Hirdetés

Szívvel és okosan: vidéki vendéglátás Macok-módra – Eger legszerethetőbb étterme

2020. október 29.
Ha a Macok Bisztró legnagyobb erényét kellene kiemelnünk körítés nélkül: a Macokban nem az oly sok helyen félreértett vidéki vendéglátás zajlik, hanem a legjobb értelemben vett, amit egyaránt értékelnek a kalandozásokra vágyó gourmet-k, a konzervatívabb ízlésű családtagok, az étteremben csak a rántott húst rendelő felmenők és még a finnyás legkisebbek is. Itt nincs a közönség által meg nem értett séf, a fogások mégis fantáziadúsak és ízekben gazdagok, szépen felmutatva a környék ehető-iható kincseit – és még a tálalás is szemet gyönyörködtető. Irány Eger!
Hirdetés

A Macok Bisztró egy görbe estéjén rendezhetnének vetélkedőt is, ki tudja felsorolni a névadó étel összes magyar nyelvű szinonimáját egyetlen lélegzetvétellel? Gyerünk: bandurák, bere, beré, berét, berhe, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, hadi rántotta, harula, huláble, kremzli, krumplibaba, krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lapsi, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, matutka, nyist, picskedli, plácki, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike, taccs, tócsi, tócsni, toksa. Kifúj.

Ugye, hogy mindenki fülében otthonosabban cseng egy-egy változat a fentiek közül? Ismerve a Kárpát-medence szókincsének sokszínűségét, feltételezhető, hogy ennél is több változat él a macokra (közismertebb nevén tócsni), erre az egyszerű és filléres népi ételre, ami ismerős a mai magyar háztartásokban is, és éppen egyszerűségénél fogva a végtelenségig variálható ez a vendéglőkben is kedvelt fogásnak számító lepényféle.

Macok-porta este / Fotó: Macok Bisztró

Bár macokot még nem volt alkalmunk kóstolni a Macokban, kíváncsiak volnánk Macsinka János megfejtésére. A magyar vidék egyik legtehetségesebb séfje egyben étteremtulajdonos is itt, Egerben. Több mint tíz éve tesz azért, hogy a jó borok mellett ínyenc úticél is legyen a történelmi város.

Fotó: Macok Bisztró

A bisztró története összeforrt az Imola Udvarházéval, később pedig a brumbrum lényegében büfével (így, kis kezdőbetűkkel). 2000 óta működött az Imolában fine dining étterem, részben Macsinka János konyhafőnökségével, majd egy igen sikeresnek bizonyuló hadművelet során tulajdonost, nevet és irányt váltott az Imola, és Ipacs Géza kreatív szakember – és egri lakos – közreműködésével megszületett a Macok.

Fotó: Macok Bisztró

A Macok 2014 óta működik olyan formában, amely a vidéki vendéglátás talán legszerencsésebb megvalósulása:

családi vállalkozásként, helyben élő, nagy múltú, profi szakemberek irányításával.
A tulajdonostárs, Szternák Péter szintén régi vendéglátós, ők és feleségeik viszik az éttermeket, az idén nyáron pizzériává alakult Brumbrummal együtt.
Macsinka János és az Angus-hátszín / Fotó: Macok Bisztró Facebook

A Macokhoz eredetileg hasonló, csak olcsóbb és a mindennapos étkezésekre szabott brumbrum idén felelt a Covid szavára, és egy olyan koncepciót szavaztak meg neki a tulajdonosok, amelyhez testhez álló az elvitel, illetve a kiszállítás is,

a jelen események pedig ezt a döntést igazolják.

Az Anyukám Mondtá-s Dudás-fivérek a járvány hazai begyűrűzésekor sikeres turnét csináltak a pizzáikkal a fővárosban, amelyk jelesre vizsgáztak a nem éppen rövid Miskolc-Budapest útvonalon. A (Dining Guide Év Streetfood-díjas) Pizza, Kávé, Világbéke római tepsis pizzái számára kidolgoztak egy szállítható, és otthon, sütőben befejezhető változatot – de ezt csak érdekességként meséljük e pizzafajtáról, Egerben alapvetően nem az otthon finiselős verzióban gondolkodnak a Macok tulajdonosai.

Fotó: Pizza Brumbrum Világbéke

A Pizza Brumbrum Világbékeként újjászületett volt bisztróban debütált a Pizza, Kávé, Világbéke mint franchise, és bár pizzából bőven akad választék Egerben, római stílusúból az egész országban nincs sok példa. A megszokotthoz képest másfajta tésztán és sütési stíluson túl e pizzák különlegességét a rendkívül gazdag és sokszínű feltétek adják. Már a látványuk is magával ragadó a sok színnel, minőségi olasz felvágottakkal és sajtfélékkel, friss és savanyított zöldségekkel, fűszerekkel és az elmaradhatatlan San Marzano paradicsomos alapokkal... Gianni Frasi kézműves kávéival lefojtva.

Ez zajlik tehát a szomszédban (itt lehet körülnézni), de most vissza a Macokba.

A nagy kedvenc, a Macok pisztráng roládja / Fotó: Macok Bisztró

A Macok minden tekintetben választékosab és kifinomultabb kulináris irányt képvisel, mint a vidéki éttermek és vendéglők legjava, de nem lép ingoványos talajra.

Játékos kedvű és színes, öncélúság nélkül.

A séf bátran nyúl a helyi ízekhez, és persze kutatja is a környék alapanyagait, így a vadakra, gombákra, mangalicára, édesvízi halakra, szezonális finomságokra mindig érdemes szavazni, sőt az étlap gerincét ezek alkotják.

Vadraguleves / Fotó: Macok Bisztró

Egyetlen fogás a szezonális ajánlatból tökéletesen képviseli a Macok törekvését: Szarvassonka, vaddisznókolbász, szarvaskolbász, szarvasgombás vaj, áfonya, birsalma, kovászos kenyér – hangzik az előétel neve. Mindenki számára ismerős ételek kiváló helyi alapanyagokból, gourmet kikacsintásokkal, mindenből az igazira törekedve, mégsem riasztva el azokat sem, akiknek nem lételeme az ínyenckedés.

Macok-krémes / Fotó: Macok Bisztró

Több alkalommal ajánlottuk már a Macok Bisztrót, hiszen árad a helyből a vendéglátás szeretete, a teljesítményükben tanúsított kiegyensúlyozottság pedig nagy erény a hazai vendéglátásban. A környéken járván kitérőt is érdemes tenni miatta Egerbe.

Közönségkedvenc ételek: Szilvásváradi pisztrángrolád szarvasgombás zellerkrémmel, vargányasalátával; Kacsamáj brulée házi kaláccsal; Vargányás vadmalacleves szalonnás áfonyával; Malacpofapörkölt, galuska, túró; Macok túrógombóc

Árak: előételek 490-2590 Ft; levesek 1490-1890 Ft; főételek: 2490-6900 Ft; desszertek 990-1490 Ft; ebédmenü ára: 3 fogás 2000 Ft

A degusztációs menük ára: 4 fogásos 7500 Ft | 6 fogásos 9400 Ft

Túrógombóc bogyós gyümölcsökkel / Fotó: Macok Bisztró

Macok Bisztró

Cím: Eger 3300, Tinódi Sebestyén tér 4.
Nyitvatartás: H-Cs 12:00-22:00; P-Sz 12:00-23:00; V 12:00-18:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Süssön együtt Macsinka Jánossal!

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram