Luxuskemping, lovastanya, minimális ökolábnyom az Alföldön: Homoki Lodge

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. május 20.
„A jurták visszaidézik a honfoglalást, az ősi időket, azt a romantikus múltat, amikor az ember még képes volt összhangban élni a természettel.” Akik kihozták a maximumot az alföldi életérzésből: a Homoki Lodge egyszerre repít a múltba, mutatja a fenntartható jövőt, és ébreszt rá a jelen pillanat megélésének fontosságára.
Hirdetés

Szegedtől 35 kilométerre nyugatra, Ruzsa magasságában terül el a Homoki Lodge, az egyik legegyedibb szálláshely és étterem itthon. A tanya tulajdonosával, Oliver Christennel és menedzserével, Magyar Kittivel beszélgettünk a környezetbarát és fenntartható működtetésű vendéglátás kapcsán.

A Homoki Lodge gamplingjét, azaz luxuskempingjét egy osztrák házaspár, Birgit és Oliver Christen alapították, akik beleszerettek a magyar Alföldbe, és a Szeged melletti Ruzsán vásároltak birtokot.

Eredetileg, 2001-ben még csak a főépület állt, és a lovasturizmus határozta meg az arculatot. Habár ez a programlehetőség továbbra is megmaradt, a több mint két évtized alatt jelentős fejlődésen mentek keresztül, és ennek elengedhetetlen elemévé vált a környezettudatos működés is.

Fotó: Homoki Lodge

A szálláslehetőségeik közül a legizgalmasabbakat, a jurtákat 2015-ben emelték, egészen addig csak a főépületben kialakított néhány szoba állt a lovasvendégek rendelkezésére. Ekkoriban kezdett a turizmus Magyarországon egész komolyan formálódni, és itthon is kezdték megismerni a glamping fogalmát. Úgy tűnt, az emberek egyre kevésbé vágynak a megszokott wellness szállodákba, és egyre többen váltak nyitottabbakká a természetközelibb kikapcsolódásra, így a luxuskempingekre is, ahol megkapják azt a csendet, nyugalmat és a nyüzsgő várostól való távolságot, amire szükségük van.

Fotó: Homoki Lodge

„Hét darab kétfős jurtánk van jelenleg, azonban a nagyobbak három főre is bővíthetőek. Érdemes azonban tudni rólunk, hogy felnőttbarát szálláshely vagyunk, ami azt jelenti, hogy 14 éves kor fölött fogadunk csak vendégeket.”

Kevés jurtaszállás van Magyarországon, ezek közül is legtöbb a teljesen autentikus jurta elrendezést hozza, a Homoki Lodge szállásai azonban nem féltek ezen változtatni: bár a forma adott, a modern világ minden kényelmével felszerelve vehetik a vendégek tulajdonba a jurtákat. Ez a kettősség az, ami állandóan meglepi az embereket és egyben kíváncsivá is teszi őket.

Fotó: Homoki Lodge

„A jurták visszaidézik a honfoglalást, az ősi időket, azt a romantikus múltat, amikor az ember még képes volt összhangban élni a természettel. Az energiatakarékos eszközökkel pedig a legjobb kihasználtságot érjük el. Igyekeztünk úgy berendezkedni, hogy a luxusszolgáltatások biztosítása mellett minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.”

Az energiafogyasztás minimalizálása szempontjából nagyon fontos a jurták megfelelő szigetelése: kifejezetten jól temperálhatóak ezek a terek, és már ezzel is jelentős mértékben csökkentik az energiafelhasználást. Emellett a hét jurtán kívül vályogházakban is el tudnak szállásolni vendégeket, ami szintén közismert, hogy jól tartja a hőt.

Fotó: Homoki Lodge

A természettudatos működés pedig nem csak a szállás szolgáltatásaira igaz, de az étterem működésére is, ahol a lehető legrövidebb úton, helyi termelőktől szerzik be a minőségi alapanyagokat. Ez az alapja a szezonalitásra épülő konyhájuknak, amelyben igyekeznek zero waste módon működni.

„Jelenleg a magyar, az osztrák és a mediterrán gasztronómia jegyei figyelhetőek meg a konyhán. Próbálunk összhangot teremteni a környezet és a filozófiánk között, de mindig egy kicsit újítunk, szeretünk változatosak maradni. Kurucz Attila és Ekler Viktor után most Vereska János Tamás vezeti a konyhánkat. A séf személyének változását lekövette a konyha stílusának is az alakulása a fine dining világától most inkább a bisztró stílus felé tendálunk”

Fotó: Homoki Lodge

Sok vendég, aki keresi a természetközeli kikapcsolódást azt is fontosnak tartja egyúttal, hogy azok az ételek, amelyeket fogyaszt valóban helyi, szezonális alapanyagokból készüljenek. Rengeteg helyen azonban még most is hihetetlen mennyiségű étel kerül kidobásra, annak ellenére, hogy megoldható lenne sokkal kevesebbet is pazarolni.

A Homoki Lodge éttermében ezt a problémát az ételadagok méretének szabályozásával is próbálják kordában tartani. Így elmondható, sikeresen minimalizálják a hulladék termelésüket. Ehhez szorosan hozzátartozik az is, hogy saját konyhakertjükben termesztik a fűszernövényeiket és bizonyos zöldségféléket is. Emellett pedig állatokat is tenyésztenek, amiket szintén fel tudnak használni a konyhában, így évente tartanak például disznóvágást. A jövőbeni terveik között pedig az szerepel, hogy a napenergia felé forduljanak és ezzel még inkább minimalizálják, azt a bizonyos ökológiai lábnyomot.

A Homoki Lodge weboldala és Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram