Hirdetés
Hirdetés

Lyonból jelentjük: A magyar catering csapat ma prezentálja a versenyételeket!

SZERZŐ: DiningGuide
2019. január 26.
A 2019-es International Catering Cupról tudni érdemes, hogy mi, magyarok először veszünk részt a nemzetközi megmérettetésen Lyonban. Kasuba László csapatkapitány és Balázs Gergő, valamint Volenter István coach gőzerővel csinálták végig az első napot. A verseny a lehető leghűségesebb módon imitálja egy valódi catering rendezvény lebonyolítását, ezért a főzés a tegnapi napon zajlott, és ma fogják prezentálni az ételeket.
Hirdetés

Izgalmas napokat él a hazai gasztronómia: a Lyonban rendezett Bocuse d’Or finálét előzi meg az International Catering Cup. A versenyt immáron 12 éve rendezik meg a Sirha nemzetközi szakkiállításon, de most először mérettethetik meg magukat a magyarok is a legjobb catering csapatnak járó címért.

Volenter Istvánt, a magyar csapat coach-át beválasztották a kóstolózsűribe is

Összesen 12 catering csapat méri össze a tudását és erejét a napokban. Volenter István, a közelmúltban az Albatros Party Service-hez leigazolt séf nem “csak” a magyarok coach-a, hanem az eddigi szakmai eredményei nyomán beválasztották a kóstolózsűribe is.

Hirdetés

A profi versenyen szigorúak a szabályok: a coach óránként nem több, mint 5 percre mehetett be a konyhába ellenőrizni és instruálni a versenyzőket. Ha pedig nekik volt kérdésük, erre a coach-szobában kaptak lehetőséget, de a konyhán Volenter István a megengedett 5 perceknél több időt nem tölthetett.

Miután a tankonyhán minden étel elkészült – ahogyan az a valódi catering lebonyolítása során is zajlik –, becsomagolva, felcímkézve és bedobozolva kell eljuttatni a rendezvény helyszínére az ételeket. A rendezvény ezúttal persze maga a catering cup, a fenti fotón pedig az első versenynap utáni arcokat láthatjuk, ahogyan túl minden fázison, már a teherautóban tudták a versenyételeket.

Főnek a versenyételek a tankonyhán

Piacozás, 100 euró, magyar vonatkozások

A Bocuse d’Or versenyekről is ismert piacozás a catering cupnak is része. Az első versenynap előtt lezajlott bevásárlás során a halakhoz és húshoz kellett hozzávásárolni köretalapanyagokat, legfeljebb 100 euró értékben.

Volenter István coach-ot szólaltattuk meg a verseny első napja után:

“Nagyon szigorú az alapanyagkérdés ezen a versenyen. Az égvilágon semmit nem szabad hozni, az olajtól az utolsó szórás sóig vagy zöldfűszerig mindent csak abból lehet használni, amit a szervezők biztosítanak."

A magyarok a vietnami versenyzőkkel a piactéren. A bal szélen Kasuba László, jobb szélen Balázs Gergő

Minden ételből összesen 16 adag készül, ebből 6 adagot fogyaszt el a kóstolózsűri, 2 adag megy el a fotózásra és prezentációra, a további 8 adagot pedig a második nap végén catering rendezvényhez méltó módon a büféasztalon kell feltálalni.

Kasuba László munkában

Arra a kérdésünkre, hogy valamelyest sikerül-e esetleg a magyar gasztronómiát is felvillantani az elkészült ételekben, azt a választ kaptuk, hogy erre kimondva-kimondatlanul minden nemzet csapata törekszik, de a megadott alapanyagok nem sok szabad teret hagytak ebben a magyaroknak. A libamáj ilyen szempontból hálás téma, a tengeri halak és a kagyló nyilván nem. (Nemsokára a lefőzött menüt is közöljük!)

https://www.facebook.com/102997646439264/videos/2406192742788276/

Kik az esélyesek?

Ezt persze mindig feltételes módban írjuk, hiszen az általunk megszólaltatott magyar résztvevők teljes erejükkel a saját feladataik professzionális szintű teljesítésén fáradoznak, és nem a konkurens csapatok munkájával vannak elfoglalva. Amit viszont biztosra mondtak, hogy a verseny házigazdái, a franciák ezen a téren is nagyon erősek, akárcsak a Bocuse d’Orokon is szintén jól szereplő amerikaiak, valamint komoly erőt képvisel a szingapúri csapat. A szingapúriak egyébként rendre kiválóan szerepelnek a cukrászati világversenyeken.

Mivel a lehető legbocsánatosabb módon elfogultsággal vádolhatók vagyunk a hazai csapat sikerét illetően, ezért nem is latolgatnánk az esélyeinket, hiszen már az is nagy szó, hogy 2019-ben végre kint vagyunk, ezért most csak annyit mondunk, hogy HAJRÁ!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram