Többen közülük szép ívet írtak le, és eljutottak a kísérletezéstől akár a saját pékségük megnyitásáig. Nem túlzunk, ha gyönyörről beszélünk: aki belefog, könnyen beszippantja a kovász világa. Ravasz dolog ez, az ember azt hinné, hogy liszt, víz, só és sütő minden háztartásban van, a receptek és maga a kenyérsütés sem rakétatudomány. Aztán szépen lassan belecsúszik a gyanútlan hobbipék a részletekbe, és kiderül, hogy belépett egy addig ismeretlen, új világba, ahol már a karácsonyi bejglit sem lehet elképzeni máshogy, kizárólag kovásszal sütve. Remek ajándékokkal kedveskedhetünk nekik, nem is hinnénk, milyen dolgokkal tudunk nagy örömet okozni.
Valami régi és valami új
A kenyérsütés alapfoka nem különösebben eszközigényes időtöltés. A hozzávalókon kívül egy tál és két kéz szükséges hozzá. A tál lehet olcsó műanyag, könnyen tisztítható fém, és szinte bármi. Ám ha szeretnénk hobbipékünk szemében valami furcsa csillogást látni, és hely is van a tárolására, egy patinás dagasztóteknő szép ívet képez a régi hagyományok és a divatos hobbi között. Míg a paraszti háztartásokban hetente egyszer sült kenyér a népes családnak, jókora adagokkal dolgoztak, ma elég egy kisebb, egy darabból vájt, hagyományos teknőbe beruházni. A Galaria Savaria online piactéren lehet ilyesmit találni, akár már 5000 forinttól.
Egy ponton felmerül majd a jó szakajtó igénye. A nádból, csuhéból fonottakat a vidéki vásárokban is meg lehet találni, de léteznek szaküzletek is, ahol több fajtából válogathatunk, anyag, méret és forma szerint. A nádszakajtók nagyon szép felületet rajzolnak a kelő tésztára, a rétegelt lemezből készültek pedig könnyebben tisztíthatók. A Sütőlapát Bt. december 21-ig van nyitva, csomagot is küldenek, az idei utolsó feladás napja december 18-a, kedd.
A jó robotgép nagy segítség
Kezdetben külön élmény kézzel gyúrni a tésztát. Meditatív hatása van. Ahogy rendszeressé válik a kenyérsütő időtöltés, és növekszik az igény a kenyérre is, érdemes lesz beruházni egy dagasztókaros robotgépbe. A teljesítmény és a kapacitás a fő kérdés, amit az ár is tükrözni fog. Egyetlen megoldást szállítunk most a sok közül: a rendszeresen kenyeret sütők közül sokan boldogok a masszív, skandináv példánnyal, ami Ankarsrum néven ötkilónyi tésztával is elbír. Ez egy komoly, de tartós befektetés, jelenleg a márkakereskedő 213.000 forintért árulja.
Lisztet ajándékba? Lisztet ajándékba!
Furán hangzik, de ne a segélycsomagok liszt-cukor-olaj triójára gondoljunk. Akik komolyan veszik a kenyérsütést, szívesen kipróbálják a különböző malmok minőségi lisztjeit, és nagyon örülnek egy-egy különlegesebb fajtának. A Kukutyin Műhely vegyszermentes alakor, tönköly, rozs és búzakeverék lisztjei iránt érdeklődők a vásárlási és szállítási lehetőségekről információt itt szerezhetnek,
A Budapest belvárosi Artizán Pékségben is rá lehet lelni jó minőségű alapanyagokra.
Kovászos workshop
A Kovász Labor tanfolyamain lelkes kezdők, profi séfek és időnként világbajnok vízilabdázók is felbukkannak. Elég gyorsan betelnek a helyek, a tanfolyamon pedig nem csak kovászos kenyeret sütni tanulhatunk meg, de recepteket, kovászt és ismeretet is kaphatunk gabonákról, módszerekről, formázásról. Ára: 15.500 forint.
Profiktól tanulni magyarul és angolul
Magyar nyelven is megjelent Vanessa Kimbell Kovásziskolája. Kimbell nem csak süt és ír, hanem Londontól egyórányi vonatútra található iskolájában oktat is. A könyv hiánypótló és tartalmas, bár egy nyelvi lektort még megérdemelt volna a szöveg. Aki nem szeretné a véletlenre bízni a kiszállítását, sétáljon be valamelyik Libribe érte. Online előrendeléssel 5% kedvezménnyel, 5700 forintért vásárolható meg.
A neves amerikai francia-pékség lánc, a Tartine nagy sikerű könyve. Azonnali rendelés esetén szerencsés esetben még ideérhet karácsonyig. Angol nyelven, a San Franciscó-i műintézmény ikonikus tulajdonosától. Ára 25 dollár (kb. 7200 Ft), plusz a szállítás költsége.