Hirdetés
Hirdetés

Magashegyi fine dining az Andokban Virgilio Martíneztől

2018. február 28.
Virgilio Martínez limai Central étterme jelenleg a World’s 50 Best Restaurants listájának igazán impozáns ötödik helyén áll. A perui séf tegnap indította útjára legújabb gasztronómiai projektjét: az egyszerre mindössze húsz embert vendégül látó Mil nevű étterem Cuscótól nem messze, a Moray nevű inka romváros mellett található, és szédítő, 3500 méteres magasságba invitálja a vendégeket.
Hirdetés

Utazás térben és időben

Míg a fővárosi Central Restaurante menüje a Peruban fellelhető jellegzetes ökoszisztémákat mutatja be az andokitól a trópusi őserdők világán át a tengerparti klímáig, a Mil a közvetlen környezetéből szerzi be az alapanyagokat. Martínez legújabb éttermében elsősorban az időbeli távlatokat szeretné érzékeltetni a vendégeivel.

virgiliocentral / Instagram


A környező táj és a romok szervesen kötődnek az étterem történetéhez: míg a Mil ablakaiból a közeli Moray teraszos romjaira láthatunk, a tányérokon az ősi inka kulináris hagyományok elevenednek meg. A nyolcfogásos menüt délután egykor szolgálják fel, hogy a vendégeknek a tájban is legyen lehetőségük gyönyörködni.
Olvasta már cikkünket a limai Centralról? Függőleges nézőpont – az ökoszisztéma tálalva

milcentro.pe

Magashegyi alapanyagok és technikák

Martínez tisztában van azzal, hogy 3500 méteren a biológiai sokféleségnek is megvannak a maga határai. A hangsúly elsősorban a növényeken, a hüvelyeseken, valamint a gyökér- és gabonaféléken lesz. Azért lesz fehérje is az étlapon: a környező magashegyi tavak halakkal látják el az éttermet, valamint lámára, alpakkára, sőt a Dél-Amerika andoki részén népszerű cuyra, vagyis tengerimalacra is számíthatnak a vendégek.

milcentro.pe


Az étterem innovációinak motorja egy antropológusokból, biológusokból, valamint botanikusokból álló kutatócsoport, amelyet nem más, mint Malena Martínez, Virgilio húga vezet. A Mater Iniciativa elnevezésű kezdeményezés a különböző tudományterületekről érkező szakemberekkel kutatja a bennszülött indiánok ősi földművelő- és konyhatechnikáit.

Földbe vájt kemence, sült alpakka

A nyolcfogásos menüben szereplő fogások nincsenek kőbe vésve: az kerül a tányérra, amit aznap az étterem környéki földekről begyűjtöttek. Annyi bizonyos, hogy a színes és változatos perui kukorica- és burgonyafajtáknak kiemelt szerep fog jutni. Az ételek egy része a huatia elnevezésű tradicionális, földbe vájt kemencében készül majd el. A saját zsírjában sült alpakkát például fagyasztott-szárított burgonyával, és helyi fűszernövényekből készült szósszal tálalják.

milcentro.pe


Magashegyi klíma ide vagy oda, az alkohol kiemelt szerepet fog kapni a Mil étlapján. Az ételek mellé kóstolhatunk passiógyümölccsel, perui rózsaborssal és lime-mal készült kukoricapárlatot, magashegyi borokat, helyi sörfőzők által készített söröket, valamint helyi fűszernövényekből készülő, forró alkoholos italokat.
Forrás.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram