Hirdetés
Hirdetés

Lenyűgözően nagyvonalú: Aviatika és gasztronómia – A salzburgi Hangar-7

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. augusztus 7.
Dietrich Mateschnitz valóban a művészet, a repülés és a tökéletesre való hedonista törekvés megszállottja. És egy kicsit a gasztronómiáé is.
Hirdetés

A nyolcvanas években alapította meg energiaitalgyártó cégét, a Red Bullt. Kinek mi jut eszébe róla: a bulik, a végtelen levezetett órák után sem fogyó kilométerek, vagy a vizsgák és egyéb szorongató határidők előtti esték itala. Esetleg a szlogen, amiről könnyen hihetnénk, hogy általános és semmitmondó, pedig Salzburg repterén járva azonnal megértjük, hogy a cég tulajdonosa nem viccel, ha a repülésről van szó. Soha nem fog kiderülni, neki valójában mi adott szárnyakat, de rendkívül eredeti koncepciójában feloldódnak az aviatika, a gasztronómia és az életszeretet határai.
Dietrich játszótere ultramodern épületként kapcsolódik a város működő repülőteréhez. A lenyűgözően nagyvonalú üvegkupola szinte súlytalannak tűnik: a földszintjén különleges repülőgépeket csodálhatunk meg, az emeletén pedig a város legjobb étterme, az Ikarus működik.
Ha Salzburgból semmire nem lennénk kíváncsiak, önmagában csak a két Michelin-csillagos étterem is megéri, hogy autóba üljünk, és eltöltsünk ott egy kis időt. Hagyjuk most a Muzsika hangját, a püspökhercegeket vagy azt, hogy melyik Mozart-golyó az igazi. Ha semmi mást nem látunk Salzburgból, csak a repülőterét, már akkor sem mentünk hiába.
Nem csak a környezet és az épület egyedülálló – az étterem rendkívül diverz koncepciója is az. A 2003-as nyitás idején sokan kétkedtek, hogy a szokatlanul nagyívű terv vajon megvalósítható-e a gyakorlatban. És főleg abban, hogy emellett tartható-e az állandó kivételes minőség.
Ám az ötletgazdákat a legkevésbé sem érdekelte a „vajon”. Ők a „hogyan”-nal voltak elfoglalva.  Az Ikarus legfontosabb tanácsadója az a legendás Eckart Witzigmann, aki annak idején a német konyhát vezette ki a fényre.

Az elfogadott helyett a különlegeset, a minimalizmus helyett a sokszínűséget, az unalmas helyett a merészet merészelve felügyeli az Ikarust.

Jörg Bruch head-chef fogása: Tarisznyarák, kaktusz, Huitlacoche gomba


Az Ikarusba minden hónapban új vendégséf érkezik a világból, ő állítja össze a menüt. Így az Ikarusba havonta lehet bepillantani a világ meghatározó gasztronómiai trendjeibe és folyamataiba, és ismerhető meg ezáltal egy-egy vendégséf szakmai portréja az ízeken keresztül.

Üdvözlet Horvátországból: Grillezett tintahal, zöldspárga, ajvár-kruton


Feltárul személyiségük, filozófiájuk, és annak az országnak az ételkultúrája is, ahonnan származnak. Jöhetnek az USA-ból, Skandináviából vagy Japánból, képviselhetnek hagyományos, fúziós vagy szerzői konyhát, mindez nem számít. A lényeg a legjobb minőségben tükröződő változatosság, mely tudjuk jól: gyönyörködtet. Főleg ebben a környezetben.

A Hangar7 emeleti bárjában különleges koktélokból és nemzetközi bárfalatokból, teraszán salátákból, BBQ-klaszikusokból és fagyiból válogathatunk. Nehéz eldönteni, hogy az utazás örök izgalmának érzését, vagy a nekünk-mégis-itt-a-legjobb hangulatát erősítik a mellettünk fel- és leszálló gépek.És végül egy éjszakai kép.

Képek forrása: 1, 2, 3.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram