Hirdetés
Hirdetés

Libanon, az arabok Párizsa – Autentikus libanoni séffel nyit újra a Baalbek Budapesten! – Interjú a séffel

2022. március 17.
A Baalbek 2015-től már kultikus étteremnek számított Budapesten. A felújított Klotild Palota adott otthont a Mellow Mood Hotels kötelékébe tartozó Buddha Bar Budapestnek, ahol autentikus libanoni konyhával és séffel megnyitott a kiváló Baalbek. 2022-ben az étterem új életre kel, korábbi helyszínétől, a Ferenciek terétől nem messze, a pazar panorámával bíró Belgrád rakparton.
Hirdetés

Az étterem dizájnja túlzás nélkül bárhol megállná helyét a világban, az ízekben viszont továbbra is a leghitelesebb, valódi libanoni konyha mellett teszik le a voksukat. A konyha élén Nizar Al Sayegh-et köszönthetjük, aki két libanoni szakácsával érkezett Budapestre, ötcsillagos luxushotelek és a bejrúti Babel konyhája után. Interjú a Baalbek séfjével.

Valóban úgy gondolja, hogy csak egy libanoni tud igazi libanoni konyhát vinni?

Nizar Al Sayegh: Teljes mértékben, igen. Tíz évet is eltölthetek Önöknél, és végül csukott szemmel is képes leszek elkészíteni egy hagyományos magyar ételt. Viszont soha nem lesz olyan eredeti az íze, mint amit a magyar anyukák és nagymamák főznek. Ez pontosan így igaz a libanoni konyhára is.

Nizar Al Sayegh / Fotó: Molnár Dani

A libanoni konyhát évek óta óriási érdeklődés övezi világszerte. Mit gondol, mi ennek az oka?

Hiszem, hogy a friss és természetes alapanyagok, az egészséges zöldségek, gyógynövények és magvak gazdag használata a titok. A libanoni konyha rendkívül okosan használja a fűszereket, és a célunk, hogy a természet ízeit mutassuk meg. A főzési módszerünk is egyedi, amely sok előkészületet igényel. Lassan és kíméletesen főzünk, hogy megőrizzük az autentikus ízeket.

A shawarma (itthon gyrosként terjedt el) és a falafel pedig már régóta street food kedvencek a nyugati világban, a hummusz, labneh és muhammara pedig az utóbbi években egyre divatosabb ételek világszerte. Melyik az a három libanoni fogás, amelyet Ön ajánlana, hogy mindenképpen kóstoljuk meg?

Hirdetés

Azt javasolnám, hogy azokat az ételeket próbálják ki, amelyeket Libanonban minden nap főznek. Amit a helyiek készítenek. Például a kibbeh labanieh egy autentikus étel, amelyet darált húsból, hagymából és búzatöretből készítenek (egy húsos krokett – a szerk.). Frissen főzött joghurttal és fehér rizzsel tálaljuk. A soujok egy fantasztikus meleg mezze, paradicsomszószban főzött fűszeres báránykolbász. Ajánlom még az egyszerű, de kiváló előételt, a paradicsomlével és olívaolajjal főzött, zöldségekkel töltött szőlőleveleket.

Fotó: Marko Novkov

Dolgozott már luxusszállodákban, hagyományos éttermekben és légitársaságnál is. Melyik vendéglátóipari műfaj a kedvence?

Dolgoztam ötcsillagos szállodákban Libanonban és Bahreinben, a Sheratonban vagy a Crown Plazában is, és olyan híres éttermekben, mint közel-keleti Babelben. Azt hiszem, minden műfajnak megvannak a maga hullámhegyei és -völgyei, de több mint 20 év tapasztalatával a hátam mögött azt mondom, hogy jobban kedvelem azokat az éttermeket, amelyek működése mögött ötcsillagos szállodai rendszer és irányítási gyakorlat áll. Sokat tanulhatunk a szállodaipartól arról, hogyan kell rendszereket működtetni. Az ő módszereiket alkalmazva zökkenőmentes lehet a működés.

A libanoni konyhan jellemzője a kistányéros étkezés. Mit gondol, hogyan lehet elegáns az étkezési élmény, ha egymás tányérjáról is eszünk?

Úgy gondolom, hogy a belső tér, a személyzet, a tálalás és az ízek egy egyedi és valóban elegáns élménnyé olvadnak majd össze a Baalbekben. A libanoni konyha az ételek megosztásáról és a közös étkezésről szól. Ez egész egyszerűen a mi étkezésünk módja, a kultúránk része, amelyet a nyitott emberek világszerte nagyon izgalmasnak találnak. Így lesz ez nálunk is, Budapesten.

Nizar Al Sayegh és szakácsai / Fotó: Molnár Dani

Hogyan látja a magyar konyhát a libanoni konyhához képest?

Még csak néhány hete vagyok itt, úgyhogy sok a felfedeznivalóm, de a pörköltek nagyon közkedveltek mindkét konyhában. Libanonban, különösen télen, sok pörköltszerű ételt eszünk marhahússal, bárányhússal és rizzsel. A fűszerek különbözőek, és azt mondhatom, hogy a hagyományos magyar ételek összességében kicsit nehezebbek, mint a libanoniak.

Úgy hallottuk, hogy még soha nem járt Magyarországon. Hogy tetszik Budapest?

Az emberek szuper barátságosak itt, Budapesten. Nyitottak és kíváncsiak az új dolgok és kultúrák iránt. És szerintem imádnak enni! Ez így tökéletes is lesz számunkra. (Nevetve - a szerk.)

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram