Hirdetés
Hirdetés

Mák, csak finoman és szelíden: Kóstolta már a fehér mákot?

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 7.
Kesernyésnek érzi a mákot? Netán nem tud megbarátkozni a mákevés utáni egész nap mákos mosollyal? A fehér mákkal még tehet egy próbát.
Hirdetés

"Különleges szín! Hazánkban könyedén termeszthető tavaszi mákfajta, 120cm magas növény, bőtermő fajta" – olvashatjuk hirdetésekben is a fehér mák magjait áruló gazdákat.

Az utóbbi években meglepően hirtelen karriert futott be a chiamag (az azték zsálya magja), biokörökben kifejezetten felkapottnak számít a lenmag fogyasztása, a fenyőmag pedig csak az elmúlt évtizedekben került be a magyar háztartásokba is, elsősorban az olasz konyha közkedveltségének köszönhetően.

A kuriózumokat hajhászó ínyenc konyhák egyelőre nem fedezték fel itthon szélesebb körökben is a fehér mákot, pedig nem csak beszerezhető, hanem könnyen termeszthető is itthon a növény. Nincs mit túlragozni az ízén: mákízre számítsunk, de jóval lágyabban és finomabban érvényesül az aromája, mint a klasszikus fekete társának. Gyakorlatilag pont úgy lehet alkalmazni az ételekben, mint a feketét, viszont jóval drágább is nála, kilónkénti ára 6000 forint körül alakul.

Népszerű tévhit, hogy "mákot szinte csak a magyar konyhában találunk". Ez nem igaz, épp úgy megszórják vele a németek is a pékáruikat, tőlünk keletebbre pedig kifejezetten kedvelt ételalapanyag, Törökországól egészen Indiáig.

Ha olyan péksüteményt vagy édességet készítünk, amin sokkal jobban mutatna a világos színű mák, bátran szórjuk meg vele. Fehérnek ugyan nem fehér, inkább enyhén sárgás, piszkos fehér színű, de jó barátunk lehet a konyhában.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram