskedik. A bodrogközi Bellemu Farm a szafariélményen túl sonkaforgácsot, tápanyagban gazdag belsőségeket és emuzsírt is kínál az értékes húsrészek mellett.
Hirdetés

Sztankó Bernadett-tel és Futás Leventével beszélgettünk, akik egy különleges vállalkozást hoztak létre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vissen: emufarmot üzemeltetnek. Az emupiac nem telített, a számukra konkurenciát jelenthető strucctenyésztőkkel békességben megférnek egymás mellett. A Bellemu farmra érdemes ellátogatni, már csak azért is, hogy megkóstoljuk a termékeiket, az csak plusz, hogy egy izgalmas szafariélménnyel is gazdagodunk Borsodban.

Futás Levente családja Visshez kötődik, generációk óta voltak itt található földek a tulajdonukban, melyek a rendszerváltást követően ismét családi kézbe kerülhettek. A növénytermesztés azonban nem bizonyult elegendőnek a lehetőségeik kihasználására, így a „bőrben kell eladni a takarmányt” igazságát követve állattenyésztésbe kezdtek. Az állattartás azonban teljesen másfajta odafigyelést igényel, mint a növényekkel való gazdálkodás, így elsősorban olyan állatot kellett választaniuk, amelynek tartása nem különösen kényes.

Fotó: Bellemu

„Az is fontos szempont volt, hogy valami mást akartunk képviselni, mint amit az emberek már megszokhattak. Nem szerettünk volna például a sokadik sertéstelep lenni. A véletlen folytán találtunk rá az emura, ami nem csak megfelelt ezeknek a kritériumoknak, de emellett olyan tulajdonságokkal is rendelkezik a húsa, amelyek a mai gasztronómiában népszerű fogyasztási trendekhez kötik, hiszen a madár bio körülmények között tartható, vegyszermentes, és magas tápértékű élelmiszer.”

Az első emuk 2008-ban érkeztek meg Vissre. Akkor Magyarországon még nem örvendett túl nagy ismertségnek az emu, mondhatni különös, ismeretlen állatfaj volt itthon. Azóta a Bellemu sokat tett azért, hogy ez megváltozzon és ne csak állattani ismereteinket gyarapítsa, de színesítse étrendünket is.

Fotó: Bellemu

„Amikor 2019-ben elindult az üzemünk, akkor az első nagyobb ügyfeleink fitness boltok, és sportolók voltak. Rengeteg energiát öltünk abba, hogy megismertessük az emut a magyar emberekkel. Ez nem evidencia, és még sokaknak ma sem egyértelmű, hogy melyik madárról is van szó. Rengeteget fordítottunk hirdetésekre, mert szeretnénk, ha az emberek tisztában lennének vele, hogy miért rendkívül egészséges ezt a madarat fogyasztani.”

Az emu húsa szívbarát, zsírmentes és tápértékben magas. Akiben még él a bizonytalanság az emu pontos meghatározásával kapcsolatban, azoknak érdemes tudni, hogy ez a strucc után a második legnagyobb futómadár és bár hasonlít is rá, valójában nem állnak közelebbi rokonságban egymással. Az emu Ausztráliából származik, míg a strucc Dél-Afrikából, tehát földrajzilag is elég távol kerültek egymástól.

Fotó: Bellemu

„A struccok ismertebbek. Korábban is többen tartottak már struccot Magyarországon és most is több strucc, mint emu telep van. Nehéz megmondani ennek mi az oka, hiszen az emu tartása és vágása is egyszerűbb. Míg egy vágósúlyban lévő strucc akár 100-120 kilósra is megnőhet, addig az emu súlya csupán a 30-35 kilót éri el. A húsuk minősége azonban hasonló. Az emuról elmondható, hogy ősibb állat, egyesek szerint rendszertanilag a kazuárhoz hasonlít a leginkább, amely szintén Ausztráliában őshonos. Valahol a dinoszauruszok és a madarak között helyezhetjük el, de az egyszer bizonyos, hogy nem rendelkezik a madárfélékre jellemző szárnyakkal.”

Jelenleg a Bellemu gondozásában rengeteg, körülbelül 1200 emu él két hektáron, úgyhogy lassan, de biztosan kinövik a területüket, főként, hogy most fognak kikelni az idei csibék. A nagyüzemi tartásban élő állatokhoz képest mindenképpen szerencsés élet elé néznek, hiszen nem három hónap alatt pumpálják majd fel őket takarmányokkal, hanem másfél, két év alatt a saját tempójukban növekedhetnek.

Fotó: Bellemu

„Az emu húsa kifejezetten száraz, mivel a kacsához hasonlóan a bőr alatt gyűjti össze a zsírját, így az nem kerül az izomrostok közé. Azonban ne azt a vizes csirkehúst képzeljük el, ami a serpenyőben sütés közben a felére megy össze! Másrészről a koleszterinszintje is alacsony, hiszen nincsen erőszakos növekedés alá vetve az állat. A kétéves nevelés alatt a húsban felhalmozódnak a tápanyagok: vas, szelén, magnézium és a B-vitamin. Ezek pedig a táplálkozásunk szempontjából komoly jelentőséggel bírnak.

A modern húsfogyasztás gyöngyszeme és a jövő húsának tekinthető.”

Mivel az állat Ausztráliából származik, ezért az ott elterjedt,  rá veszélyes betegségek  szerencsére egyelőre még a hazai környezetbe nem kerültek át. Ennek is köszönhető, hogy a madaraknak szinte semmilyen gyógyszerezésre sincsen szükségük: így valóban teljesen vegyszermentes a húsuk.

Fotó: Bellemu

Itthon, bár a lakosság nagy része sok húst fogyaszt, elmondható, hogy ezek nagy százaléka sertés és szárnyas, a vadhúsok csak alig szerepelnek az étrendünkben. Az emu pedig, bármily meglepő, ez utóbbi húsok osztályát gyarapítja, hiszen vörös hús és hivatalos kategóriája is tenyésztett vad.

„A vadakhoz használt fűszerezés passzol hozzá leginkább a konyhában is , hiszen kissé édeskés ízű, bár nem annyira, mint a strucc. Idén volt először lehetőségünk, hogy azonos receptek alapján elkészített strucc és emu fogásokat kóstoljunk és

egészen feltűnő volt, hogy a strucc mennyire édes. Az emu esetében ez kevésbé jön elő, csak annyira, mintha szarvast kóstolnánk.”

A Bellemu húsfeldolgozó üzemében főleg gyorsfagyasztott húsokat állítanak elő, ahogy az a vadhúsok esetében szokás. Ennek az állatnak is vannak igazán puha omlós részei, bár nem rendelkezik mellhússal, valójában a két comb adja az állat hústartományának lényegi részét. Ezeknek azonban vannak olyan részeik, amelyek igazán laza húsok, szinte bélszínjellegűek.

Fotó: Bellemu

„Akkora darab húst nem lehet levágni belőle, mint egy marhából, 50-60 deka körül van a legnagyobb izomcsoport, amit kinyerhetünk az állatból. Kiváló ínyencség lehet az emu steak, de érdemes úgy is elkészíteni, ahogy a rozé kacsa mellett szokás. A maradék húsból kolbászokat készítünk, és van még pár olyan húsköteg, amelyekbőlbiltong és jerky típusú, ú.n. sonka forgácsot állítunk elő. Ezt hagyományos módon pácoljuk, mint a sonkát, majd kiszárítjuk és vékonyra szeleteljük.”

Az emu értékeit tekintve nem, de a többi, megszokott hústermékhez képest viszonylag drága hús, fizetőképes kereslet nagyobb mennyiségre csak külföldön létezik Örvendetes azonban, hogy Magyarországon is növekszik az a réteg, akinek fontos a minőség, a beltartalom, érdeklődnek a kuriózumok iránt és ha nem is nagyobb mennyiségben, de megnyitják a pénztárcájukat egy kis különlegesség láttán. A farm kapacitása lassan, de folyamatosan növekszik, viszonteladó partnerek kínálatában szerepelnek a termékek, aztán majd hazai nagy áruházláncok pultjaira is ki tudnak kerülni.  Reméljük, hamarosan már valóban onnan, a sokszor egyhangú hústermékek közül köszön majd vissza ránk az emu hús.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram