A tradicionális elkészítési módszer szerint a teához csak a legfiatalabb és legzöldebb leveleket használják, azokat egy kivájt lopótökbe helyezik, és forró, de sohasem forrásban lévő vizet öntenek rá. Az italt a bombilla nevű vékony, fém szívószállal szokás fogyasztani, ennek a végén szűrő van, ami meggátolja, hogy az itallal együtt az apró levéltörmeléket is lenyeljük. A yerba matéban az a nagyszerű, hogy amennyiben a fenti, ősi módszerrel készítjük, nagyon hosszú időn keresztül élvezhetjük. Újra és újra feltölthetjük a calabasht, azaz a lopótököt, a levelek íze sokáig megmarad.
A maté először a 16. században érkezett meg Európába a spanyol konkvisztádorok közvetítésével, és bár a keletről érkező tea esetében erős riválisára akadt, napjainkra mégis az egyik legelterjedtebb, legnépszerűbb növényi főzet a világon.
A yerba maté szertartás
Argentínában komoly hagyományok és szertartások kísérik a maté ivását. Megosztani a matét valakivel a barátság, vendégszeretet, bizalom kimutatásának egyik módja. Ahogy a japán teaszertartásnál, úgy a maté rituálé esetében is különleges jelentősége van minden mozdulatnak és gesztusnak. A forró vizet nagyon lassan kell a levelekhez adagolni, ezzel is jelezve vendégünk felé, hogy szeretnénk, hogy a vele együtt töltött minőségi idő minél tovább tartson. Ha többen osztanak meg egy csésze matét, akkor egy arra kijelölt személy, a cebador az egyetlen, aki vizet tölthet a levelekre. Megkóstolja az italt, majd elkezdődhet a körbeadás. Nagyon fontos szabály, hogy a calabash-t mindig a bal oldalunkon álló embernek kell továbbadni. Mindenki a már csészébe helyezett szívószálat használja.
Maté szertartáson minimum ketten kell, hogy részt vegyenek, kőbe vésett felső határa azonban nincs a létszámnak, minél több tagú a csoport, annál kellemesebb a hangulat!
A latin-amerikai országokban a yerba maté sokkal több egyszerű italnál. A mindennapok része, frissítő ital, gyógyszer megfázás, influenza ellen, Nagyon gazdag antioxidánsokban, segíti az emésztést, ám van még egy tulajdonsága, aminek népszerűségét köszönheti. A maté segít az összpontosításban, koffeintartalma elegendő energiával látja el fogyasztóját egész napra.
Elkészítés
Népszerűségének köszönhetően a maté könnyen beszerezhető, elkészítésénél azonban jó, ha betartunk pár szabályt. Természetesen létezik teafilteres kiszerelés is, mi magunk is tölthetjük a leveleket teatojásba, hogy azt utána néhány percre forró vízbe áztassuk. Ennek a változatnak saját neve is van, maté cocido. Praktikus és olcsó, jó módja annak, hogy a maté, elsőre kissé meglepő, kesernyés-fanyar ízvilágával megismerkedhessünk. Ha azonban az autentikus élményre vágyunk, érdemes beszereznünk néhány hozzávalót. Szükségünk lesz egy calabash-ra. A tradicionális verzió kivájt, kiszárított lopótökből készül, de léteznek üveg és fém változatok is, és persze egy sima bögrét is használhatunk, de akkor megint csak oda az autentikus élmény.
Töltsünk két teáskanálnyi levelet a calabash-ba, majd a tenyerünkkel fogjuk be az edény száját, fordítsuk fejjel lefelé, és rázzuk jól össze. Ez egységesre keveri az edénybe került leveleket. Öntsünk rájuk egy kevés meleg, de nem forró vizet, hogy a leveleket megnedvesítsük. Helyezzük a bombillá-t az edénybe azon a ponton, ahol a vizet a levelek közé öntöttük, majd ugyanerről az oldalról öntsünk még több forró vizet az edénybe, így elkészítve az italt. Ekkor már megkóstolhatjuk, és ha elfogyna, nem kell mást tennünk, mint hogy vigyázva arra, hogy a bombilla soha ne mozduljon el eredeti helyéről, forró vízzel újra és újra feltöltjük az edényt.
Nyári meleg napokon pedig jó ötlet kipróbálni a yerba maté tereré nevű változatát is, amikor forró víz helyett hideg limonádét öntünk a levelekre. Frissít, élénkít és nagyon finom.
Forrás:
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.