Hirdetés
Hirdetés

7 élmény, amiről a Száraz Novembert végigcsinálók számoltak be

SZERZŐ: DiningGuide
2020. november 1.
A Száraz November-mozgalom célja? „A mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által. Fontos cél a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése." A Kék Pont Alapítvány 2016 óta minden évben meghirdeti az alkoholmentes novembert, amely idén plusz üzenetet is kap, hiszen az immunerősítés és a józan tudat megőrzése komoly fegyvertényezők járvány idején.
Hirdetés

Cikkünk 2020. november 1-jén jelent meg.

FONTOS: ha Ön komoly alkoholproblémával küzdő napi nagyivó, és változtatna rajta, a Kék Pont Alapítvány munkatársai segítenek, keresse őket bátran! További információk itt.

A Száraz November célja nem a mértékletes alkoholfogyasztás démonizálása. Egy testi-lelki-szellemi kaland és kihívás azoknak, akik az év többi hónapjában rendszeresen, legalább hetente több alkalommal fogyasztanak alkoholt.

7 élmény, amiről a Száraz Novembert végigcsinálók számoltak be:

1. Másnapok. Nem szükséges ahhoz istentelenül berúgni, hogy az ember másnap ne legyen a topon. A napi egy-két-három alkoholos ital kiiktatásával is kellemesebb „másnapokról" és megnövekedett teljesítményről, jobb minőségű alvásról, csökkent alvásigényről és frissebb ébredésekről számolnak be a mozgalomhoz csatlakozók.

2. Egy indirekt eredmény: többen könyvelhetnek el néhány kiló fogyást (valamint szebb, kisimultabb arcbőrt a hónap végére). Különösen a sörök és koktélok tartalmaznak sok kalóriát, azon belül is teljesen felesleges szénhidrát- és cukorbevitelt. Az alkoholfogyasztók jelentős része többet eszik az italozások közben vagy után, mert éhséget, másnap pedig szintén gyomorsavat okoz az alkohol, amit sokan hajlamosak étellel „lefojtani".

3. Money, money, money. Igenis megérzi a pénztárca az alkoholkerülést, mégpedig pozitív értelemben. (Feltéve, ha nem nassolással, sóvárgást elnyomó étkezésekkel pótoljuk az alkohol adta stresszoldó hatást.)

Régóta tervezgetett programok megvalósítása. Ha választani kell egy baráti sörözés-borozás-bulizás és például egy falmászás, jógázás, kultúrprogram vagy más szervezett tevékenység között, gyakran egyszerűen a könnyebb utat választjuk. Az ivásra alapuló kikapcsolódások kiiktatásával sokan olyan programokat szerveznek meg, amelyekhez a motiváció máskor „elúszik" néhány pohár lazulós italban.

Emberi kapcsolatok más fénytörésben. Nincs is annál természetesebb, mint összejönni, és azonnal rendelni néhány italt, vagy hozni magunkkal vendégségbe. Alkoholfogyasztás nélkül más dinamikát kapnak a közösségi események is. Az ellazulást, jókedvet nem az ital hatására az agyban lejátszódó kémiai folyamatok generálják, rajtunk áll a teljes „felelősség", mennyire sikerül felszabadulni az együttlét során.

A kiállt önfegyelempróba hosszú távon beépül az ember önértékelésébe. A Száraz November kipipálása után, más megpróbáltatások idején táplálkozhatunk ebből az eredményből, hiszen régi bölcsesség: aki önmagát képes legyőzni, az kívülről jött problémákkal is el fog bírni.

Tükörbe nézés. 30 nap alkoholkerülés során a legtöbben megdöbbennek azon, mennyi alkalom szövi át a mindennapi életünket, amikor teljesen magától értődő az alkoholfogyasztás. A legtöbb embernek, ha meg kell neveznie az italozás rendszerességét és mennyiségét, rendszerint alacsonyabb (vagy jóval alacsonyabb) számokat jelöl meg a valóságosnál. A Száraz November rávilágít erre is, segít szembenézni a tényekkel és új stratégiákat kidolgozni a jóllét elérésére.

Sok sikert minden vállalkozó kedvűnek a 30 napos józansághoz!

Ha nem sikerül, akkor sem történt tragédia. Lehet próbálkozni az ünnepek után, januárban...

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram