Hirdetés
Hirdetés

„Magas élet” a körút túloldalán: Bemutatjuk Budapest legújabb skybarját: The Sky Garden

SZERZŐ: DiningGuide
2019. július 16.
Budapest legújabb skybarjába a szabadkőműves misztériumoktól körüllengett Mystery Hotelben nyerhetünk bebocsáttatást. Koktélok, bárételek, baldachinos heverő és pazar pesti panoráma a 7. emeleten. Avagy idén nyártól már nem csak a körút belső oldalán lazulhatunk tetőteraszbárban.
Hirdetés

Itthon csak néhány éve jöttek divatba – és kerültek be egyáltalán a köztudatba – a rooftop bárok, más néven skybarok. Kazinczy most felzokogna, és mi is szívesebben használnánk egy jól hangzó magyar kifejezést a műfajra, de nem tudunk ilyenről. Talán a tetőteraszbár még a leginkább elfogadható (nem mintha bárki is így hívná őket, és az is tény, hogy a terasz vagy a bár szavak sem ősmagyar eredetűek, jövevényszavak lévén, de elég is a nyelvtanból.)

The Sky Garden Rooftop Terrace

A Podmaniczky utcai Mystery Hotel nyújtja a legújabb opciót, ha szeretnénk egy kicsit felülemelkedni a hétköznapokon – és a hétköznapi kiülős helyeken. A bűvös szám itt is a hetedik emelet, az ötcsillagos szálló pedig egyébként is megér egy kört. Ha nem vagyunk szállóvendégek, akkor is érdemes körülnézni a szállodában, amelyből látványosan nem sajnálták a pénzt és alapanyagot. Az enteriőr le sem tagadhatná Varró Zoltán keze nyomát, a kialakításért a sok más között az Onyx Étterem, az Émile és az Aria Hotel belső dizájnját megálmodó VarroDesign felel.

Hotellobbi

A hotel legfőbb kuriózuma, hogy a XIX. század végén, egész pontosan 1896-ban a Magyar Szabadkőművesek Szimbolikus Nagypáholya építtette. A misztikummal körüllengett társulásokról tudható, hogy csak a tagok halála után hozható nyilvánosságra, hogy a szervezethez tartoztak. Ma az épület negyedik emeletén a Great Hall Restaurant & Lounge-ot találjuk, egyszóval reggelizni, ebédelni és vacsorázni lehet itt – egykor ez volt a szabadkőművesek nagy tanácsterme, ahol ma ginben érlelt lazac vagy érlelt argentin Rib-Eye steak mellett fantáziálhatunk arról, hogy a pazar nagyteremben egykor vajon Ady Endre, Benczúr Gyula vagy épp Kosztolányi is megfordult-e.

Az egykori szabadkőműves nagy tanácsterembe lépve

A lenyűgözően tágas beltér már-már teátrális látványt nyújt a kovácsoltvas ajtóval, a központi csillárral, a nagy drapériákkal és a szecessziós stílusú, boltíves mennyezettel. Kétoldali lépcsőn sétálhatunk fel a Páholyba, ahol pedig a bárt találjuk.

A mai Great Hall Restaurant & Lounge

Az eklektikus stílusban fogant épület felújítását nagyban meghatározta annak műemlékvédettsége, az pedig bizonyos, hogy a főváros egyik legkülönlegesebb hangulatú szállodája született meg a Mystery megnyitásával.

A központi csillár alulnézetből

Új látószög: Íme, Budapest legújabb skybarja

A szálloda egy másik különlegessége, hogy bár az egykori grandiózus szabadkőműves tanácstermet a negyediken találjuk, a szálló üzemeltetői nem szerették volna kihagyni azt a magaslabdát, hogy ezt a helyiséget megmutasság a vendégeknek, így a hotelekben rendre a földszinten található reggeliző és étterem helyiséget a Mysteryben a negyediken találjuk.

The Sky Garden Rooftop Terrace

A hetediken pedig a skybart. A kocsmában, ott van a nagy élet, énekli Nagy Feró ’90 óta, egy másik fajta nagy élet zajlik pedig a rooftop bárokban. Tény, hogy van abban valami megkapó, amikor akár egy végigdolgozott munkanap után csak felliftez ide az ember a hetedikre, ahol napernyők, baldachinos heverők, koktélozós-eszegetős lazulás, műfű és egy annál igazibb kilátás várja a pesti háztetőkre.

Whiskey Sour a hetediken

A Budapesten az V., VII. és az I. kerületben (Leo), valamint a VI. kerület másik oldalán (Párisi Nagyáruház) megismert skybar kategória első szereplőjét köszönthetjük a körút külső oldalán. „Nagyon pesti” és nagyon hangulatos a látkép, egy igazán ritkán látott szögből tárul elénk például a – szintén ebben a korszakban, 1877-ben épült – Nyugati pályaudvar.

A barfood étlap korrekt, feszesre szabott, nyárias. A nagyszemű olívától a könnyedebb tengeri fogásokon át a jól lakásra is alkalmas marha fajitáig tejed a sor, kétféle desszert – panna cotta és duplacsokis brownie – és sajtválogatás alkotja a desszertválasztékot. Skybarhoz illő, biztos kínálat, tízféle koktél, igyekvő kiszolgálás. A magyar közönségen a sor, hogy felfedezzék a főváros legfrissebb tetőteraszbárját!

Cikkünk a Mystery Hotel Budapesttel való együttműködésünk keretében készült.

Mystery Hotel Budapest
Cím: 1064 Budapest, Podmaniczky u. 45.
Web: www.mysteryhotelbudapest.com
A szálloda Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram