Hirdetés

Azt mondják, két dudás nem fér meg egy csárdában. Erre persze már az Anyukám Mondta Dudás-testvérei is rácáfoltak, de ezúttal Encsnél sokkal messzebbre kalandozunk. Irány Moszkva.

Hirdetés

Moszkva legmenőbb éttermét egy tökéletesen egyforma ikerpár vezeti. Míg Moszkváról nekünk elsőként a múlt jut eszünkbe, Iván és Szergej Berezuckij azonban nagyon is a jelenben élnek, és a város gasztronómiai jövőjén munkálkodnak. A fiatal séfpáros persze közel sem csak attól érdekes, hogy úgy néznek ki, mint két tojás.

View this post on Instagram

Друзья! ⠀ 9 и 10 сентября в Москве и Калужской области пройдет первый международный фестиваль Garden, основанный Иваном и Сергеем Березуцкими🌱 ⠀ Наша цель – объединить передовых российских и иностранных шефов и продемонстрировать высокий уровень российской гастрономии🔝 ⠀ Центральным событием двух дней фестиваля станут ужины от команды российских и иностранных шеф-поваров👨🏼‍🍳👨🏼‍🍳👨🏼‍🍳👨🏼‍🍳 ⠀ Яркий контраст минимализма фермы и уникального технического оснащения ресторана дадут гостям сравнить, как меняется и развивается вкус продуктов в тех или иных условиях🍽 ⠀ В рамках проекта по развитию российского виноделия Twins Russian Wine ужины будут сопровождаться российскими винами, которые лично представят производители🍷 ⠀ Билеты в продаже с 1 сентября – следите на новостями😉 ⠀ #GardenFest2018 #TwinsFarm #RealFarm

A post shared by Twins Garden Restaurant (@twinsgardenmoscow) on

Mintha Dominique Crenn tányérjait látnánk: gyönyörű költemények, meglepő ízek, a felfedezés erejével ható, élményszerű fogások. Az ikrek azon séfek közé sorolandók, akik gyökeres fordulatot hoztak a lomha vagy másokat utánzó helyi gasztroszcénába. Igen, Moszkvában lehet nagyon klassz hagyományos, népi ételeket enni, és Moszkvát (merthogy ez egy folyó neve is) lehet rekeszteni az egyébként remek minőségű, de teljesen tájidegen ételekkel, mint a szusi vagy a hamburger.

A fiatal srácoknak az elsők között jutott eszébe, hogy ne drága és nehezen beszerezhető alapanyagok után kapkodjanak, hanem az orosz konyha kissé lenézett, helyben termett készleteire támaszkodjanak. Először történt meg ez az orosz fine dining történetében ilyen határozottan és koncepciózusan.

Szergejbe és Ivánba (lehetne ennél ikonikusabb nevük egy orosz mese szereplőinek?) mérhetetlen kreativitás és tudásvágy szorult. Ők az új idők gyermekei, akik nem az első generációs üzletemberek távolságtartásával utasítják el mindazt, amit maguk is megéltek a korábbi, szerényebb időkben. Akik számára nem az a menő, ha tökéletesen le tudják másolni a fejlettebbnek vagy menőbbnek gondolt, idegen trendeket.

Zöld evolúció: a Twins étteremből Twins Garden

Az ikrek négy éve nyitottak éttermet, Twins néven. A Twins Garden, az előző 2.0-ás változata tavaly óta üzemel. A fiúk nem csak dumálnak a farm-to-table eszméről – bár a helyi termék fogalmát Oroszországban különösen lehet értelmezni: Kamcsatkáról duplaanyit utazik a hal Moszkvába, mint az Adriáról…

Két és fél órára Moszkvától, a Twins Garden 50 hektáros gazdaságából származik az alapanyagok 80-90 százaléka. Zöldség és gyümölcs, fűszernövények teremnek itt, a tejet núbiai kecskék és tehenek adják, a sajtot is maguk készítik.

View this post on Instagram

#GardenFest2018 ⠀ Первый день фестиваля пройдет на нашей ферме в Калужской области. В этот день Иван и Сергей Березуцкие с командой приглашенных шефов будут готовить ужин из продуктов, собранных утром на ферме. Кстати, гости фестиваля также примут участие в сборе урожая🌱😉 ⠀ О ферме мы можем рассказывать очень долго, но если коротко, то Twins Farm — это: ⠀ 50 гектаров земли в экологически чистом районе; 17 теплиц; 150 видов овощей, трав, ягод, фруктов; Коровы и редкие англо-нубийские козы, из молока которых мы сами делаем сыр; Собственный пруд, где мы выращиваем рыбу; И самое главное — наша ферма круглогодичного цикла, так что поставки высококачественных продуктов не привязаны к сезону👌🏽 ⠀ Если у вас есть вопросы о ферме, будем рады на них ответить! ⠀ #RealFarm #TwinsFarm #TwinsGardenMoscow

A post shared by Twins Garden Restaurant (@twinsgardenmoscow) on

Mindez nem lázas hippiálom, hanem nagyon is megalapozott és végiggondolt üzleti – és egyben tudományos vállalkozás, melyet a moszkvai Mezőgazdasági Egyetem szakértőivel közösen működtetnek. De még ettől sem kell hasraesni (dehogynem!): a lényeg nem ebben áll. Berezuckijék tévedhetetlen ízléssel, tudással és érzékkel szedik apró elemekre, majd rakják össze az ízeket, hogy ha kellően kifinomultak és figyelmesek vagyunk, utolérheteten élményben legyen részünk. Ehhez azonban szükség van valamire: az elszántságon, a kíváncsiságon és a moszkvai repülőjegyen túl egy roppant fontos képességre: oda kell magunkat adnunk teljesen az élménynek, és megérteni mindazt, amik a tányéron érkeznek.

Show-elemből sincs hiány: a “Repülő Kinetikus Kert” az étteremben

René Redzepi nyomdokain haladnak, plusz évente négyszer utazást tesznek Oroszország elfeledett vidékeire, és olyan felfedezésekkel gazdagodnak, amiket még az ottélők sem feltétlenül ismernek.

Keleten a királyrák legjobb lelőhelyeit keresve észrevették, hogy pompás ikráit egyszerűen a macskákkal etetik meg a helyiek. Az ikrek nyomán már menő moszkvai éttermek étlapjaira is felkerült azóta.

A Twins Garden nagyon különleges hely. Egyrészt már a kinézete is szakít az Oroszországtól nem idegen barokkos étterempompával, de nem is utánozza szolgai módon a trendeket. Letisztult, egyszerű, mentes minden hatásvadászattól, ahol nem a külsőségeken van a hangsúly. A fenti videón a látványelemként szolgáló “kinetikus kert” látható, egy másik teremben a plafonról üvegcsék lógnak: a vendégek maguk is ültethetnek magokat, amik aztán a gazdaságban fejlődnek tovább, hogy majd egyszer más (vagy ugyanazon?) vendégek asztalára kerüljenek. Egy apró terem, ahol csak öten tudnak leülni, ultraszelektált vendégeket fogad.

Zöldségbor, kísérleti konyha, hatalmas szabadság. A visszajelzések mind nagyon jók, ami azt jelenti, hogy Moszkva kulináris világa nem csak az új séfnemzedéket, hanem új ízlésú vendégeit is megtalálta.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok