Hirdetés
Hirdetés

Lustaság helyett kíváncsiság és nyitottság – Gianni Veneto legjobb ételeiről mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2019. december 16.
Sokan olvastátok "Az emberi lustaság a gasztronómia halála" című cikket, amit ezúton is nagyon köszönök nektek! Az elöntött Velence adta akkor az ötletet, hogy beszéljek nektek erről a témáról, és ígértem folytatást is neki, hiszen éppen arról fejtettem ki a véleményemet, hogy fantasztikus, mennyi ember kíváncsi Olaszország híres városaira, vidékeire, szigeteire; de mennyivel komplexebb és színesebb Itália nagy múltú gasztronómiája annál, amennyit az átlagos – ha fogalmazhatunk így – odautazó megkóstol belőle.
Hirdetés

Veneto régiót jól ismerik a magyar utazók is, hiszen északkeleti fekvése miatt Magyarországról az egyik legkönnyebben elérhető része Olaszországnak. Olyan, a turisták által imádott megyék taglalják Venetót, mint Padova, Velence, Verona, Treviso vagy Vicenza. Sajnos rájár a rúd az ország e szépséges csücskére, idén rekordmagasságban öntötte el árvíz Velence városát, amely egyben a régió székhelye is. Ezelőtt csak egy alkalommal, 1966-ban mértek magasabb vízszintet itt. Óriási összeget kitevő károkat okozott az árhullám a "vízi város" világhíres műemléképületeiben.

A Rialto-híd Velencében

Érdekes belegondolni egyébként, hogy a sokak által irigyelt lakhelynek, egyes részei pedig luxusnyaralóhelynek számító Olaszországot több olyan természeti jelenség is sújtja bizonyos időközönként, ami Magyarországon nem létező probléma. Gondoljatok csak a nagy amatricei földrengésre 2016-ban vagy az Etna kitörésére 2018-ban. A természet rengeteget adott – de időről-időre el is vesz az olaszoktól.

A (gasztro)kultúráért viszont teljességében mi magunk vagyunk a felelősek

Legutóbb arról meséltem nektek, hogy bár tényleg vétek kihagyni a pizzát és a pastát (és a gelatót etc.) Olaszországban, arra biztattalak benneteket, hogy forduljatok igazi nyitottsággal, kíváncsian a helyi adottságokra, hagyományokra. Hiszen azokat a bizonyos ízeket csak ott tudjátok autentikus módon megkóstolni. Ahogy sok más helyen, Olaszországban is kiépült a gasztroturizmus, számos kis manufaktúrába és nagyüzembe nyerhet betekintést az érdeklődő látogató, hogy közelről láthassa és igazán átérezhesse, miből épül fel, miből táplálkozik (szó szerint és a szó átvitt értelmében is) a helyi gasztronómia.

Íme, amit szerintem mindenképpen kóstoljatok meg Veneto régióban járva!

Szarvasgombás, mozzarellás tramezzini marhabaconnel, pirítva

Szendvics velencei módra

Velence, a "szendvicsek városa". Keressetek fel egy hangulatos kis bárt valamelyik félreesőbb utcában, és kóstoljátok meg a tramezzinit úgy, ahogyan az helyben készül. Felejtsétek el a vákuumos, előrecsomagolt bolti-benzinkutas szendvicseket, ezek a frissen készült, szinte kalácsszerűen puha, a héja nélküli kenyérből készült harapnivalók talán még otthoni készítésre is ötletet adhatnak. Turistáknak különösen jó tanácsnak gondolom, hiszen nem drága, könnyen hozzájuthatunk, friss zöldségekkel és húsokkal, halakkal készül, egyszóval remek étel.

A sajt neve: asiago

Az asiago sajtnak kedvelt a fiatal és az érlelt változata is. Tehéntejből készítik, lyukak tarkítják, félkemény sajt. Sokféle módon használják fel, de személyes kedvencem olvasztva. Szendvicsekbe is szívesen teszik, tehát ha grillezve kérjük a szendvicsünket, abba is tökéletes. Ha érlelt formában juthatunk hozzá, már inkább fűszerként használják (akár a parmezánt), hiszen ekkor már rendkívül karakteres az íze. Frissen viszont tényleg a helyi szendvicsek sztárja.

Carpaccio cipriani-mártással

Ha engem kérdeztek, a carpaccio szíve és lelke a cipriani mártás. Ha ezzel van áthúzva (venetói módra), egy olyan pluszt kap ez az étel, amitől a jövőben is mindig kívánni fogjuk. És még csak nem is bonyolult a készítése, a majonézes alapra tejszín, mustár, a dögös Worcester-szósz kerül, és egyes konyhák megengedik maguknak a brandy használatát is – a kötelező són és fehérborson kívül –. Bélszínből az igazi, de megengedhető más marharészekkel is, amelyek nyersen fogyaszthatók. Kapribogyóval és parmezánnal dobják fel ezt a könnyed, mégis emlékezetes fogást. Kiváló előételválasztás Venetóban járva!

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul l’enni jó!

Legyetek jók!
Gianni

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram