Hirdetés
Hirdetés

Magas minőséget képviselnek a széles körben megvásárolható prémium virslik, mutatjuk az 5 kedvencet

SZERZŐ: diningguide
2020. december 1.
Közeleg az év vége, exponenciálisan emelkedik a virslivásárlások száma. Gyorsan elkészíthető, ízletes reggeliről/vacsoráról beszélünk, ami a legszigorúbb ínyencek étrendjében is fel-felbukkan. Kovászos kenyérrel, mustárral fogyasztva klasszikus választás, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen virsli kerül az asztalra. A Made in Hungary Top Gasztronómiai Társulás jóvoltából most Michelin-csillagos séfek, élelmiszeripari mérnökök, gasztronómiai szakemberek bevonásával teszteltük a magas, minimum 75% hústartalmú, juhbélbe töltött, kereskedelmi forgalomban kapható, védőgázas csomagolású virsliket.
Hirdetés

Barna Ádám (Bistro 42, Esztergom), Erdei János (Pasztell), Rosenstein Róbert (Rosenstein Vendéglő), Sárközi Ákos (Borkonyha/Textúra), Széll Tamás (Stand/Stand 25) és Lutz Lajos (Párisi Passage) séfek, valamint Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke, továbbá két élelmiszeripari mérnök és a Dining Guide Top100 főszerkesztőjének bevonásával sajtónyilvános virslitesztet tartottak a Párisi Passage-ban. A virsliket a ház éttermének konyháján készítették el, változó protokollal — az egyes termékek csomagolásán feltüntetett módon.

Fotó: Balkányi László

Nehéz helyzetben vagyunk, mert ahogy Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke is elmondta, az EU-ban nincs egységesen szabályozva, hogy mit is jelent a hús, az országok sajátosan számolják a hústartalmat. Az egyes tagállamok nemzeti szinten egységesítik a hústartalom számítási módját, ami részben a hús fogalmának értelmezési különbségeiből, másrészt az eltérő számítási módszerekből adódóan sok esetben összehasonlíthatatlan eredményhez vezet.

A zsűri Fotó: Balkányi László

A Magyar Élelmiszerkönyv jelenleg sokkal szigorúbb paramétereket határoz meg, mint bármely szomszédos ország. Érdekességképp közöljük a Magyar Élelmiszerkönyv virsli kategóriájára vonatkozó kritériumokat:

  • átmérő: legfeljebb 26 mm
  • töltés: természetes vagy mesterséges bél
  • hőkezelés: főzéssel hőkezelt, emellett füstölt, füstöletlen vagy füst ízesítésű
  • homogén metszéslap
  • minimum hústartalom: 51%
  • csontokról mechanikusan lefejtett hús (msm) mennyisége: max. 10%
  • víztartalom: max. 70%
  • fehérjetartalom: min. 11%
  • zsírtartalom: 25%
  • NaCl tartalom: max. 2,2%.
Sárközi Ákos séf vizsgálja az egyik virslit Fotó: Balkányi László

A Made In Hungary virslitesztjének legfontosabb alappilléreként meghatározták, hogy prémium virsliket vizsgálnak meg. Kizárólag mindenki számára elérhető, védőgázzal, előre csomagolt virsliket tesztelt a szakmai zsűri, javarészt bécsi, roppanós fajtákat. A teszt virsli sztenderdjei a következők voltak:

  • minimum 75%-os, tehát magas hústartalmú
  • juhbélbe töltött
  • sertés és/vagy marhahúsból készült 
  • védőgázas csomagolású
Széll Tamás séf, kóstolás előtt Fotó: Balkányi László

A kritériumoknak előzetesen 11 féle virsli felelt meg, a tesztlapokon a következő szempontok alapján pontozott a zsűri: illat/aroma, szerkezet/állag, roppanósság, íz/harmónia és összbenyomás. Kijelenthető, hogy az előre leválogatott 11 prémium virsli között sokszor csak nüansznyi különbség volt, ami meglátszik az összpontszámok alakulásán is. 

Erdei János séf tesztelFotó: Balkányi László

Az asztalokra a kenyér mellett zöldalmacikkelyeket helyeztek elénk — az alma savassága ugyanis semlegesít. Jellemző volt, hogy a juhbél miatt szépen roppantak a vizsgált virslik, a fűszerezés szokszor döntő szempont volt. Szigorúan önmagukban kóstoltunk a termékeket,  hogy más komponensek édessége/savassága ne ellensúlyozza a virslik sósságát.

Sárközi Ákos Fotó: Balkányi László

Volt olyan tétel, ami túl borsosnak, netán tolakodóan füstösnek tűnt. A virslik közt eltérő hústartalmuk és összetételük ellenére nem volt akkora differencia a harapási élményben, az ízben és az úgynevezett rágási maradékban sem.

Fotó: Balkányi László

Az összesített pontszámok alapján Magyarország kereskedelmi forgalomban kapható prémium virslije a Sága Royal virsli.

Top 5 virsli 2020-ban:

  • I: Sága Royal virsli (85% sertéshús) 18,7 pont
  • II.: Spar Regnum juhbeles virsli (75% sertéshús) 17,9 pont
  • III.: Wiesbauer Prémium Sacher virsli (75% sertéshús, 3% marhahús) 17,6 pont
  • IV.: Wiesbauer Prémium Bécsi virsli (80% sertéshús, 4% marhahús) 17,5 pont
  • V.: Pikok Bécsi roppanós virsli (80% sertéshús) 17,4 pont
A tesztben szereplő virslik, véletlenszerű sorrendben Fotó: Balkányi László
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram