Hirdetés
Hirdetés

Nem mindegy, hogy pecsenye vagy hízott: Libamáj és kacsamáj – olyan jó néha megengedni magunknak:

SZERZŐ: DiningGuide
2021. november 12.
Hidegen. Melegen. Édesen. Fűszeresen. Fő- és mellékszerepben. Gyümölcsökkel, lekvárral, kalácson vagy aszpikban. Húsos ételek kiegészítőjeként... A liba- és a kacsamáj nem a mindennapok eledele, de közelednek az ünnepek, amikor aztán igazán van mód és alkalom, hogy efféle finomságok is az asztalra kerüljenek.
Hirdetés

Legyen az liba- vagy kacsamáj, nem mindegy, hogy pecsenye vagy hízott májról van-e szó. A foie gras kifejezés a kacsa vagy a liba hízott máját jelöli, az ínyencek legnagyobb örömére. Igazi prémium kategóriás csemegékről beszélünk, főleg a libamáj esetében, hiszen ennek előállítási költsége is magasabb. A foie gras Franciaországban vált híressé, de már az ókori Egyiptomban is ismerték. Sokféle felhasználási módozata létezik a konyhában.

A hízlalás eredete

A víziszárnyasok vándorlás előtt teletömik magukat, hogy felhízlalják a májukat, mely egyfajta kalóriatartályként szolgál nekik a hosszú utazás során. Amikor a libákat és a kacsákat háziasították, a gazdák kihasználták ezt a természetes hajlamot, és saját kezükkel kezdték megtömni a szárnyasokat, hogy előállítsák azt az ízletes májat, amelyet a vadmadaraktól már ismertek. A tömés megítélése elég ellentmondásos: sokan embertelennek tartják a módszert.

Fügével

Más állatok májai között is találunk népszerűbbeket: a borjúmáj és a nyúlmáj lágyságukkal és finomságukkal tűnnek ki társaik közül. A báránymájat is fogyasztjuk; a marhamáj és a sertésmáj olcsóbb, ízük közönségesebb, leginkább pástétom vagy kocsonya formájában élvezzük. A szintén olcsó csirkemáj gazdag vasban és vitaminokban, de kevésbé tartjuk ínyencfalatnak. A halmájak közül a harcsamájat, az ördöghalmájat és a menyhalmájat érdemes megemlíteni, de sokak kedvence a tőkehalmáj is.

Mi a különbség a kettő között?

Magyarország piacvezető a libamáj-előállításban, egy új nemzetközi trend szerint pedig a kacsamáj kezd egyre népszerűbbé válni. A kacsamáj íze karakteresebb, és kevésbé költséges az előállítása (persze így sem olcsó). Rövidebb a tömési időszak, és kevesebb zsírt is veszít készítéskor.
A libamájnak viszont nagyobb a presztízse, hiszen az előállítása is drágább. Éppen ezért a termékhamisítás sem ritka, amikor is libamáj címen (és áron) kacsamájat kapunk, ha pedig reklamálni kezdenénk, könnyen lehet, hogy még a „laikus” jelzőt is megkapjuk. Szerencsére fajazonossági DNS-vizsgálattal már megállapítható a máj származása, a hamisítás elkövetői pedig milliós nagyságrendű bírságot kaphatnak a NÉBIH-től az ellenőrzések során.

Színben és méretben is eltérőek: a libamáj általában nagyobb és világosabb, míg a kacsamáj kisebb és sárgásabb. Azonban ezeket befolyásolhatja a táplálék is, mely az állatok szervezetébe kerül.

Egy biztos: a kacsamáj eleje laposabb, míg vége hegyesebb, a libamáj pedig hengeresebb formájú.

Hazánkban több száz éves hagyománya van a libamáj fogyasztásának. A Márton-naphoz is szervesen kapcsolódik. A legenda szerint amikor Szent Mártont püspökké akarták választani, a segítőkészségéről ismert hittérítő egy libaólban bújt el, ám a libák elárulták őt gágogásukkal. November 11. a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért a hagyományok szerint ilyenkor nagy lakomákat és vásárokat rendeztek. Úgy hitték, hogy aki ezen a napon nem eszik libát, az egész évben éhezni fog.

Hízott kacsamáj

Amikor kiválasztjuk a májat, figyeljünk a méretre. Ha szembeötlően nagy, az azt jelenti, hogy túltömték az állatot és sok zsírt fog veszíteni. A frissesség is fontos tényező. Körülbelül egy hétig tárolható hűtőszekrényben (zsírjában vagy alufóliával lefedve), de akár egy hónapig is eláll, ha vákuum alá helyezzük vagy lefagyasztjuk. Feldarabolt állapotban maximum fél nap alatt, egészben 12-24 óra alatt felolvad, és fogyasztható lesz. Viszont ezek után már ne tegyük újra félre, együk meg mind, ha lehet.

Az a bizonyos erezés

A kacsamájat és a libamájat meg kell szabadítani az erektől, ennek módjára könnyen ráérezhetünk. Ha elrontjuk a pucolást, és szétesik a máj, ne szomorodjunk el, hiszen még mindig csinálhatunk belőle pástétomot. Arról is tudnunk kell, hogy a libamáj voltaképpen vékony hártyák közé szorított zsír, ami könnyen kiolvadhat, ha a kisütésére adnánk fejünket (más májak a túlsütéstől inkább megkeményednek). A megoldást a lassú tűz és a rövidebb sütési idő jelenti. Nem egy olcsó alapanyagról beszélünk, ezért érdemes lehet megfogadni a jól bevált tanácsokat.

Az elkészítés során figyeljünk a fűszerezésre is. A túl sok fűszer nem engedi érvényesülni a hízott máj eredeti ízvilágát, viszont ha mértékletesen adagoljuk, inkább kihangsúlyozza azt. Egy fél kilós májhoz só (tényleg) ízlés szerint, 1-2 csipetnyi bors és 2 kanál alkohol (édes bor vagy konyak) dukál. Borsikafüvet vagy bazsalikomot is adhatunk hozzá.

És mivel párosítsuk ezeket a drága és különleges finomságokat? A lassú kelesztésű, kovászos kenyerekből érdemes lehet válogatni. Akár füge- szilva chutney-t vagy finom lilahagymalekvárt is tehetünk melléjük. A borok közül a tokaji aszú és a szamorodni hozza ki a legjobban a hízott máj karakteres ízjegyeit, de egy száraz, dűlőszelektált csopaki olaszrizlinggel vagy egy pohár pezsgővel se járunk rosszul, főleg ha nem akarjuk, hogy a vendég már az étkezés elején telítődjön cukorral (a foie gras-t leggyakrabban előételként szokták felszolgálni).

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram