Hirdetés
Hirdetés

Leveskockává porladt hagyomány, másképp — Új Alaplé bár nyílik a pesti oldalon

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. június 15.
Csontleves, erőleves, gyógyító húsleves — szinte magyarázatra sem szorul a létjogosultságuk, a bennük rejlő erő, az ízek. Ami az Alaplé bárban különleges, amellett, hogy úgy döntöttek, felelevenítenek egy leveskockává porladt hagyományt, hogy mindezt kreatívan teszik, kompatibilisen a rohanós hétköznapokkal. Király Éva, az Alaplé bár tulajdonosa dietetikusként már régóta avatott a terápiás csontlevessel kapcsolatban. Hamarosan új, pesti Alaplé bár érkezik a fővárosba.
Hirdetés

Király Éva, az Alaplé bár tulajdonosa otthon is szívesen készített hosszú főző idővel húslevest a családnak, de dietetikusként már jó pár éve dolgozik a terápiás csontlevessel, így az Alaplé bár ötlete is az élettani hatások miatt fogalmazódott meg benne 2-3 évvel ezelőtt. 

„Sok visszajelzést kaptam ügyfelektől, akik úgy gondolták, nincs idejük fél napig, vagy akár egy teljes napig főzni egy alaplevet, mert túl macerás. Ezért is gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha mindenki számára könnyen elérhetővé tudnánk tenni ezt.

A termékünk nem új dolog, csak egy elfeledett hagyomány, amit mi aktualizáltunk.

 2019-ben először egy vásárban tesztelték Éva ötletét. Az alaplé jól fogyott, csupa pozitív visszajelzéssel, ezért úgy döntöttek, belevágnak és "nagyban" gondolkoznak, konkrét boltot nyitnak. 2020 márciusában találtak rá a Fény utcai üzlethelyiségre, de mivel ekkor jöttek a nagy lezárások, nem sürgette őket az idő. A helyszín jó választás volt, mert frekventált helyen van, és a piac is sokban segíti őket. A nyitást őszre időzítették, igazából ez volt a kézenfekvő.

Fotó: Alaplé Bár Facebook

„Nem féltünk attól, hogy pont a lezárás idején nyitunk meg, nagyon elszántak voltunk. A visszajelzések is minket igazoltak, rögtön az elejétől kezdve nagy volt a vevők érdeklődése, és azóta is bizonyítják a mindennapok is, jól tettük, hogy megléptük ezt" — mesélte a tulajdonos. 

Az Alaplé bár nem klasszikus beülős hely, de a terméknek nem is ez a stílusa. Persze le lehet ülni elkortyolgatni egy levest, de a legtöbben haza viszik, vagy inkább útközben fogyasztják. Ezért a korlátozások alatt is ugyanúgy tudtak működni, és igazából nem tapasztaltak nagy változást az újranyitások óta.

A forró italok meleg időben való fogyasztásának nagy hagyománya van a Közel-Keleten, mivel a bevitt meleg folyadék csökkenti a külső hőérzetet. Ez talán itthon még nem annyira elterjedt, vagy bevett szokás, így a meleg leveseknek is a hideg időben van inkább aktualitása. Az Alaplé bárban szeretnének ezen változtatni, arról nem is beszélve, hogy az alaplé rengeteg fogáshoz felhasználható, nem csak levesként lehet fogyasztani. Igaz, itthon inkább, mint professzionális alapanyag terjedt el, míg a nyugatabbra tőlünk a mindennapokban is használják. 

Fotó: Alaplé Bár Facebook

„Nekünk az egyik fő célunk, hogy megismertessük az emberekkel az alaplevet, nem csak azért, mert jobb ízűvé teszi az ételeket, de azért is, mert nagyon egészséges, és szinte bármihez hozz lehet adni amiben folyadék van. Ezért szeretnénk, ha idővel majd a termékeink az élelmiszer boltok polcain is megjelenhetnének.”

Nem kell séfnek lennünk ahhoz, hogy alaplevet készítsünk, de vannak olyan folyamatok melyek valóban elengedhetetlenek a jó alapléhez. Egy hagyományos alaplé neutrális, nincsen agyonfűszerezve, pont azért, hogy bármihez fel lehessen használni. Az Alaplé bár termékei ilyen szempontból kicsit mások, hiszen még a natúr alaplé is önmagában fogyasztható kell, hogy legyen

Az alapleveket lassan, gyöngyözve főzik legalább 15-16 órán át, vigyázva arra, hogy ne érjék el főzés közben a száz fokot.

Fotó: Alaplé Bár Facebook

„Az alaplé egy könnyű lé, de emellett gazdag a tápanyagtartalma, támogatja az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatása van, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kötőszöveteink, a csontozatunk szempontjából a legfontosabb fehérjéje a kollagén. Ettől szép a bőrünk, erős a hajunk és a körmünk, ezek a levesek igazi kollagénbombák. A bőrös, csontos, porcos részek, amikből az alaplé készül nagyon gazdagok kollagénben, a hosszú főzési idő elősegíti, hogy ez a hatóanyag koncentrált lehessen. Az egészségügyi problémáink nagy része abból adódik, hogy túl sok élelmiszeripari terméket fogyasztunk, olyan feldolgozott élelmiszereket, amik mindenféle mesterséges adalékanyagot is tartalmaznak. Vissza kellene szoknunk az idénynek megfelelő, minél természetesebb táplálkozásra, amit az őseink is követtek" — tette hozzá a dietetikus-tulajdonos.

Szerették volna már az elejétől, hogy bio minősítésűek lehessenek az alapanyagaik, de kompromisszumokat kellett hozniuk annak érdekében, hogy eladható maradjon a termék. Egy biztos: hormonkezelés-mentes, szabadtartású marhahús rotyog a kondérjaikban. Idővel pedig vegetáriánus alaplevet is kifejlesztenek majd, ezt biztosan bio zöldségekből készítve.

Fotó: Alaplé Bár Facebook, illusztráció

6-féle ízesítésük van, ezeket lehet választani csirke és marha alaplével is. A keleties változatot friss korianderrel szórják meg, a kalaposban shiitake gomba van, a magyaros vonalban a fűszerpaprika, a fokhagyma és a tejföl érvényesül, ebből lett a betyáros. Alternatívát kínálhat a reggeli kávé mellett/helyett, az ébredős, ami egy intenzív zöld leves, matcha teával, algával, egy kevés lime-mal és csilivel, zellerrel és petrezselyemmel. Ezeket bátran lehet használni krémlevesekhez, rizottókhoz, pörköltekhez is.

Fotó: Alaplé Bár Facebook

Akik idegenkednek a nyári melegben a forró levesektől, azok kipróbálhatják a citrusos és a szégyenlős levest, hiszen ezeknek az ízvilága frissítőbb. Az előbbiben citromlét, lime-ot és petrezselyemzöldet turmixolnak össze amitől üde, friss végeredményről beszélhetünk. Az utóbbinál pedig cékla-kvászt adnak a választott alapléhez: a fermentált cékla leve is savanykás, így ez igazán különleges aromát hoz.

Ha minden jól megy, július elején megnyitják az új üzletüket, ahol ugyanúgy elérhető lesz az összes eddigi levesük. A budai oldalról terjeszkednek Pestre, a Nagymező utcába

Alaplé Bár

Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 12.

Nyitva tartás: Hétfő-péntek: 10:00-19:00 Szombat: 09:00-17:00

Weboldal

Alaplé Bár Facebook-oldal

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram