Hirdetés

Eger étterme, Eger séfje: Macok Bisztró – Szerethető éttermek

SZERZŐ: DiningGuide
2019. október 17.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Az egyik leghangulatosabb és a legjobb ízekkel dolgozó vidéki étterem. Lakjunk bárhol, mindenképpen megéri betervezni egyszer egy "macokozást" – ahogyan ezt meg is teszi az étterembe járó közönség itthon. Szerethető éttermek-sorozatunk Heves megyében, Egerben folytatódik.
Hirdetés

Annak is a főterén, ahol ma már hármas egységben működik együtt az Imola Vendégház, a Macok Bisztró és a brumbrum lényegében büfé. Több mint fél évtizede üzemel az étterem, a brumbrumot 2017-ben nyitották az étterem mellett.

Aki csak gyors átutazóban van Egerben, annak jó választás lehet a bomba árakon dolgozó "Kismacok". Jól mutatja, milyen ügyes a vezetés, hogy mindkét étterem nyitva tart ebéd és vacsoraidőben is, mindkettő kínál ebédmenüt is, mégis jól megélnek egymás mellett, nem önmagára húzott konkurenciát a Macok. Két család vezeti a helyeket, Macsinka János és Szternák Péter és az ő feleségeik. Szternák Péter az étterem bevallása szerint "igazi házigazda és dekoratőr", apropó dekoráció.

Terasz, Macok.

Az étterem, ahol muszáj beszélni az arculatról is

A gourmet éttermek kategóriájában vékony jégen járnak azok a helyek, amelyek vállaltan és következetesen élnek a humor eszközével. Ami vicces lehet egy pubban, ami szexi egy street foodos büfékocsiján, az valószínűleg nem fog jól állni egy olyan étteremnek, amely komoly séffel komoly konyhát visz, és egy este alkalmával ötszámjegyű összeget hagyunk ott a vacsoránk után. Egy ilyen helyen nem feltétlenül veszi ki jól magát, ha humorizál az étlap, ha poénos a táblás ajánlat vagy éppen egy rajzolt medve biciklizik egy kinőtt kis biciklin a táblás ajánlaton.

És akkor jön Ipacs Géza, és egy könnyed mozdulattal áthúzza a tézist.

A könnyedség pedig kulcsszó a munkáit illetően, a grafikus-szövegíró-ötletember valami ihletett tehetséggel képes humorral átszőni egy vendéglátóhely arculatát, amire valószínűleg születni kell (bár ő tanítja is). Őt okolhatjuk azért is, hogy rábeszélte az Anyukám Mondtát vezető Dudás-fivéreket, hogy az Anyukám Mondta egy remek étteremnév (egy év után adták meg magukat az ötletnek Dudásék). A szintén Egerben élő Ipacs Géza szuperképessége, hogy

humoros – idétlenkedés nélkül.

És persze az is, hogy mindig belesző egy kis filozofikus pluszt az üzeneteibe. (A brumbrum lényegében büfé egyik képe a falon, íme.)

Macsinka János séf nélkül nem lenne Macok a Macok. Kijelenthető, hogy ő az egyik legjobb séf a vidéki Magyarországon. Nagyon érzi és érti, hogy miről kell szólnia itt és ebben a formában a vendéglátásnak: ujjában a szakma, fine dining jegyek jellemzik a fogásait és gyönyörűen tálal, mégis meg tud szólítani az ételeivel olyan vendégeket is, akikben akár van némi ellenérzés is a "csipesszel tálalt" fogásokkal szemben, csak hogy ezzel a sokat hallott fordulattal éljünk.

Kovászosuborka-leves kaporhabbal, kolbászmorzsával

Nagy erőssége, hogy pontosan érzi azt az egyáltalán nem széles mezsgyét, hogy gourmet konyhát vigyen – öncélúság nélkül. Úgy is mondhatnánk, hogy korrekten kiszolgálja a vendégek igényeit, mégis ott van a fogásaiban az a bizonyos plusz.

Rendkívül jól bánik a húsokkal és halakkal, legyen az vadhús, kacsamáj és más belsőségek (az alábbi képünkön például rántott pacal szerepel), de a csülöknek is van létjogosultsága a Macok étlapján, ami nyilván nem a fine dining éttermek leggyakoribb szereplője a tányérokon.

Nagyon fontos, hogy az erős, jó ízek sem halnak mártírhalált a dekoratív tálalás oltárán, a Macok igazából egy nagyon szerencsés fúziója egy gourmet étteremnek és egy jó ízekkel dolgozó, igazi bisztrónak . Az étterem nem csak ígéri, hanem (szó szerint) szállítja is a környékbeli ízeket, legyen az szilvásváradi pisztráng, a mindig étlapon szereplő vadhúsok vagy Sándor Tamás bükki sajtjai.

Közönségkedvenc ételek: Kacsamáj brulée, szarvasgerinc, szűzpecsenye, túrógombóc, Macok-csokoládétorta fehércsokoládé-mousse-szal

Árak: 6 fogásos degusztációs menü ára: 9 400 Ft; előételek 1990-2750 Ft; levesek 1590-1790 Ft; főételek: 1890-8400 Ft; desszertek 990-1590 Ft; ebédmenü ára: 3 fogás 2000 Ft

A Macok egy ikonikus desszertje, a túrógombóc

Cím: Eger 3300, Tinódi Sebestyén tér 4.
Nyitvatartás: H-Cs 12:00-22:00; P-Sz 12:00-23:00; V 12:00-18:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Tovább olvasok
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram